Društvo

Doktori medicine: Mora se znati šta je plata, šta topli obrok a šta regres


Strukovni sindikat doktora medicine RS energično podržava sve zahtjeve sindikata javnih službi da Vlada Srpske, kao i svi drugi poslodavci konačno i jasno utvrdi šta je plata, šta je topli obrok i šta je regres radnika u javnim službama i to na način kako je to propisano Zakonom o radu koji se dosledno primjenjuje na sve ostale radnike u Republici Srpskoj.

Isto tako ovaj Sindikat traži i da se na zakoniti i pravedan način urede i plate direktora u javnim službama sa primanjima ostalih radnika, uključujući i primanja direktora i drugih rukovodnih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva potpuno nepravedno je propisano da su naknade za topli obrok, zimnicu, ogrjev i regres uračunate u iznos osnovne plate i da se ne mogu posebno iskazivati, a što je u potpunoj koliziji sa relevantnim odredbama Zakona o radu. Na ovaj način Vlada Republike Srpske se kao poslodavac potpuno neosnovano stavlja u povlašten položaj u odnosu na ostale poslodavce, a na koji način se ozbiljno narušava jednakost radnika pred zakonom. Stoga ovaj Sindikat traži i da se u i oblasti zdravstva navedene naknade moraju jasno utvrditi i novčano iskazati u narednim izmjenama ovog zakona, a koje su u pripremi u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srpske od 26. septembra ove godine.

Isto tako ovaj Sindikat traži od Vlade Republike Srpske i da se plate direktora i drugih rukovodnih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama ubuduće isključivo utvrđuju odgovarajućim aktom osnivača zdravstvene ustanove i to u skladu sa Zakonom o radu, a ne na osnovu platnih koeficijenta, kako je to propisano važećim odredbama Zakona o platama. Prema ovom zakonu platni koeficijent direktora najveće javne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj iznosi čak 28,75, platni koeficijent doktora medicine specijaliste iznosi 13,20, dok platni koeficijent medicinske sestre iznosi svega 5,40. (Osnovna plata se utvrđuje na način da se platni koeficijent pomnoži sa cijenom rada od 145 KM). U skladu sa navedenim načinom raspodjele samo sa zadnjim povećanjem cijene rada u oblasti zdravstva pojedinim direktorima zdravstvenih ustanova povećane su plate u iznosu i do 70 odsto najniže cijene rada u Republici Srpskoj, što je neprihvatljivo.

Na osnovu navedenog je potpuno jasno da je postojeća nepravedna raspodjela platnih koeficijenata u oblasti zdravstva u cijelosti neprihvatljiva i neodrživa, a zbog čega ovaj Sindikat svim raspoloživim sindikalnim sredstvima koji uključuju i štrajk i proteste, traži od Vlade Republike Srpske da bez daljih odlaganja provede potpunu i pravednu reformu sistema plata u zdravstvu.

Saopštenje

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Nije prošao Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH

DB

Čubrilović: Srpska na istoj poziciji po pitanju NATO-a

DB

Cepak: Nećemo zatvarati Hrvatsku zbog koronavirusa

DB

U Srpskoj još 105 osoba pozitivno na virus korona, troje preminulo

DB

Nije održana sjednica Savjeta ministara, pao dnevni red

OT

Broj pozitivnih u Srpskoj premašuje broj oporavljenih!

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više