Društvo

Eksperti pripremaju smjernice za reformu obrazovanja u RS


Želimo da napravimo stimulativno okruženje u školama, da vratimo dignitet našem obrazovnom sistemu, da se poštuju nastavnici i profesori, jer se na njihovoj stručnosti gradi obrazovni sistem RS.

Poručila je ovo ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić nakon današnjeg sastanka sa članovima Odbora za reformu obrazovanja i Ekspertskog tima o predstojećim koracima u reformi predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Srpskoj.

Kako ističe, reforma obrazovanja odnosiće se na inoviranje nastavnih planova i programa koji povlače inoviranje udžbenika, digitalizaciju udžbenika, te edukaciju kadra. Cilj je da djeca imaju ishode znanja koje će moći da primijene u daljem svom razvoju.

Zadatak Ekspertskog tima, zajedno sa Odborom za reformu obrazovanja, jeste da do kraja novembra sačini smjernice i utvrdi primarne zadatke na koje će se reforma obrazovanja odnositi.

– S obzirom na to da se sada kreiraju i budžeti za narednu godinu, ovo je pravo vrijeme da vidimo šta je to što će biti primjenjivo već u narednoj godini, a šta će biti dio izgradnje Strategije razvoja obrazovanja koja bi trebala da se planira od 2022. do 2030. godine – istakla je Trivićeva.

Reakcije nastavnog kadra su, kaže, pozitivne, a spremni su i da daju doprinos razvoju obrazovnog sistema RS.

– Ako naš đak odlazi u školu s radošću i nije opterećen pritiscima i suvišnim stvarima koje treba da nauči, imaćemo srećno i zadovoljno dijete. Nastavni kadar mora biti edukovan u skladu sa inoviranim nastavnim planovima i programima na način da interaktivnom nastavom zainteresuje djecu da učestvuju u sticanju znanja – smatra Trivićeva.

Reforma obrazovanja je, kaže, proces u kojem će neke stvari biti vidljive iz godine u godinu, dok će se druge pokazati dugoročno.

Rukovodilac Ekspertskog tima Nina Ninković rekla je da promjene u obrazovnom sistemu treba da učine da djeca rado idu u školu.

– Dijete je u fokusu svih naših interesovanja, ali nastavnik je ključ rješenja svih mogućih pitanja u obrazovanju tako da će nastavnici i njihova doedukacija biti jedan od značajnih elemenata svih reformskih procesa – rekla je Ninkovićeva.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Vesna Nedeljković, koja je član Ekspertskog tima podsjetila je da Srbija već treću godinu sprovodi reformu.

– Naša želja je da što više približimo naše obrazovne sisteme. Jeste dijete u fokusu, ali bez obzira na sve napredne sisteme, moramo biti pažljivi da ih prilagodimo našem nacionalnom biću i da utemeljimo ono što je najbolje u našoj istoriji, kulturi i tradiciji – kaže Nedeljkovićeva.

SrpskaInfo.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vlado Mirošljević uručio kolica KKI “Vrbas”

SA

Mladi ljekari poručili: Klonite se masovnih okupljanja

SA

Svemirski teleskop Hubble snimio neobičnu galaksiju sa praznim središtem

GC

Uhapšene 42 osobe u Beogradu

SA

Na virus u FBiH pozitivne 124 osobe

SA

Zaboravljene vrste riba ponovo plivaju italijanskim morem

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više