Tehnologija

Naučnik: Znam mjesto gdje će asteroid udariti Zemlju za 10 godina!?


Naučnik i službeni predstavnik organizacije, kojoj je na čelu poznati ufolog Billy Meier Michael Horn, tvrdi da su dosadašnje pretpostavke NASA-e o mogućem udaru asteroida Apofisa, takođe poznatog pod imenom “Bog haosa”, bile pogrešne.

On je ubijeđen u svojoj tvrdnji da će spomenuti asteroid udariti Zemlju u roku od 10 godina i uzrokovati ogromnu štetu beu obzira na mjesto udara.

Horn je izjavio da je njegov istraživački tim mjesto, gdje bi asteroid mogao udariti Zemlju, sveo na područje između Sjevernog i Crnog mora te naveo da bi to moglo dovesti do izumiranja ljudske vrste, javlja Express.

Prijeti nam kataklizma

– Ovdje govorimo o dva problema: udaru masivnog asteroida i posljedicama koje će on izazvati. S obzirom na podatke koje smo dosad prikupili u istraživanju, to bi se trebalo dogoditi na prostoru između Sjevernog i Crnog mora. Kako bismo ljudima bolje objasnili silinu takvog udara i njegove posljedice, na internetu smo spomenuti događaj prikazali u obliku stripa. Gdje god da se takav udar dogodi, ostaviće rupu u Zemljinoj kori i uzrokovati masovno ispuštanje gasova. To će dovesti do velikih požara i nestanka miliona ljudi sa određenog područja, nakon čega se može očekivati katastrofa globalnih razmjera, pa čak i nuklearna zima – rekao je Horn.

Procjene NASA-e i SpaceX-a pobijaju crne prognoze za kratko vrijeme

NASA se već počela pripremati za dolazak asteroida 99942 Apofisa. Promjer asteroida je 370 m i predviđa se da bi se mogao približiti Zemljinoj površini na udaljenosti od 30 500 km.

Prema službenim procjenama NASA-e šanse da asteroid udari Zemlju 2068. su 6,7 naspram milion, dok je u periodu od 2060. do 2105. ta vjerovatnoća povećana i iznosi devet naspram milon.

Njegov ulazak u Zemljinu atmosferu oslobodio bi 1 200 megatona kinetičke energije. Poređenja radi, udar meteorita u Arizoni od prije 50 000 godina te onaj u Tunguziji 1908. oslobodili su od tri do deset megatona kinetičke energije. Jačina najveće atomske bombe koja je ikad eksplodirala iznosila je 57 megatona, a erupcija vulkana Krakatau iz 1883. bila je na razini eksplozije bombe od 200 megatona. Udar meteorita Chicxculub, za koji se vjeruje da je doveo do izumiranja dinosaurusa, prema naučnim je procjenama oslobodio kinetičku energiju u količini od 100 milijuna megatona.

Koliki bi učinak imao udar asteroida Apofisa, zavisilo bi o više faktor, uključujući njegov sastav i mjesto gdje bi se udar dogodio. Sigurno je da bi udar uzrokovao veliku štetu na području u razmaku od nekoliko hiljada kvadratnih kilometara, ali mala je vjerovatnoća za katastrofu globalnih razmjera.

Procjenjuje se da bi u slučaju udara došlo do stvaranja kratera dubine 5,1 km.

Glavni izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk izjavio je da se “oko spomenutog asteroida ne trebamo brinuti, iako bi u slučaju bilo kakve stvarne prijetnje katastrofa bila neizbježna jer naša planeta nema adekvatno razvijen obrambeni sistem koji bi spriječio udar asteroida te veličine”.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Google: Prvi telefoni sa 5G mrežom stižu na jesen

DB

Političke igre: Microsoft preuzima TikTok?

DB

Australija želi natjerati Facebook i Google da plate vijesti

SA

Kako je izmišljen tempomat?

SA

Pac-Man slavi četrdeseti rođendan

GC

Kako je nastala najpoznatija kompjuterska pozadina?

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više