Infopunkt

Nepostojanje baze o osobama sa mentalnim poteškoćama – problem za BiH


Ombudsmani za ljudska prava BiH, povodom 10. oktobra – Međunarodnog dana mentalnog zdravlja, upozoravaju da u BiH ne postoje baze podataka o osobama sa intelektualnim i mentalnim teškoćama.

Isti problem je vezan i sa osobe kojima je oduzeta poslovna sposobnost i smještene su u ustanove, što onemogućava strateški pristup uređenju ostvarivanja njihovih prava.

Ombudsmani podsjećaju nadležne strukture na obaveznu primjenu Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Kada je riječ o prevenciji i ranom otkrivanju mentalnih problema, kao i efektivnoj promociji mentalnog zdravlja, ombudsmani ističu značaj uloge centara za mentalno zdravlje.

Iz Institucije ombudsmana BiH saopšteno je da je za razvoj mentalnog zdravlja neophodno dodatno ulaganje, kako bi bile preduprijeđene situacije čiji je ishod hospitalizovanje.

Ukazuju i na nedovoljno razvijenu institucionalnu strukturu podrške osobama sa intelektualnim i mentalnim teškoćama u zajednici.

– Česta su obraćanja Instituciji ombudsmana sa primjedbama na rad nadležnih institucija – na nedostatak procedura, nedovoljnu međuinstitucionalnu saradnju – navodi se u saopštenju.

Ombudsmani naglašavaju da je veoma važan i pristup nadležnih institucija porodici, koja je ključni faktor u tretmanu oboljelih.

– Dodatnu pažnju izaziva pitanje položaja osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama, posebno ukoliko im je oduzeta poslovna sposobnost i ukoliko su smještene u ustanove, jer im se tako ograničava sloboda kretanja. Praksa Institucije ombudsmana za ljudska prava pokazuje da u ovim slučajevima postoji visok stepen rizika od zloupotreba prava ovih osoba – ističe se u saopštenju.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Desanka Maksimović izbačena iz školskog programa, ne uklapa se u “okvir epohe”

GC

Moć transformacije i prilagođavanja će spasiti kreativnu industriju!

GC

Priština ukinula mjere “reciprociteta” prema Srbiji

GC

Zoran Talić: Republici Srpskoj neophodno osnivanje naučno istraživačkog Instituta

GC

U Srpskoj 23 nova slučaja virusa korona

GC

Pravoslani hrišćani obilježavaju Duhovske ili ljetne zadušnice

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više