Društvo

“Trion Tel” radi po modelu “Telemaha”


Nelegalna izgradnja telekomunikacionih mreža na području Republike Srpske ovih dana je u žiži interesovanja javnosti. Kako navode Večernje novosti, kao eklatantan primjer kršenja zakona i nepoštovanja pravnog sistema RS u ovoj oblasti može se navesti primjer banjalučkog operatera “Trion Tel”.

Tekst iz Novosti prenosimo u cjelini:

“Trion Tel” je koristeći određene specijalne veze širio telekomunikacionu infrastrukturu ne pokazujući ni najmanju namjeru da poštuje propise, i to preuzimajući biznis-model, već viđen u Federaciji BiH, prema kojem se ta infrastruktura postavlja munjevitom brzinom i to bez postojanja bilo kakvih dozvola nadležnih organa, tvrde, za Novosti, izvori upoznati sa cijelom pričom i dodaju da je medijsko ukazivanje na ovu pojavu urodilo plodom, jer su gradske vlasti Banjaluke već preduzele aktivnosti na utvrđivanju stvarnog stanja u toj oblasti.

Takođe dodaju da ovakva i slična preduzeća, nelegalnim postavljanjem telekomunikacione infrastrukture, nastoje osnažiti svoju poziciju na tržištu sa glavnim ciljem da se što bolje pripreme za prodaju određenoj, većoj kompaniji.

Prema dobro obavještenim izvorima, namjera konkretno “Trion Tela” je da svoju nelegalnu infrastrukturu unovči, tako što će firmu kupiti kompanija “Telemah”, a koja je na isti način svoju infrastrukturu postavila širom Federacije BiH.

Konkurencijsko veće BiH potvrdilo je u odgovorima Novostima da su “Telemah” i “Trion Tel” podnijeli zahtjev za odobrenje koncentracije kao i zahtjev za izuzeće sporazuma od zabrane konkurencije, sa napomenom da je ovaj proces u toku.

Takođe, izvori Novosti tvrde da je uvidom u javno dostupne finansijske izvještaje “Trion Tela” za 2016, 2017. i 2018. godinu vidljivo da firma “Trion Tel” već treću godinu zaredom posluje sa gubitkom.

– Međutim, to ga očigledno ne sprečava da širi svoje poslovanje i pitanje je kako firma koja radi sa gubitkom širi svoju mrežu, i koji su im izvori finansiranja? Takođe, iz javno dostupnih izvještaja vidljivo je da su prosječne plate zaposlenih “Trion Tela” višestruko niže u odnosu na prosjek plata u toj djelatnosti, što može ukazivati da se radnici isplaćuju i na druge načine, čime bi mogli da se pozabave poreski organi – pitaju izvori Novosti.

Iz uprave “Trion Tela” Novostima su odgovorili da kada se govori o optužbama za nelegalno postavljenu mrežu, propisi iz oblasti telekomunikacione infrastrukture donedavno nisu bili donijeti, a sama ta oblast nije regulisana drugim propisima.

– Postavljanje infrastrukture vršili smo kao i svi operateri, uključujući, ali ne i ograničavajući se na “M:tel”, “Blicnet”, “Elta kabel” i ostale. Kao mlada kompanija, nemamo bilo kakve specijalne veze da bismo ih koristili. Nelegalno ne radimo bilo šta, pa tako i širenje optičke mreže. Ukoliko se desi da prekršimo bilo kakve propise, to smo spremni ispraviti u svakom trenutku odmah po saznanju za povredu bilo kojih zakonskih odredaba – navode iz pomenute kompanije.

Male plate

O Ooptužbama za loše poslovanje i male plate u “Trion Telu” kažu da ne postoji poslovni subjekt koji može razvijati poslovanje i investirati značajna sredstva u opremu i razvojne projekte, i u takvim uslovima u prvim godinama poslovati pozitivno.

– Uprkos tome primanja naših zaposlenih su povećana. Mlad i motivisan tim u našoj kompaniji svjestan je volje menadžmenta da će, nakon što se završi prvi investiocioni ciklus, a samim tim se povećaju i prihodi, prva stavka biti povećanje primanja zaposlenih – kažu u kompaniji “Trion Tel”.

Ponude za prodaju

O prodaji “Telemahu”, u “Trion Telu” kažu da zbog koncentracije tržišta u RS, tačnije kupovine niza operatera od pravnih lica povezanih sa “M:tel”, pristigle su im ponude sa više strana.

– Do sada nismo dobili niti pristali na bilo koju ponudu obavezujućeg karaktera, kako za kupovinu, tako i za stratešku saradnju. Pravno smo lice koje je osnovano i posluje sa sjedištem u Banjaluci, RS, te se samostalno razvijamo u skladu s vlastitim poslovnim planom i isključivo vlastitim kapitalom osnivača – ističu u “Trion Telu”.

Novosti.rs

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Podvala iz Poreske uprave Federacije BiH

GC

Banjalučki inspektori optuženi za primanje 20 000 KM mita

GC

Otkazan Sabor trubača u Guči

GC

SZO: Pandemija ubrzava i tek treba doseći vrhunac

GC

Džajić: Trenutno stanje u vezi virusa korona je haotično

GC

Izgradnja mosta u Gradišci: Kako teku radovi i hoće li biti ispoštovani rokovi?

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više