Politika

Usvojen rebalans, budžet veći za 60 miliona maraka


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku rebalans budžeta Republike Srpske za 2019. godinu koji iznosi 3,316 milijardi KM i veći je za 60,6 miliona KM ili 1,9 odsto od usvojenog budžeta Srpske za ovu godinu 3,256 milijardi KM.

Za usvajanje rebalansa glasalo je 49 poslanika, 18 je bilo protiv, a nijedan od prisutnih 70 nije bio uzdržan.

Rebalansom je planiran i budžetski suficit u iznosu od 67,6 miliona KM koji će biti usmjeren na pokriće dugova domaćim i stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze Srpske i dugoročne zajmove međunarodnih finansijskih institucija.

Narodna skupština je usvojila i Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu, s obzirom na to da je rebalansom uvećan i budžet.

Usvojen je i Zakon o zaštiti od požara kojim je, između ostalog, predviđeno da se za potrebe gašenja požara ili spasavanja ljudi i imovine može angažovati Helikopterski servis Srpske.

Poslanici su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju radi potrebe za razdvajanjem ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica.

Narodna skupština je usvojila i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti kojim je predviđeno da se za lica sa invaliditetom u najtežem socio-ekonomskom položaju obezbjeđuje pravo na ličnu invalidninu kao novčanu pomoć.

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti koji će doprinijeti boljoj socijalno-ekonomskoj zaštiti nezaposlenih lica kojima bez njihove saglasnosti, krivice ili zahtjeva prestane radni odnos.

Poslanici su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima čiji je cilj zaštita investitora i unapređenje rada društava za upravljanje, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla kojim se otklanjaju nedostaci iz postojećeg zakona, omogućava potpuna primjena ovog akta i efikasnije funkcionisanje u ovoj oblasti.

Skupština je usvojila i Nacrt zakona o zaštiti mentalnog zdravlja kojim se uređuje promocija mentalnog zdravlja, prevencija i rano otkrivanje smetnji u mentalnom zdravlju.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je prvi dio sedme redovne sjednice i nastavak zakazao za utorak, 29. oktobar, u 10 časova. 

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Kecmanović prošao u treće kolo AO

SA

SZO: Pandemija bi mogla da bude gotova ove godine

OT

Banjaluka: Danas blokada saobraćaja u centru

DB

Pravoslavni vjernici proslavljaju Bogojavljenje

SA

Sunčano uz umjerenu oblačnost

OT

Vidović: Na poskupljenja ćemo reagovati povećanjem plata i penzija

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više