Društvo

Zatraženo hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa “Vučjak”


Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu zatražila je danas hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa “Vučjak” kod Bihaća koji od danas nemaju pristup vodi za piće, niti se vrši odvoz smeća sa te lokacije.


Poručeno je da je odgovornost na Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i Kancelariji za strance BiH.

Budući da će zbog nedostatka vode za piće i neodvoženja smeća sa “Vučjaka” biti pogoršana zdravstveno-epidemiološka situacija, Vlada USK će posredstvom Kantonalne uprave Civilne zaštite i u saradnji sa javnim preduzećima vršiti dovoz vode i odvoz smeća, a sredstva su obezbijeđena do kraja godine.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić rekao je da je potvrđen zaključak Skupštine USK u pravcu očuvanja bezbjednosti i zdravstveno-epidemiološke situacije da postojeći centri “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši koji nemaju potrebne saglasnosti budu izmješteni van naseljenog područja.

– I dalje ostajemo pri odluci da je to Medeno Polje i tražimo od međunarodnih organizacija da zajedno sa Ministarstvom bezbjednosti krenu u pravcu izmještanja – naveo je Ružnić.

Potvrđen je i zaključak da Međunarodna organizacija za migracije i UNHCR ne mogu produžavati ugovore sa “Birom” i “Miralom” dok ne dobiju saglasnosti sa nivoa BiH, te zatraženo da migranti sa “Vučjaka” budu hitno izmješteni u postojeće centre van Krajine, i to u “Salakovac”, “Ušivak” i “Delijaš”.

– Jedan od zaključaka je da tražimo od Vlade Federacije BiH i premijera Fadila Novalića, u čijoj su nadležnosti “Željeznice FBiH”, da suspenduju linije do Bihaća, jer iz Sarajeva u ovaj grad dnevno bude dovezeno između 150 i 200 migranata, a kada su se pojavili u Tuzli otvorena je linija Tuzla – Bihać. Tražimo da suspenduju tu liniju i pomognu građanima Bihaća – napomenuo je Ružnić.

On je ponovio da je Krajina i dalje sama u ovoj krizi, da Evropska komisija nije poslala eksperte koji bi im pomogli, da ne postoji adekvatna zaštita istočne granice, niti jačanje struktura Službe za rad sa strancima čija samo dva do tri predstavnika rade na području ovog kantona.

Ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić rekao je da centri “Bira” i “Miral” ne mogu biti bez kontrole i nadzora, navodeći da su migranti samo u ovoj godini počinili 200 krivičnih djela, 300 prekršaja i 600 incidenata.

– Medeno Polje je kao lokacija ponuđeno još tokom juna prošle godine, ali nismo našli partnere da uspostavimo centar. Mi sa bezbjednosnog aspekta i zdravstveno-epidemiološke situacije tvrdimo da je to jedna od najboljih lokacija za smještaj migranata. Stanovnici Bosanskog Petrovca ne moraju strahovati jer će to biti kamp zatvorenog tipa i migranti neće imati mogućnost kretanja – naveo je Kljajić.

On je dodao da na postojećim lokacijama imaju kontejnere koji mogu odmah biti preneseni na tu lokaciju i traže da Savjet ministara donese odluku, a Evropska komisija da prihvati tu lokaciju.

– Mi smo samo iz 200 privatnih objekata u Bihaću izvukli približno 1 900 migranata. Naša procjena je da ih na području USK-a ima između 6 000 i 7 000. Mi bismo bili najsrećniji kada bi pitanje migracija išlo preko drugog kantona ili entiteta – rekao je Kljajić.

Iz USK su poručili da će nakon 15. novembra, kada isteknu ugovori sa Međunarodnom organizacijom za migracije sa “Birom” i “Miralom” Savjet ministara biti odgovoran za više od 2 000 migranata koji će ostati bez smještaja.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

U novopazarskoj bolnici na bolovanju 70 ljekara

DB

Borac slavi 94. rođendan

GC

Obilježeno 78 godina od Bitke na Kozari

DB

Šeranić: Preventivne mjere dok ne bude vakcine ili lijeka za virus

DB

U Srpskoj zaražene još 103 osobe

GC

Desničar na čelu francuske vlade: Ko je Žan Kasteks?

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više