Zanimljivosti

Da li ih i vi pravite: 10 grešaka prilikom kupovine zimskih guma!

Samo par dana nas dijeli od krajnjeg roka za promjenu guma sa ljetnih na zimske. Izbor je veliki, cijene su šarolike, a zime više nisu oštre i siježne kao što su nekada bile, što može da navede na pogrešne odluke ili čak na odustajanje od kupovine.

Naime, zakon kaže da su zimske gume obavezne od 15. novembra do 15. aprila, ali samo u slučaju snijega, leda ili poledice na putu.

– Pa to znači da mogu skoro cijelu zimu da prođem na ljetnjim gumama ako vozim isključivo kada je asfalt suv i čist! – pomisliće vozač željan uštede.

Teoretski da, ali to je i prva (velika) greška na ovoj listi, piše sajt Polovni automobili.

1) – Zimske gume mi nisu potrebne, pošto su po zakonu obavezne samo kada na putu ima snijega, leda i poledice – razmišljaju pojedini vozači.

Stvari su mnogo komplikovanije. Kod zimskih guma nije riječ samo o dubljem profilu i drugačijoj šari, već i o smješi koja je prilagođena niskim temperaturama, što znači da se neće suviše stvrdnuti i izgubiti svoje prijanjajuće karakteristike.

Ljetnjim gumama se pri niskim temperaturama ozbiljno mijenjaju karakteristike, pa će se mnogo lošije ponašati u raznim zimskim uslovima čak i ukoliko imaju šaru koja je naizgled pogodna za vožnju po snijegu.

Takođe, ne zaboravimo da poledica može iznenada da se pojavi na nekim dijelovima puta (na primjer, na mostovima, nadvožnjacima…), a tu su mraz, iznenadna promjena vremenskih uslova, naročito ako putujete negdje dalje, itd.

Neki se uzdaju u lance za snijeg za slučaj iznenadnog snijega, ali ova taktika ima mnogo manjkavosti. Navešćemo samo neke.

Snijeg počne lagano da pada, dovoljno da ljetnje gume pretvori u sanke, ali je sloj snijega na asfaltu toliko tanak da lance jednostavno ne smijete i ne možete da koristite pošto oni ne smiju da udaraju po asfaltu – mogu da puknu i da naprave veliku štetu na kolima.

Lanci za snijeg su sa dobrim razlogom predviđeni samo za korištenje po dubokom snijegu. Inače, lance za snijeg (ili neka druga sredstva za povećanje trakcije) po zakonu morate da imate u periodu od 15. novembra do 15. aprila, ali samo ukoliko idete van naselja. Dakle, držite ih u prtljažniku, a policija ima pravo da provjeri da li ih posjedujete.

2) Kupovina najjeftinijih guma, po principu: Samo da “prezimim”

Ne zalijećite se na najjeftinije gume, pošto mala početna ušteda kasnije lako može da se pretvori u veliki trošak. Na tržištu danas ima mnogo proizvođača i brendova, pa je prosječnom vozaču veoma teško da procijeni odnos kvaliteta i cijene.

Konstantno se pojavljuju neka nova “imena”, za koja je teško utvrditi odakle dolaze, ko je pravi vlasnik (majka-firma), u kojoj zemlji se proizvode gume i slično. Zato nije na odmet istražiti prije kupovine, raspitati se i eventualno pogledati neke testove na specijalizovanim sajtovima ili u časopisima, mada oni zaista rijetko testiraju gume iz cjenovnog ranga koji gleda prosječan vozač na ovim prostorima..

Uglavnom, kada su u pitanju najčešće dimenzije, razlika u cijeni između najjeftinijih, tzv. budžet guma, i onih za koje se može reći da spadaju u srednji ili premijum segment, nije naročito velika.

3) Kupovina polovnih guma

Ne znate u kakvom su stanju i koliko su kilometara prešle. Mogu da imaju skrivene mane koje ne mogu da se uoče golim okom, čak ni prilikom montaže i balansiranja.

Na primjer, oštećena unutrašnja noseća struktura nakon udarca ili prebrzog penjanja na ivičnjak.

Tokom upotrebe samom materijalu od kojeg je pneumatik izrađen mijenjaju se karakteristike usljed raznih uticaja, pa ima slabije prijanjanje prilikom kočenja ili skretanja. Tu su i mikropukotine i druga veoma sitna oštećenja.

Dubina šare nije pokazatelj pređene kilometraže. Gazeći sloj gume troši se različitom brzinom u zavisnosti od stila i uslova vožnje, težine vozila, snage motora, vremenskih uslova, kvaliteta asfalta…

4) Ne planiraju kupovinu na vrijeme

Mnogi čekaju zadnji čas za kupovinu, odnosno da počne snijeg, pa se tada susretnu sa raznim problemima. Na primjer, ne mogu da nađu gume koje žele, ili ih nađu ali ih nema u dimenziji koja njima treba; zatim ih nađu u nekoj prodavnici koja je daleko, a znamo da snijeg ali i kiša automatski izazivaju užasne saobraćajne gužve…

Čak i kada kupe gume, kod vulkanizera je gužva, pa ne mogu da stignu na red da ih zamijene, već moraju sutra ponovo da dolaze, pri čemu treba imati u vidu da svo to vrijeme voze na ljetnjim gumama.

I naravno, tu je ona osnovna dilema, koju sada treba na brzinu riješiti – koje gume uopšte kupiti?

5) Procjenjuju karakteristike zimske gume na osnovu izgleda šare

Stara navika naših vozača je da dođu u prodavnicu ili kod vulkanizera, pa vizuelno, na osnovu izgleda šare gazećeg sloja procjenjuju koja je guma bolja za snijeg, odnosno za zimu.

Nekada davno tako smo mogli da procijenimo koja će guma bolje da “kopa” po snijegu, ali je tehnologija u međuvremenu znatno napredovala, pa današnje zimske gume imaju znatno napredniju konstrukciju gazećeg sloja.

Stoga je pametno na vrijeme planirati kupovinu zimskih guma, raspitati se na više strana, potražiti savjete na forumima, pogledati testove u specijalizovanim časopisima ili na sajtovima…

6) Ne vide kupovinu zimskih guma kao investiciju, koja pritom štedi ljetnje gume

Kupovina zimskih guma je investicija iz mnogo razloga. Sa njima ste bezbjedniji i smanjujete šansu da doživite udes sa posljedicama koje iz toga proističu.

Takođe smanjujete mogućnost da u udesu oštetite ili uništite auto ili ostanete negdje zaglavljeni, pa morate da zovete pomoć. Ukoliko izazovete udes, čak i blaži, sljedeće godine će vam biti skuplje obavezno osiguranje.

Neki vozači, naročito oni čiji automobili imaju atraktivne alu felne sa niskoprofilnim gumama, zimi koriste poseban set točkova i to čelične felne sa zimskim gumama drugačijih dimenzija – manje felne i gume višeg profila.

Na taj način ne samo da čuvaju alu felne i ljetnje gume od soli i rizle koji se posipaju po putu, već i od udarnih rupa koje se češće pojavljuju u zimskom periodu. Pritom je zimski set točkova sa “debljim” gumama (višeg profila) otporniji na oštećenja prilikom prelaska preko udarnih rupa.

7) Odlažu kupovinu novih guma dok se dubina šare na starima ne spusti na zakonski minimum

Po zakonu je na zimskim gumama minimalna dubina šare 4 mm.

Međutim, ne preporučuje se čekanje da se šara toliko potroši, pri čemu treba imati u vidu da nije riječ samo o njenoj dubini, već i o tome da zimske gume, odnosno materijal od kojeg su napravljene, vremenom gubi karakteristike neophodne za bezbjednu zimsku vožnju.

8) Kupuju gume pogrešnih dimenzija, zato što su jeftinije

Na jedne felne mogu da se montiraju gume različitih dimenzija, bez obzira da li je riječ o širini ili o visini profila. Ovu mogućnost koriste neki vozači kako bi kupili zimske gume u dimenziji koja je jeftniija.

Na taj način i direktno i posredno mogu ozbiljno da utiču na bezbjednost na putu. Naime, kada je riječ o širini guma, postoje standardi po pitanju kompatibilnosti širine felne i širine gume.

Ukoliko malo odstupite od tih standarda, nije strašno, ali ako pretjerate, mogu da se jave negativni efekti u vidu lošije upravljivosti, stabilnosti i udobnosti.

Zato savetujemo da se držite fabričkih preporuka, naročito zato što ni ušteda sa kupovinom guma drugih dimenzija nije naročito velika.

Kada je riječ o visini profila gume – savjetuje se da razlika ukupnog prečnika točka (spoljašnji prečnik gume) ne bude veća od tri odsto. Zato je najbolje rješenje kupiti poseban set manjih i užih felni koje ćete koristiti zimi i na njih montirati uže gume višeg profila tako da ukupan prečnik ostane približan originalnom.

Na primjer gume dimenzija 195 65 R15 i 205 55 R16 su praktično iste.

Tako ćete smanjiti troškove na više načina – jeftinije zimske gume, manja je mogućnost oštećenja alu felni, ne plaćate dva puta godišnje vulkanizera za montažu/demontažu.

9) Zaboravljaju na prateće troškove

Pored same cijene guma, tu su troškovi montaže i balansiranja. Cijena zavisi od dimenzija točka i mjesta gdje obavljate montažu, tako da mogu da postoje osjetne razlike u cijeni.ž

10) Kupuju kvalitetnije gume za prednje točkove, dok stare i istrošene stavljaju pozadi

Zadnje ogibljenje je izuzetno važno za stabilnost i upravljivost automobila, čak i na suvom asfaltu. Kada je riječ o snijegu, poledici i sličnim zimskim uslovima sa klizavim kolovozom, negativni efekti koncepcije dobrih guma napred i loših pozadi mnogo lakše dolaze do izražaja.

Na primjer, kod skretanja postoji veća opasnost da vam “pobjegne” zadnji kraj, da se izgubi kontrola nad vozilom u situacijama kada se istovremeno koči i izbjegava prepreka na putu, pa čak ni kod kočenja na pravcu situacija nije naivna pošto zbog klizavog kolovoza zadnji točkovi bukvalno nisu u stanju da kontrolišu zadnji kraj vozila.

Zato se savjetuje da kvalitet zimskih guma na svim točkovima bude jednak.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Rečenice koje je većina nas čula u djetinjstvu: Nemoj da se smiješ, plakaćeš!

JG

Tvrđava Zvečaj: Nebrušeni turistički biser (FOTO)

JG

Navigacija odvela porodicu ravno u opasnost: “Mislili smo da ćemo umrijeti” (VIDEO)

JG

Tunišanka će biti prva žena iz Afrike koja će poletjeti u svemir

BS

Danas je Svjetski dan ljevorukih: Jeste li znali ove zanimljive činjenice o njima?

M D

Ruska carska porodica na današnji dan proglašena za novomučenike

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više