Tehnologija

Otkrivena peta sila prirode koja objašnjava crnu materiju!?


Mađarski istraživači možda su otkrili novu, petu silu prirode, koja bi konačno mogla da razriješi jednu od najvećih misterija univerzuma, postojanje i prirodu tamne materije.

Univerzumom upravljaju četiri osnovne sile: gravitaciona sila, slaba nuklearna sila, elektromagnetna i jaka nuklearna sila. Međutim, već se dugo govori o tome da postoji peta sila, ali naučnici to, jednostavno, nisu mogli da dokažu. Do sada. Možda.

Naime, nova studija Atile Krasnahorkaja i njegovih kolega iz Instituta za nuklearna istraživanja u Mađarskoj otkriva da oni misle da su otkrili novu vrstu bozona pri raspadanju izotopa berilijuma 2016. godine.

Berilijum-8 tokom raspadanja emituje svjetlost, a ako emitovana svjetlost bude dovoljno jaka, ispaljuje i elektron i pozitron, koji se odbijaju pod predvidivim uglom. Na osnovu našeg trenutnog razumijevanja fizike, tačnije na osnovu Zakona održanja energije, kako energija raste, “predvidljivi” ugao bi trebao da se smanjuje. Međutim, nije tako.

Tim naučnika bio je svjedok neočekivanog povećanja broja dvije atomske čestice koje se razdvajaju pod uglom od 140 stepeni, što nije u skladu sa postojećim modelima i procjenama i što je potencijalno ukazalo na postojanje potpuno nove vrste osnovnog bozona.

Tri od četiri poznate fundamentalne sile imaju bozone koji upravljaju njihovim privlačnim i odbojnim silama, a gravitaciju teoretski kontroliše hipotetička čestica koja se naziva “graviton”, a koju naučnici tek treba da otkriju i posmatraju.

Novi bozon nije mogao biti greškom pomiješan sa nekim od njegovih “kolega”, zato što ima posebno karakterističnu masu, 17 megaelektronvolti (ili otprilike 33 puta veću od elektrona). Takođe, ne žive jako dugo, traju samo 10 do minus 14 sekundi.

Tim je želio da ponovi svoju teoriju o mogućoj petoj sili kojom upravlja novi bozon, ali je preusmjerio fokus sa berilijumskih na helijumska jezgra, u kojima su parovi elektrona i pozitrona takođe razdvojeni pod uglom koji nije usklađen sa trenutnim modelima (115 stepeni).

Obrnutim inženjeringom njihovih zapažanja, tim naučnika je utvrdio da je jezgro helijuma takođe moglo da proizvede kratkotrajni bozon sa masom od oko 17 megaelektronvolta — otuda i njegovo ime Iks17.

Najnovija studija tek treba da bude pregledna, ali časopis “Fizikal rivju leters” prihvatio je prethodno istraživanje naučnog tima.

Nakon što njihova otkrića budu temeljno upoređena, možda ćemo konačno riješiti dugogodišnji i često zbunjujući problem obračuna tamne materije, koja čini ogromnu većinu univerzuma i za koju se vjeruje da je odgovorna za neka “zbunjujuća” ponašanja među zvijezdama.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Prosječna cijena mobitela u Evropi je 250 evra

GC

Čuvajte se “Kerbera”: Opasan virus vreba Android korisnike

DB

U trenutku saobraćajke telefon je težak 10 kg, boca vode 60 kg, a osoba 2,5 tone!

DB

Koji su nedostaci 1.6 HDi motora?

DB

Vikipedija dobija novi izgled nakon 10 godina

GC

LG predstavio tri nova smartphonea, na evropsko tržište stižu u oktobru

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više