Zanimljivosti

Privatni predmeti Adolfa Hitlera i Eve Braun prodati za ogromne sume, ko su kupci?


Za Hitlerov šešir 50 000 evra, za haljinu Eve Braun 4 600. To su bila samo dva od ukupno 842 predmeta iz nacionalsocijalističkog doba koji su bili ponuđeni na kontroverznoj aukciji o kojoj se ovih dana mnogo raspravlja.


Ako prolazite nekim od poznatih buvljaka u Berlinu, vrlo je vjerovatno da ćete naići na neki predmet iz doba nacionalsocijalizma. Recimo razglednicu ili šoljicu, male stvari iz svakodnevice tog mračnog nemačkog doba.

Ali, šta ako se u Njemačkoj na prodaju ponude predmeti koji su pripadali nacističkim liderima? Da li je to širenje desničarske propagande ili ima tek istorijsku vrijednost?

O tome se ponovo raspravlja od kada je na aukciji u blizini Minhena aukcijska kuća “Hermann Historica” na prodaju ponudila 842 predmeta iz tog doba, među kojima i šešir Adolfa Hitlera, luksuzno izdanje njegove knjige “Majn kampf” optočeno srebrom koje je bilo u vlasništvu Hermana Geringa, haljina Hitlerove životne saputnice Eve Braun i mač oficira zloglasnog SS-a Frica Klingenberga.

Aukciju su pratile oštre kritike. Evropska jevrejska organizacija (EJA) bila je protiv održavanja aukcije. U doba kada su učestali desničarsko nasilje i antisemitske izjave, aukcija stvara priliku za “glorifikovanje nacista”, izjavio je rabin Menahem Margolin, predsjednik EJA.

– Pogrešno je pretvarati u novac te predmete okaljane krvlju, posebno u Njemačkoj. Shvatam da nije ilegalno kupovati i prodavati nacističke uspomene. To nije pitanje zakona, nego morala. To je pogrešno – jasan je MArgolin.

Direktor aukcijske kuće “Hermann Historica” Bernhard Paher pokušao je da relativizuje stvari i naglasio da su najveći kupci “muzeji, državne zbirke i privatni kolekcionari koji se veoma pažljivo odnose prema tim subjektima”.

On je takođe rekao da pokušava da se spriječi da predmeti dospiju u ruke pogrešnih osoba.

Štefan Klingen iz Centralnog instituta za istoriju umjetnosti iz Minhena djelimično je opovrgao Paherove tvrdnje. U razgovoru za DW je rekao da misli da “muzeji danas nisu u stanju da plate te cijene koje se traže, posebno za tu vrstu objekata”. Klingen pretpostavlja da su kupci ljubitelji nacionalsocijalističkih uspomena:

– To je naše iskustvo s tim prodajama. Jednostavno, postoji veliko interesovanje za takve objekte, u Americi, Engleskoj, u Rusiji.

Ipak, Klingen dodaje da to nije nužno povezano s nacističkom ideologijom, već da je za mnoge zainteresovane važno da posjeduju neki trofej. Uprkos svemu, dodaje, to je ipak “pojam zla”.

Klingen i Filip Lenhard, saradnik na katedri za jevrejsku istoriju i kulturu Univerziteta Ludvig Maksimilijan u Minhenu, slažu se da su ponuđeni predmeti vrlo rijetko zanimljivi arhivama ili naučnicima. Lenhard je istakao:

– Radi se, koliko sam vidio, o stvarima koje su istorijski potpuno nerelevantne. To što neko daje novac za Hitlerov šešir, može se objasniti samo time da kupca privlači stvaranje bliskosti preko predmeta s najvećim zločincem u ljudskoj istoriji.

Istovremeno, Lenhard se slaže i s Klingenovom procjenom da kupci ne moraju automatski da budu zagovornici nacionalsocijalističkog pogleda na svijet. U Njemačkoj je dozvoljeno posjedovanje i prodaja objekata iz nacističkog vremena, sve dok su sa njih nacistički simboli uklonjeni.

Matijas Kincel, istoričar i politikolog, smatra da bi predmeti ponuđeni na aukciji, poput odjeće ili šešira, trebali da budu uništeni, dok bi knjige morale da nađu mjesto u stručnim bibliotekama.

Kao i mnoga druga tržišta, i ono na kojem se prodaju stvari iz doba nacionalsocijalizma poznaje problem falsifikata. Klingen smatra da je ta falsifikatorska scena “dobro organizovana” i “vjerovatno isto toliko velika kao i trgovina originalnim predmetima”. Zato aukcijske kuće kontrolišu predmete još prije prodaje, u granicama svojih mogućnosti.

Kako je pokazala aukcija u Minhenu, ljudi su spremni da plate mnogo novaca za predmet koji žele. Hitlerov šešir prodat je za 50 000 evra, luksuzno izdanje knjige “Majn kampf” za neočekivanih 130 000 evra, haljina Eve Braun za 4 600 evra, Hitlerovo pismo njegovom prijatelju iz mladosti Augustu Kubiceku za 80 000 evra.

Filip Lenhard predlaže da se zarada od prodaje pokloni u dobrovoljne svrhe, recimo za suzbijanje antisemitizma u Njemačkoj.

DW

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

SC vas vodi u zapadnu Hercegovinu: Odmorite u Međugorju, Ljubuškom, Grudama i Širokom Brijegu

AP

Na Kliničkom centru u Sarajevu još 124 pozitivnih uzoraka

SA

Rusija uputila protest SAD

SA

Đoković po šesti put okončao godinu kao broj jedan

SA

Za plaćanje vakcina rezervisano 20 miliona KM

SA

Preminuo Slobodan Vidović

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više