Ilustracija
Izdvajamo

Propali pregovori: Poslodavcima previsok minimalac od 550 KM


Zahtjev Saveza sindikata RS da se najniža plata poveća na 550 KM apsolutno nije utemeljen, ocjenjuju poslodavci. Sindikalci poručuju da ni sa tim iznosom ne može da se prehrani jedna osoba, dok u Vladi RS o svemu tome ćute.

– Ukratko, na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta poslodavci nisu prihvatli naš zahtjev da se sada najniža plata poveća sa 450 na 550 KM, a da na kraju prvog kvartala naredne godine pregovaramo oko povećanja na 600 KM. Tražili su dodatno vrijeme i pregovori će biti nastavljeni za 15-ak dana. Predstavnici Vlade nisu imali nikakav stav i prijedlog. Čak ni ministar rada nije imao predlog – kaže predsjednik Saveza sindikata RS, Ranka Mišić.

Ona je član ESS RS, savjetodavnog tijela Vlade RS. Savjet ima devet predstavnika, po tri predstavnika sva tri socijalna pertnera: Vlada RS, Saveza sindikata RS i Unija udruženja poslodavaca RS.

– Na početku je ministar rada imao žestoku reakciju prema meni jer sam pozvala novinare. Poražavjuće, iznenađujuće i frustrirajuće je to što smo trebali da sjedimo kao u nekom bunkeru, a samo smo razgovarali o pitanju koja se tiče minimalne egzistencije radnika. Još je trebalo da ne izvijestimo javnost o tome. Po našem poslovniku, sve sjednice Savjeta su javne i ja sam dala izjavu i to pravo mi niko ne može uskratiti – poručuje Mišićeva.

Ona ističe da se i ovo pitanje oko najniže plate našlo iz drugog pokušaja na sjednici ESS i to nakon razgovora sa predsjednikom Vlade RS sa predstavnicima Saveza sindikata RS.

– Svaki radnik koji čestito uradi svoj posao treba od zaradi minimalno da preživi. Činjenica je da je sada najniža plata 450 KM i koja je često zloupotrijebljena od jednoj broja nesavjesnih poslodavaca jer u nju uračunaju u minuli rad i prekovremene sate i rad praznicima. Činjenica je da imamo firmi u kojima 90 odsto radnika ima najnižu platu bez obzira na kvalifikaciju, zvanje i znanje. I to je problem koji još nije riješila Vlada i Inspektorat RS – ističe Mišićeva, piše EuroBlic.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da poslodavci pristaju na povećanje najniže plate u skladu sa makroekonomskim pokazateljima i trenutnom ekonomskom situacijom u RS.

– Podsjećam da je stav Saveza sindikata u proteklih 15 godina bio da najniža plata treba da bude 50 odsto od prosječne plate u RS i ona je sada približno tom iznosu, pa nam nije jasno po kojem osnovu sada zahtijevaju tolika povećanja – kaže Aćić.

On dodaje da u Uniji smatraju da su zahtjevi Saveza sindikata aposolutno neutemeljeni, odnosno da nisu u skladu sa makroekonomskim pokazateljima.

– Posebno je zabrinjavajuće to što imamo pad industrijske proizvodnje od 11 odsto. I pored toga plate su u zadnjih godinu dana u prosjeku realno porasle za sedam odsto – ističe Aćić.

On tvrdi da poslodavci značajno doprinose podizanju životnog standarda radnika. Smatraju da najniža plata ne treba da bude nešto na osnovu čega će se definisati politika plata.

– Najniža plata ima isključivo socijalnu dimenziju i njena svrha je da zaštiti radnike sa najmanjim primanjima – dodaje Aćić.

Iz Ministarstva rada Republike Srpske nije bilo odgovora na pitanja u vezi sa pregovorima za utvrđivanje najniže plate.

Dva koraka

Mišićeva navodi da je zahtjev Saveza sindikata vrlo argumentovan.

– Sa 450 KM se ne može preživeti i onda je to besmislen posao i nikome ne koristi osim preduzeću. Mi smo snagom argumenata, kretanja u proizvodnji, u ostavrenoj dobiti, kretanja cijena, prikrivene inflacije, tražili da minimalna plata bude 600 KM. Znajući da oko toga poslodavci neće ni da dođu na sjednicu, ponudili smo povećanje u dva koraka. Spremni samo da podržimo zahtjeve poslodavaca u njihovim zahtjevima za benefite, a da mi dobijemo povećanje najniže plate koja utiče i na povećanje svih drugih plata – objašnjava predsednik Saveza sindikata RS.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Prognoza za sutra: Više sunca, temperatura do 20 stepeni

GC

Bjekstvo iz Šošenka – od propasti na blagajnama do rijetkog dragulja kinematografije

GC

Rekordna posjeta Trebinju u avgustu

GC

Koliko je zlata ostalo na svijetu?

GC

U regionu Nagorno-Karabah proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija

GC

Na korona virus pozitivna još 61 osoba u Srpskoj

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više