Društvo

Spremate svinjokolj? Evo na šta treba da obratite pažnju


Klanje životinja koje se tradicionalno praktikuje na našim protorima uoči zime kako bi se domaćinstva obezbijedila sa zalihama mesa ili mesnim prerađevinama, uglavnom se obavlja u improvizovanim okolnostima, zbog čega je potrebno da se posebna pažnja obrati na higijenu i zdravstvenu ispravnost mesa.

Kako se navodi u instrukciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica koji je za ove potrebe izradio letak, ovakva klanja životinja rade se obično u improvizovanim uslovima i ukoliko se ne poštuju osnovni veterinarsko-zdravstveni i sanitarno-higijenski uslovi, ona mogu ugrožavati zdravlje ljudi i životinja i mogu negativno uticati na okolinu.

– Ne dovodeći u pitanje da se ovakvo meso i proizvodi smiju koristiti samo za vlastite potrebe i da se ne smije stavljati u promet, želja nam je da ukažemo na javno-zdravstveni aspekt ovakvog tradicionalnog klanja životinja – kažu iz INZ-a.

U detaljnom opisu navedeni su rizici i smanjenje rizika kada je u pitanju klanje, obrada trupa, hlađenje trupa i jestivih organa, manipulacija i interni transport mesa, te postupci sa otpacima.

Stalno je prisutna opasnost od zaraznih i parazitarnih bolesti životinja (zoonoza), koje mogu da se prenesu na čovjeka direktnim kontaktom sa bolesne životinje, putem mesa i proizvoda od mesa, unutrašnjih organa zaklanih životinja, izlučevina, organskog otpada nakon klanja, vode ili okoline. Svi ovi rizici daju ovakvom načinu klanja veliki javno-zdravstveni značaj.

– Ne treba pri tome zaboraviti činjenicu da je meso lako kvarljiva namirnica i dobra podloga za rast mikroorganizama, te pri manipulaciji zahtijeva kako temperaturne tako i higijenske uslove. Stoga ukazujemo na postupak klanja kroz korake koji se provode i najznačajnije rizike o kojim treba povesti računa, te mjere kojima se isti mogu smanjiti – navode iz Instituta.

Idealno vrijeme za svinjokolj je od 15. novembra do 15. decembra i temperatura od pet do osam stepeni Celzijusa. Idealna svinja teška je od 100 do 150 kilograma, mada se uglavnom kolju i daleko teže. Najčešće sorte u našim krajevima su Veliki jorkšir i Pijetreni. Većina domaćina svinju kupi mjesecima prije klanja, i hrani je prirodnom hranom, kako bi meso bilo što kvalitetnije.

Svinja se dan prije klanja ne bi trebala hraniti kako bi joj se crijeva očistila prirodnim putem, ali i kako bi meso imalo svjetlu boju. Na dan klanja poželjno je rano ustajanje, a prethodno je potrebno sve pripremiti: veliki sto, kazan za grijanje vode (oraniju), korito za šurenje, zvona za šurenje (ponegdje se nazivaju glokni), noževe za različitu upotrebu, lance za šurenje, mašinu za mljevenje mesa, top za kobasicu, kazan za čvarke, sajlu i još ponešto. Naravno i roštilj, ukoliko domaćin nije škrtica. Ujutro su nezaobilazni kafa i čašica rakije, bilo prokuvane, bilo “čiste”.

Sam proces klanja teče relativno brzo, no sve zavisi od mesara. Dio mesa se skladišti u zamrzivače, dio se ostavlja za sušenje, a ostatak pretvara u faširano meso.

Čvarci su jedna od najomiljenijih svinjskih delicija, a dobivaju se prženjem masnog tkiva u kotlu koji je predviđen za to. Pritom je potrebno dobro miješati, kako ne bi zagorjeli. Prilikom topljenja može se dodati mlijeko, koje daje čvarcima zlatnu boju, ali i doprinosi ukusu.

Takođe, neki dodaju i jabuku. Nakon što se procijeni da je proces završen, čvarci se odvajaju od masti, te stavljaju na papir ili cijede u posebnim presama i posole. Mast se ostavlja kako bi se zgrušala.

Dio mesa predviđen za sušenje se soli i ostavlja u plastičnim posudama te “čeka” sušenje. Neka domaćinstva kuvaju određene dijelove mesa i od njih prave krvavicu.

Sam proces obično traje do dugo u noć zavisno opet od domaćina i okupljenog društva, a uživanje u plodovima ovog slavnog “običaja” od apetita ukućana. Sve ostalo je istorija.

SrpskaCafe.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Rolan Garos: Milojević izbacio Krajinovića!

SA

Crna Gora: Preminulo petoro, zaraženo 128

SA

Kardiovaskularna oboljenja odnesu najviše života u Srpskoj

DB

U Crnoj Gori školska godina počinje 1. oktobra

SA

Svjetski dan turizma obilježen u Banjaluci

SA

U akciji “Indi” uhapšeni veterinarski inspektori

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više