Foto: Ilustracija
EX YU

Ukida se cenzus u Srbiji, za uspjeh referenduma dovoljna samo većina izašlih


Za uspjeh referenduma u Srbiji više neće biti potrebna izlaznost veća od 50 odsto upisanih birača, već će se usvajati odluka većine izašlih glasača.

To je predviđeno Nacrtom Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kojim se rok za prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu produžava sa sedam na 90 dana.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić naglasio je da je cilj predloženih zakonskih izmjena usklađivanje sa Ustavom, uz ocjenu da je postojeći zakon po nizu svojih rješenja restriktivan, prevaziđen i neusaglašen sa Ustavom i da ograničava korišćenje demokratskih mehanizama garantovanih najvišim pravnim aktom.

– Važeći Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi je donijet 1994.godine, a minimalno izmjenjen 1998.godine, ali je primjena niza rješenja tog zakona u praksi pokazala velike nedostatke, zbog čega se referendum i narodna inicijativa rijetko koriste’ – rekao je Ružić na Okruglom stolu o Nacrtu Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Kako je naveo, od uvođenja višestranačja u Srbiji održana su svega tri referenduma na republičkom nivou – 1992, 1998. i 2006.godine, i to na prijedlog Narodne skupštine, ali ne i građana.

Kada je riječ o narodnim inicijativama, zabilježena je samo jedna za koju bi se, ukazao je Ružić, uslovno moglo reći da je ostvarena po važećem Zakonu, a to je inicijativa Fondacije ”Tijana Jurić” za promjenu krivičnog zakonika.

– Na lokalnom nivou uspješni referendumi su se održavali samo po pitanju uvođenja mjesnih samodoprinosa, što ukazuje da se ovi demokratski instituti slabo primjenjuju u Srbiji i to stanje želimo da promijenimo – naglasio je Ružić.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je već promjenom Zakona o lokalnoj samoupravi fiksiralo potreban broj birača za pokretanje narodne inicijative na pet odsto birača u jedinici lokalne samouprave.

Kako je ukazao, tom izmjenom ukida se mogućnost da jedinice lokalne samouprave statutima samostano utvrđuju ovaj procenat što je ranije, kaže Ružić, za posljedicu imalo to da su pojedine lokalne samouprave predviđale neprimjereno visoke procente koji su se kretali i do 25 odsto.

Ružić je naglasio da je omogućavanje građanima da efikasno ostvaruju svoje pravo da učestvuju u vršenju vlasti, putem referenduma i narodne inicijative, jedna od aktivnosti utvrđenih Programom rada Vlade Srbije za 2019.godinu, ali i Akcionim planom za reformu javne uprave, donijetim sredinom 2018. godine, kao i Akcionim planom za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u Srbiji za period 2018-2020. godine.

Izradu Nacrta Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i organizaciju javnih rasprava pomogla je Vlada Švajcarske u okviru projekta ”Podrška sprovođenju Akcionog plana Strategije reforme javne uprave – reforma lokalne samouprave 2016-2019”.

Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Saša Mogić rekao je da je jedna od ključnih neusaglašenosti važećeg zakona sa Ustavom tzv. kvorum za referendum, odnosno, odredba po kojoj uspjeh referenduma predviđa izaznost više od polovine upisanih birača.

S druge strane, pojasnio Mogić, članom 203. stava 8 Ustava Srbije utvrđeno da se odluka o promjeni najvišeg pravnog akta donosi ukoliko za nju glasa većina od izašlih birača.

– Bilo je raznih komentara u javnosti šta je smisao ukidanja kvoruma za referendum. I da odustanemo od donošenja novog zakona i da se ništa ne promijeni, ako bi se održao referendum za promjenu Ustava, ne bi mogao da se primjeni važeći zakon, jer je Ustav to eksplicitno odredio – kazao je Mogić, koji je tzv. kvorum za referendum označio kao jedan od ključnih problema za primjenu tog demokratskog instituta.

Kako je rekao, novi zakon treba da donese rješenja usklađena sa Ustavom, da promoviše standarde najbolje prakse i podstakne nove procese i načine komunikacije između vlasti i građana.

Mogić je naveo da dosadašnja zakonska rješenja nisu poznavala niti su uređivala sve vrste referenduma koja poznaje novi Ustav, a predloženim zakonom uređuju se obavezni i fakultativni (savjetodavni) referendum, kao i prethodni i naknadni referendum na zahtjev birača ili poslanika/odbornika na cijeloj ili na dijelu teritorije.

– Predviđa se i proširenje kruga birača sa pravom učešća na referendumu na interno raseljena lica, dok se potpisi za narodnu inicijativu mogu prikupljati elektronskim putem – naveo je Mogić.

Prema predloženom zakonu, referendumsku kampanju može da vodi svako pravno lice ili grupa građana, a kontrolu finansiranja sprovodi Agencija za borbu protiv korupcije.

Javna rasprava o Nacrtu Zakona trajaće do 22.novembra, a prethodne dve održane su u Nišu i Novom Sadu.

Tanjug

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Požar u okolini Splita

GC

Na području opštine Pale sutra dan žalosti

GC

Mirko Šarović imao saobraćajnu nesreću

GC

Crna Gora: Dvije osobe preminule, 65 novozaraženih

GC

Akcija “Dar 1”: Brisali saobraćajne prekršaje i opraštali kazne na novac

GC

Umrlih u BiH u prvih šest mjeseci 2020. manje nego u odnosu na prethodne dvije godine

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više