Video

Igor Radojičić: Nove investicije za novi izgled Banjaluke! (VIDEO)


Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić 2019. godinu je ocijenio kao dobru, s obzirom na to da je u njoj realizovano niz kapitalnih komunalnih projekata.


Radojičić je, gostujući u emisiji Banjalučka hronika Elta TV, naglasio da je u 2020. pred njim i njegovim saradnicima još puno posla.

– Držimo jedan tempo, da svake godine uložimo između 30 i 50 miliona maraka, što iz gradskog budžeta, tako i iz eksternih izvora u kapitalne projekte. Cilj nam je transformacija grada u jednu moderniju, urbanu sredinu, ali istovremeno ne zanemarujemo ni ulaganja u prigradsko i seosko područje – istakao je prvi čovjek Banjaluke.

Radojičić je najavio da će u idućoj godini Grad uložiti značajna sredstva u saobraćajnu infrastrukturu. Gradiće se most u Srpskim Toplicama, koji bi trebao dodatno rasteretiti saobraćaj na desnoj obali rijeke Vrbas.

– Osim gradnje ovog mosta, želja nam je da, pred kraj ljeta, ukoliko uspijemo završiti sve potrebne procedure, počnemo graditi most u naselju Dolac, koji bi trebao biti svojevrsni simbol grada na Vrbasu – dodao je Radojičić, ističući da je cilj ove gradske administracije bio izgraditi četiri nova mosta.

Potpuno nova istočna transverzala

Govoreći o projektima u oblasti saobraćaja, cilj je što prije privesti kraju radove u ulici kralja Aleksandra, jer je na toj dionici bilo puno poteškoća sa podzemnom infrastrukturom, zatim nastaviti gradnju puta kroz Šargovac, završiti sanaciju klizišta, nastaviti graditi put prema Priječanima i uraditi putnu komunikaciju koja povezuje Lauš i Paprikovac.

– Radi se i ulica Despota Stefana Lazarevića, nova kružna raskrsnica kod Lesnine zajedno sa rekonstrukcijom kompletne ulice Ivana Gorana Kovačića do Centruma, tako da za tri do četiri godine, evo dobijamo jednu potpuno novu istočnu transverzalu, koja kreće od Centruma na spoju sa zapadnim tranzitom pa sve do novog budućeg mosta u Srpskim Toplicama – naglasio je gradonačelnik.

Radojičić je, gostujući u Banjalučkoj hronici, najavio znatna ulaganja u oblasti vodosnabdjevanja na cijelom području grada, kako u naselju Česma, gdje je završena gradnja rezervoara u Krčmaricama i gdje se radi na izgradnji rezervoara i prepumpnoj stanici u trećoj visinskoj zoni, pa do nekoliko krakova vodovodnog sistema Crno vrelo, gdje je u toku gradnja mreže od Čokorskih polja pa do Gornje Piskavice:

– Projektima Voda 2 i Voda 3 cilj je privesti kraju vodosnabdjevanje područja Bronzanog Majdana, Stratinske, Kmećana i Obrovca, a u planu je izgradnja vodovodne mreže u nekoliko sela na Manjači, počev od Racuna i Ledenica pa sve do Gornjih Lusića, Kadine vode, Šipki, viših zona naselja Pavići i Vilusa za šta su odobrena bespovratna sredstva u visini od osam miliona maraka.

Uži centar grada u novom ruhu

Gradonačelnik je istakao da će se graditi novi veliki rezervoar na vrhu Starčevice, kao novi veliki vodovodni sistem na vrhu Ponira:

– Time bismo trajno riješili problem sanbdjevanja vodom viših zona MZ Starčevica, područje Ponira, naselja Potok, i viših zona naselja Debeljaci. Radićemo i niz prepumpnih stanica u potkozarskim selima Potkozarje, Verići i Mišin han. Približno četrdeset hiljada stanovnika obuhvaćeno je kroz ova tri projekta.

Govoreći o novom izgledu užeg centra grada, Radojičić je naglasio da će on u narednom periodu dobiti gotovo potpuno novi izgled:

– Najveću transformaciju doživjeće prostor stare autobuske stanice koji će od parkinga biti transformisan u muzejski trg. Prema izabranom rješenju, Vidovdanska ulica biće pretvorena u pješačku zonu, a saobraćaj će biti preusmjeren u Ulicu Nikole Tesle, koja će biti proširena. Znatnu transformaciju doživjeće i prostor od spomenika banu Milosavljeviću ka zgradi Puteva RS gdje će se nalaziti šetališne zone i spomenici za stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i Prvom svjetskom ratu.

Najveći probem pri realizaciji svih ovih projekata može biti sve izraženiji nedostatak kvalifikovane radne snage i to jeste realna opasnost koja može usporiti realizaciju pojedinih infrastrukturnih projekata, rekao je banjalučki gradonačelnik.

Govoreći o privredi, Radojičić je istakao da je sada spremno više od 100 000 kvadratnih metara za investiranje u poslovnim zonama Ramići i Jelšingrad. Na današnjoj sjednici Skupštine grada je, između ostalog, i izmjena odluke kojom je za proizvodne djelatnosti predviđena nulta stopa naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

“Imam još puno energije da radim posao”

Odgovarajući na pitanje u vezi borbe za očuvanje gradske imovine i činjenicu da je upravo to obilježilo gotovo sve ove godine koliko se nalazi na čelu ove gradske administracije, Radojičić je rekao da ga je iznenadila krivična prijava koju je protiv njega podigao čovjek koji je u samom vrhu SNSD-a i kandidat za ministra u Savjetu ministara i to zbog toga što se, borio za očuvanje gradske imovine:

– Ja moram kazati da to nije lijepa poruka. Ne mogu ju baš dobro ni razumjeti. Boriću se onako kako smatram da treba.

Odgovarajući na pitanje da li će definitivno biti kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke, Radojičić je rekao da je pred ovom gradskom administracijom još puno posla, ističući da je otvoreno tako puno novih projekata, poput besplatnih zdravstvenih pregleda, zatim “Banjaluka ljudskog lica” za stare osobe i omladinu, novih šest stotina mjesta u vrtićima, novim društvenim domovima, ulaganjima u kulturu…

– Ovdje je tako puno posla, i toliko smo stvari otvorili. Imam još poprilično puno energije da radim posao. I ja sam čuo da će SNSD baš mene kandidovati, ali šalu na stranu, gradska organizacija SNSD-a će, iza Nove godine, čim prođe “sveti januar”, krenuti u proces kandidovanja, i članstvo SNSD-a u gradu, u našim mjesnim i rejonskim odborima, imaće priliku da predloži kandidate za odbornike i za gradonačelnika, tako da ćemo taj proces svoditi onako školski, što bi se reklo s proljeća, a zvanične kandidature su tek tamo u junu ili julu iduće godine – zaključio je Igor Radojičić.

Elta TV

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Potukli se banjalučki advokati: Sijevale pensice na uviđaju!

DB

Dubrovnik: Cijene niže i do 60 odsto, a turista nema

DB

Janković: Ove sedmice novi pik epidemije u Srbiji

DB

Stevandić: Raste broj osoba na respiratorima

DB

Ministarstvo traži istragu o upotrebi hemikalija na Ukrini

DB

Za Srpsku stranku ministarsko, možda i mjesto potpredsjednika Vlade Hrvatske

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više