Hronika

Ljekari nastavljaju da rade i kada zbog njihovih grešaka pacijenti umiru


Ljekari u Republici Srpskoj, koji su osuđeni za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći ili drugo krivično djelo, nesmetano mogu da nastave s radom u struci čak i ako su njihovi propusti za posljedicu imali smrt pacijenta.

Na to ukazuju brojni primjeri iz sudske prakse, gdje je više ljekara i pored osuđujućih presuda nastavilo s radom, a da im ni Komora doktora medicine RS nije oduzela ljekarsku licencu.

Dr Mirko Šaran, foto: Nezavisne

Najsvježiji primer je presuda direktoru Domu zdravlja u Derventi dr Mirku Šaranu, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog nesavjesnog liječenja porodilje Tode Milanković (21), koja je nakon porođaja preminula 2. februara 2015. usljed iskrvarenja. U presudi, koja nije pravosnažna, navodi se da je Šaran djelo počinio iz nehata, a iako je proglašen krivim, sud mu nije izrekao mjeru zabrane vršenja te djelatnosti, niti je tužilaštvo to predložilo.

Identična situacija je i sa dr Nikolom Ljucovićem, koji je, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora. Ljucović je proglašen krivim za propuste u liječenju Jovane Šinik (33), koja je poslije poroda preminula u JZU Bolnica Gradiška 27. oktobra 2016. U tom predmetu optužen je i dr Dejan Gvozden (38), a suđenje je u toku.

Dr Nikola Ljucović, foto: K3

Za nesavjesno liječenje na dvije godine zatvora osuđen je i dr Slobodan Marković iz Zvornika. On je u junu 2008. porađao Vericu Ninić, čija je beba umrla, dok su majci život spasli ljekari u Beogradu, koji su morali da joj odstrane matericu. U zatvoru je odležao 15 mjeseci i pomilovao ga je tadašnji predsjednik RS Rajko Kuzmanović, da bi se potom vratio na posao.

Dr Dragomir Kerović je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog slučaja otmice trudnice, s kojom je bio u vanbračnoj vezi, a koja je 1997. nasilno uspavana i izvršen joj abortus. I on je nastavio da radi kao ljekar.

Ginekolozi Milan Jevtović i Tomo Zrilić osuđeni su na pet, odnosno šest mjeseci zatvora zbog protivpravnog prekida trudnoće, izazvanog kod Ernade Žužić u martu 2008.

Prema Statutu Komore doktora medicine RS, ljekarske licence se automatski oduzimaju pravosnažnom presudom o zabrani obavljanja djelatnosti ili odlukom Suda časti, koji u posljednje dvije godine nije ni zasjedao. Pored toga, licenca se oduzima i zbog šestomjesečnog neplaćanja članarine ili zbog isteka licence.

– Uobičajeno je da se disciplinskih postupci pred Sudom časti pokreću kada direktori ustanova u kojima su ti ljekari zaposleni, po dobijanju pravosnažnih presuda, o tome obavijeste Komoru. Protiv većine doktora koje ste naveli sudski postupci su u toku i nisu donijete pravosnažne presude – rekao je predsjednik Komore Saša Vujnović.

Komora očigledno nije upoznata s činjenicom da sudovi presude ne dostavljaju bolnicama i domovima zdravlja, izuzev ako osuđenom nije izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti. Prema riječima Vujnovića, Komora je od osnivanja ljekarima oduzela ukupno dvije licence, i to ne želeći da precizira, kome i zbog čega.

Za nesavjesno liječenje trenutno se vode tri sudska postupka. U Bijeljini se sudi dr Sanji Stevanović, zajedno s tehničarom i medicinskom sestrom. Oni se terete da su poslije poroda carskim rezom Svjetlani Đurović ostavili dva metra gaze u stomaku, čime je njeno zdravlje teško narušeno.

Dr Marinko Lovre

U Prijedoru se sudi dr Marinku Lovri da je tokom operacije slijepog creva pacijentkinji odstranio zdrav jajnik. Lovre je već osuđen za primanje mita, zbog čega je otpušten iz prijedorske bolnice, ali se ubrzo zaposlio u UKC RS.

O. Matavulj/Večernje novosti

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Prognoza za sutra: Više sunca, temperatura do 20 stepeni

GC

Bjekstvo iz Šošenka – od propasti na blagajnama do rijetkog dragulja kinematografije

GC

Rekordna posjeta Trebinju u avgustu

GC

Koliko je zlata ostalo na svijetu?

GC

U regionu Nagorno-Karabah proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija

GC

Na korona virus pozitivna još 61 osoba u Srpskoj

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više