Infopunkt

Mladi naučnici u SAD utvrđuju istinu o ratu na ovim prostorima!?

U SAD albanski i bošnjački lobi sarađuje sa američkim funkcionerima i novinarima koji su izvještavali o ratu u BiH jer se plaše da će biti osporen uvriježeni stav da su Srbi krivci za ratove devedesetih godina prošlog vijeka, ali postoje i mladi američki naučnici koji utvrđuju istinu, kaže politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

– U Vašingtonu se prihvata zvanično viđenje rata u Jugoslaviji koje su prenosili njihovi mediji. Za njih je to nešto što je utvrđeno i ko god postavi to pitanje posmatra se kao osoba koja negira određene događaje i želi reviziju istorije – navodi Kesić i ističe da je baš zbog toga značajno što iza političke scene djeluju ti mladi naučnici koji tragaju za istinom.

On je za Politiku rekao da određen broj mladih naučnika na američkim univerzitetima istražuje Drugi svjetski rat na tlu bivše Jugoslavije i to povezuje sa ratovima devedesetih godina.

Prema njegovim riječima, već je napisano nekoliko knjiga o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i stradanju Srba, ali je potrebno još mnogo vremena da bi na američkom tlu počela da se širi istina o stradanjima Srba.

– Mediji su uključeni u cijeli taj proces i teško je promijeniti taj status kvo – dodaje Kesić.

Komentarišući izvještaj nevladine organizacije “Svis propaganda risrč” o propagandi slučajevima “Trnopolje”, “Srebrenica” i “Račak”, Kesić je naveo da se povremeno u saradnju sa bošnjačkim i albanskim lobijem uključe i nekadašnji američki funkcioneri, poput Madlen Olbrajt i Veslija Klarka.

– Oni se plaše da neko ne otvori to pitanje i ozbiljno dovede u pitanje odluke koje su donosili – kaže Kesić.

On napominje da je baš zbog toga teško oboriti na Zapadu uvriježeni stav da su Srbi krivci za ratove devedesetih godina prošlog vijeka.

– Kad god to pokušaš, oni ponavljaju da svi znaju šta se dešavalo. A ti “svi” su zapravo zapadni novinari koji su izvještavali o događajima na prostoru bivše Jugoslavije. Među njima postoji konsenzus, štite jedni druge i čuvaju nasljedstvo koje su stvarali tokom ratova devedesetih – naveo je Kesić.

On napominje da su najglasniji kritičari odluke da Nobelova nagrada bude dodijeljena Peteru Handkeu bili upravo novinari koji su stvarali crno-bijelu sliku o ratu u bivšoj Jugoslaviji i koji su odgovorni, jer nisu radili svoj posao u skladu sa kodeksom i nikada nisu htjeli da čuju drugu stranu, što je u ovom slučaju srpski narod.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Potrebna ozbiljna rekonstrukcija niskonaponske mreže, ali struja neće poskupiti ove godine

JG

Vlada RS: Iskoristiti sve pravne mehanizme za odgovor na presudu u predmetu “Vijadukt”

JG

UKC RS: Životi pacijenata nikada nisu bili u opasnosti zbog kvaliteta kiseonika

JG

Predstavljena prva škola izvrsnosti u Srpskoj

JG

Javor: Povećanje plata radnicima koji se finansiraju iz budžeta grada

JG

Aprilska prosječna neto iznosila 1.094 KM

JS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više