Politika

Savjet EU: Ništa od pregovora sa BIH, neophodno ispuniti uslove Komisije


Savjet Evropske unije (EU) donio je danas Zaključak o Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u kojem se ističe da BiH nije uspjela u dovoljnoj mjeri ispuniti Kopenhagenške kriterijume.


Istaknuto je da treba uložiti značajne napore s ciljem jačanja institucija kako bi demokratija, vladavina zakona, ljudska prava i zaštita manjina bili zagarantovani.

– Što se tiče ekonomskih kriterijuma, BiH je postigla određeni stepen makroekonomske stabilnosti, dok je još uvijek u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije i konkurentnosti unutar zajedničkog tržišta.

Potrebno je poboljšati rezultate u provođenju svojih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. BiH je sveukupno u ranoj fazi kada je u pitanju nivo spremnosti za preuzimanje obveza prema članstvu u EU i treba znatno unaprijediti proces usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a i primjenjivati i provoditi odgovarajuće zakonodavstvo – navodi se u Zaključku.

Dodaje se da BiH treba uložiti stalne napore, posebno u pogledu provođenja 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije.

– Te ključne prioritete, koji se fokusiraju na područja demokratije i funkcionalnosti države, vladavine zakona, temeljnih prava i reforme javne uprave, potrebno je ispuniti – upozoravaju iz Savjeta EU.

Iz Savjeta su napćomenuli da će otvaranje pregovora o pristupanju u konačnici biti razmotreno u skladu s ustaljenom praksom, u vrijeme kad Komisija ocijeni da je BiH postigla potrebni stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo i ispunila ključne prioritete navedeni u mišljenju Komisije.

Savjet takođe poziva Evropsku komisiju da svoje godišnje izvještaje o BiH, počevši od 2020. godine, usmjeri na provođenje ključnih prioriteta koje je potrebno riješiti.

– Savjet pozdravlja imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, te traži od izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima vlasti da počnu rješavati ključne prioritete utvrđene u Mišljenju Evropske komisije, u skladu s legitimnim težnjama građana BiH da napreduje ka EU. Vijeće ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje – zaključili su u Savjetu EU.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Josif Pančić: Ljekar, botaničar i prirodnjak

SA

Roditelji djece koja pohađaju vrtić ”Kod bake”: ”Djeca ne žele da idu iz ovog vrtića” (VIDEO)

SA

Na današnji dan NATO ubio trogodišnju Milicu Rakić

OT

Josif Pančić – prvi predsjednik Srpske akademije nauka

OT

Predsjedništvo dalo saglasnost za nabavku Fajzerovih vakcina

SA

Cvijanović i Brnabić: Nastavljamo zajedničke projekte

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više