Društvo

Sekundarna traumatizacija: Posljedice prošlosti ili izazovi sadašnjosti?


Pojam sekundarna traumatizacija obuhvata različite psihopatološke simptome koji se javljaju kod osoba koje žive uz pojedinca koji je doživio traumu i boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).


Ratni PTSP naročito negativno utiče na funkcionisanje i odnose na porodice veterana, a simptomi izbjegavanja, povlačenja, iritabilnosti, hostilnosti i agresivnosti u okviru ratnog PTSP-a su odgovorni za nastanak simptoma kod članova porodice.

Djeca ratnih veterana oboljelih od PTSP-a imaju približno dva puta veći rizik za razvoj psihopatoloških simptoma u odnosu na djecu veterana bez PTSP-a te mogu iskazivati probleme u jednom ili više područja funkcionisanja uključujući simptome somatizacije, depresije, anksioznosti, hiperaktivnosti, slabe socijalizacije, delinkventnog ponašanja, agresije, školskog neuspjeha I PTSP-a.

Psihopatološki simptomi kod djece veterana oboljelih od PTSP-a nastaju kao rezultat interakcije različitih bioloških, psiholoških i sredinskih faktora, pri čemu naročito značajnu ulogu imaju porodična disfunkcija i neadekvatni oblici roditeljskog ponašanja oba roditelja.

UG “Psiholuminis” je iz tih razloga prepoznao potrebu da kroz projektne aktivnosti, a na osnovu dosadašnjeg savjetodavnog I psihoterapijskog iskustva sa gore pomenutom kategorijom stanovništva, radi na ovoj problematici.

Ono što je planirano je osmišljavanje i izrada jedinstvene metodologije koja će se na jedan sistemski način baviti pitanjima sekundarne traumatizacije, njenim transgeneracijskim prenosom i svim popratnim poteskoćama, a tiču se predrasuda, međukulturalne I međunacionalne netrpeljivosti.

– U projekta su uključeni eksperti koji se dugi niz godina bave pitanjima traume I PTSP. Cilj nam je nakon izrađene metodologije, primjena iste u radu sa mladima koji u svojoj porodičnoj istoriji imaju imaju PTSP, gubitak članova porodice, ratne migracije, zaobljeništvo I druga traumatska iskustva vezana za ratna dešavanja. Projekat je počeo sa radom i trajaće narednih sedam mjeseci. Ovu ideju je prepoznao i podržao BHRI program BiH – naveli su iz Udruženja građana “Psiholuminis”.

Srpska Cafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vulić: Đokić za par dana odlazi iz ministarske fotelje!

DB

Sindikati “Željeznica RS”: Povećajte plate radnicima!

DB

Četvrtak ponovo donosi sunce i suvo vrijeme

DB

Horgoš 2 ponovo otvoren nakon incidenta sa migrantima

DB

Uplaćena pomoć Drvaru, otvorena fabrika, biće obnovljen Dom zdravlja

OT

Vučić u Mrkonjić Gradu: Srpski narod je jedinstven i nedjeljiv

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više