Društvo

Sekundarna traumatizacija: Posljedice prošlosti ili izazovi sadašnjosti?


Pojam sekundarna traumatizacija obuhvata različite psihopatološke simptome koji se javljaju kod osoba koje žive uz pojedinca koji je doživio traumu i boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).


Ratni PTSP naročito negativno utiče na funkcionisanje i odnose na porodice veterana, a simptomi izbjegavanja, povlačenja, iritabilnosti, hostilnosti i agresivnosti u okviru ratnog PTSP-a su odgovorni za nastanak simptoma kod članova porodice.

Djeca ratnih veterana oboljelih od PTSP-a imaju približno dva puta veći rizik za razvoj psihopatoloških simptoma u odnosu na djecu veterana bez PTSP-a te mogu iskazivati probleme u jednom ili više područja funkcionisanja uključujući simptome somatizacije, depresije, anksioznosti, hiperaktivnosti, slabe socijalizacije, delinkventnog ponašanja, agresije, školskog neuspjeha I PTSP-a.

Psihopatološki simptomi kod djece veterana oboljelih od PTSP-a nastaju kao rezultat interakcije različitih bioloških, psiholoških i sredinskih faktora, pri čemu naročito značajnu ulogu imaju porodična disfunkcija i neadekvatni oblici roditeljskog ponašanja oba roditelja.

UG “Psiholuminis” je iz tih razloga prepoznao potrebu da kroz projektne aktivnosti, a na osnovu dosadašnjeg savjetodavnog I psihoterapijskog iskustva sa gore pomenutom kategorijom stanovništva, radi na ovoj problematici.

Ono što je planirano je osmišljavanje i izrada jedinstvene metodologije koja će se na jedan sistemski način baviti pitanjima sekundarne traumatizacije, njenim transgeneracijskim prenosom i svim popratnim poteskoćama, a tiču se predrasuda, međukulturalne I međunacionalne netrpeljivosti.

– U projekta su uključeni eksperti koji se dugi niz godina bave pitanjima traume I PTSP. Cilj nam je nakon izrađene metodologije, primjena iste u radu sa mladima koji u svojoj porodičnoj istoriji imaju imaju PTSP, gubitak članova porodice, ratne migracije, zaobljeništvo I druga traumatska iskustva vezana za ratna dešavanja. Projekat je počeo sa radom i trajaće narednih sedam mjeseci. Ovu ideju je prepoznao i podržao BHRI program BiH – naveli su iz Udruženja građana “Psiholuminis”.

Srpska Cafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Kupatila iz horora na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS

DB

Nema produženja: Starim studentima 31. oktobar rok za kraj studija

DB

Preko 800 000 KM za štampanje glasačkih listića

DB

Hit Lokalnih izbora: “Ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će” u izbornoj trci u Bjeljini

DB

Tegeltija preuzeo medicinsku opremu za BiH vrijedu 1,8 miliona KM

DB

Još uvijek nije identifikovano tijelo koje je juče pronađeno kod Širokog Brijega

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više