Infopunkt

U Srpskoj je tokom 2018. godine radilo 516 istraživača


U Republici Srpskoj su, tokom prošle godine, na poslovima istraživanja i razvoja bile zaposlene 803 osobe, bilo sa punim ili skraćenim radnim vremenom, a od toga je 516 istraživača.

Ovi podaci dobijeni su na osnovu analize “Istraživanje i razvoj u 2018. godini”, a objavio ih je Republički zavod za statistiku.

– Najveći broj istraživača zaposlen je u sektoru visokog obrazovanja (78,9 odsto), poslovnom sektoru (16,1 odsto), državnom sektoru (3,1 odsto) i neprofitnom sektoru (1,9 odsto) – saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Kada se posmatra naučna oblast istraživačkog rada, najveći broj istraživača zaposlen je u oblasti inženjerstvo i tehnologija, njih 47 odsto.

Dok sindikalci poručuju da je Srpskoj potrebno znatno više naučnoistraživačkog rada, u resornom ministarstvu se s tim slažu, te najavljuju da će se to i dogoditi.

– Mi ćemo u narednom periodu sigurno insistirati da se povećaju ulaganja u nauku, a samim tim i naučnoistraživački rad. Ono što je činjenica, jeste da imamo relativno malo ljudi koji se bave istraživanjem, odnosno istraživača, a oni su uglavnom locirani u okviru akademske zajednice, pogotovo na javnim univerzitetima”, rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Prema njegovim riječima, u zemljama koje imaju značajan ekonomski rast, a koji je baziran upravo na nauci i inovacijama, istraživači su primarno locirani u realnom sektoru.

– To je disbalans koji ćemo morati da ispravljamo u sljedećih nekoliko godina. Mi kao Vlada ćemo se svakako potruditi da povećamo broj istraživača, u smislu povećanja ulaganja u nauku, a već sljedeće godine se očekuju nova zakonska rješenja, kao što je, recimo, zakon o fondu za nauku i inovacije, gdje ćemo napraviti zapravo jedan finansijski lijevak, putem kojeg ćemo znatno veća sredstva pokušati da izdvojimo za nauku i istraživanje – naveo je Rajčević.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, smatra da u privredi nema dovoljno istraživanja.

– Da toga ima, radnici, menadžmenti i država bi znali unaprijed kakva je otprilike sudbina, odnosno budućnost privrednog razvoja. Realni sektor je mahom ušao u privatne ruke, tako da dosta manjih kompanija nema kadrovska rješenja za, recimo, istraživanje tržišta. Na primjer, u pojedinim manjim preduzećima vlasnik kapitala je i direktor, i tehnički direktor, i komercijalista – pojašnjava Peulić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bruto domaći izdaci za istraživanje i razvoj u 2018. godini iznosili su 18.341.000 KM, od toga su tekući izdaci iznosili 15 072 000 KM (čak 82,2 odsto), dok su investicioni izdaci iznosili 3 269 000 KM (17,8 odsto). Bruto domaći izdaci najveći su u oblasti inženjerstvo i tehnologija (52,9 odsto).

 Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Od korone se oporavilo više od 20 000 ljudi

SA

Cvijanović: Vrijeme je da BiH dobije kandidatski status

SA

Međunarodni dan starijih osoba

SA

Počela sanacija “Zlajine plaže”

SA

FBiH: Virusom zaražene 192 osobe

SA

U Sloveniji zaraženo 175 osoba

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više