Izdvajamo

Pribeov izvještaj inicirao prvu prijavu za korupciju u pravosuđu BiH!


Hoće li prijavljena sumnja korupcije na sarajevskom sudu nakon dugo očekivanog Priebeovog izveštaja, koji je ukazao na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u BiH, ipak dobiti epilog i hoćemo li sebi priznati da u zemlji, koja je u svetu na visokom 89. mjestu po stepenu korupcije, ima korupcije?

Najkorumpiranije zemlje Zapadnog Balkana, prema prema istraživanju Transparency Internationala (TI), koji mjeri nivo korupcije u javnom sektoru u 180 zemalja i teritorija širom svijeta su Albanija, Makedonija, pa tzv. Kosovo, koje se nalaze na 99, odnosno 93. mjestu po indeksu korupcije, slijede BiH i Srbija na 89, odnosno 87. mjestu, dok je Crna Gora na 67, a Hrvatska na 60. mjestu.

Nakon objave izvještaja, pravnog eksperta Rajnharda Pribea, o poraznom stanju u pravosuđu BiH očito je da su se određene elite u BiH ponadale da će to biti samo još jedan od više stotina izveštaja koji će završiti na prašnjavim policama, a bez konkretnog epiloga.

Međutim, činjenica je da je taj izvještaj ipak ohrabrio dio javnosti u BiH koja se probudila, pa tako danas imamo i prvu konkretnu prijavu postojanja korupcije u pravosuđu BiH. U ovom konkretnom slučaju, radi se o sumnji korupcije na Opštinskom/općinskom sudu u Sarajevu.

Jedna od domaćih kompanija je u ime kablovskih operatera iz BiH ukazala na niz nepravilnosti u slučaju pred Opštinskom/općinskom sudu u Sarajevu. U prijavi navodi da je postupajući sudija grupaciji Telemach izdao Rješenje o privremenoj mjeri svega nekoliko sati nakon prijema tužbe, a što je presedan u pravosuđu BiH, i to u korist firme iz poreske oaze, United Media koja je dio grupacije Telemach (javnost United media poznaje kao vlasnika sportskog kanala Sport klub).

Podnosioci prijave naglašavaju da je, za tako obiman predmet, odnosno tužbu, pogotovo sa područja autorskih prava, trebalo nekoliko radnih dana da se zahtjev prouči, a potom i donese odgovarajuća mjera. Donošenje sudske mjere samo nekoliko sati nakon ulaganja tužbe na šalteru suda ukazuje na, kako tvrde podnosioci prijave, mogućnost prethodnog dogovora tužioca, odnosno grupacije Telemach, i sudije.

Podnosioci prijave dodatno ističu da Opštinski/općinski sud u Sarajevu, u ovom konkretnom predmetu, nije nadležan, jer nijedan od tuženih, kao ni tužilac, nisu iz Sarajeva, pa sumnjaju da je uzurpacija nadležnosti od strane spomenutog suda (a sudska mjera je trebala donositi u nadležnim sudovima u Doboju, Tuzli, Mostaru i Banjaluci) krivo činjenje suda u tolikoj meri da se ne može raditi o slučajnoj grešci.

Prijava te navodne korupcije ide toliko detaljno da se prilažu dokazi i za motiv koji je tužioca, odosno United mediu, vodio da isposluje nadležnost Opštinskog/općinskog suda u Sarajevu umjesto stvarno nadležnih sudova u ovom slučaju. Kako navode podnosioci prijave, tužioc već dvije godine izbjegava da primi poštu od nadležnog Suda u Doboju, pa tužioca ne smije da se pojavi na Sudu u Doboju upravo iz spomenutog razloga. Tako, kako tvrde podnosioci prijave, kompanija iz poreske oaze, u suštini, za Sud u Doboju, ne postoji (kada je tužena), a kada ista kompanija želi druge tužiti izmisli nadležnost Suda u Sarajevu, sa čim postiže da ona svakoga u BiH može tužiti, a nju ne može niko.

Uz to podnosioci prijave navode da na sarajevskom sudu United media vodi još jedan spor vezano za autorska prava i, kako navode, u tom sporu je glavni svjedok tužioca (uz to i advokat) uhapšen i pravosnažno osuđen u akciji “Kurir”, a postupajući sudija u toj tužbi je podnio ostavku na sudijsku funkciju mjesec dana nakon što je presudio u toj tužbi, a ostavku je podnio zbog umješanosti u radnje koje istražuje SIPA.

Podsnosioci prijave ukazuju na čudne okolnosti kada se grupacija Telemach pojavljuje kao tužilac na Opštinskom/općinskom sudu u Sarajevu.

Prijavitelji u pismu koje su poslali BH parlamentarcima 10.januara traže da poslanici Parlamentarne skupštine BiH kao zakonodavna vlast Bosne i Hercegovine nađu način da se ispita navedeni slučaj i svi drugi navedeni slučajevi gde se grupacija Telemach kao tužitelj pojavljuje protiv direktnih konkurenata sarajevske kompanije Telemach na Opštinskom/općinskom sudu u Sarajevu i Opštinskom sudu u Tuzli, gde prijavitelj ima sjedište kompanije.

Izvještaj Nezavisne komisije evropskih pravnih stručnjaka, odnosno sada već čuveni Priebeov izvještaj, stoji BH poslanicima na stolu, a uz to im leži i detaljno obrazložena prijava konkretnog slučaja korupcije u pravosuđu, pa je na poslanicima ove države da pokažu da li su istinski opredijeljeni u borbi protiv korupcije ili će Priebeov izveštaj i prijava ovog konkretnog slučaja sumnje na korupciju u Opštinskom/općinskom sudu u Sarajevu, skupljati prašinu u nekoj arhivi, bez želje i inicijative za daljom istragom, kao što je to do sada, na žalost, bio slučaj.

Redakcija SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Gdje se nalaze najsmrtonosniji putevi u EU?

SA

Komemoracija u Potočarima drugačija nego prethodnih godina

SA

Meša Selimović – Stil to je sam čovjek

OT

Beograd: Privedeno više osoba, nekoliko napada na novinare

SA

Ponovo haos u Beogradu, ispaljen suzavac (VIDEO)

SA

Uhapšen sin bivšeg ministra Škundrića

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više