Politika

Vlada planira novu organizaciju Inspektorata Srpske


Vlada Republike Srpske planira da u ovoj godini uspostavi novu organizacionu strukturu Inspektorata Republike Srpske i da unaprijedi inspekcijski sistem Republike Srpske, kroz sinhronizovani inspekcijski sistem na svim nivoima vlasti u Republici Srpskoj, čime bi bila provedena reforma ove institucije.

Navedeno je to u Programu ekonomskih reformi za period 2020-2022. godine, gdje se dodaje da su u toku 2019. godine sprovedene aktivnosti dodatne analize stanja i izvođenje preporuka, izrada i usvajanje akcionog plana za reformu inspekcija u Republici Srpskoj.

Pored toga, Vlada Republike Srpske uputila je Nacrt zakona o inspekcijama Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje, koji je potom i usvojen na sjednici 26. septembra 2019. godine. Drugom fazom ove reforme predviđeno je reformisanje Inspektorata Republike Srpske i inspekcija sa svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj.

– Cilj je uređenje stanja u oblasti inspekcija i prevazilaženje nedostataka utvrđenih prilikom analize stanja, kao i na osnovu dostavljenih primjedaba, prijedloga i sugestija sindikata, poslodavaca i lokalnih zajednica – navode iz Vlade.

Prema njihovim riječima, efikasan i ekonomičan, profesionalan, odgovoran i transparentan rad inspekcijskih organa doprinosi smanjenju sive ekonomije i unapređenju svih sfera života.

– Očekivani uticaj se ogleda u efikasnijem radu inspekcijskih organa, a to će doprinijeti smanjenju sive ekonomije i prelasku iz neformalne u formalnu zaposlenost. Pored toga, smanjiće se opterećenost privrednih subjekata inspekcijskim kontrolama, što će omogućiti efikasniji rad kontrolisanih subjekata – navedeno je u Programu ekonomskih reformi Srpske za period do 2022. godine.

Kao ključne prepreke za rast i konkurentnost u oblasti poslovnog okruženja i smanjenja neformalne ekonomije u oblasti inspekcija iz Vlade navode da je prepoznato preklapanje inspekcijskih kontrola kod subjekata nadzora od strane dva nivoa inspekcija, nepostojanje koordinacije, odnosno komunikacije između republičkog i lokalnog nivoa inspekcija, te izricanje više represivnih mjera u odnosu na preventivne mjere.

Sa namjerom da se izbjegne dupliranje, odnosno preklapanje inspekcijskih kontrola, predloženo je usklađivanje planova rada republičkih inspektora i inspektora koji poslove inspekcijskog nadzora obavljaju na nivou jedinica lokalne samouprave, radi unapređenja koordinacije rada inspekcija i djelotvornosti inspekcijskog nadzora i praćenje njihove realizacije.

banjaluka.net

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Objasnili: Kako nastaje vremenska prognoza i zašto je često pogrešna?

DB

Koja rečenica najviše nervira Srbe, Hrvate, Engleze, Špance…?

GC

Za čelično tijelo: Najbolje varijacije skleka

OT

Smijeh se zove Čkalja

OT

Australijski kuvar srušio pet mitova “iz kuhinje”

DB

Kako je bar kod promijenio svijet?

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više