Izdvajamo

Kako je bar kod promijenio svijet?


Zebraste bar kodove možete vidjeti svuda oko sebe, na svim stvarima koje ste kupili u trgovini, knjižari ili online. Oni znatno olakšaju život i kupovinu koja je od njihovog pojavljivanja postala znatno brža.

– Pored svih tehnoloških napredaka, tihi trijumf u 20. vijeku u maloprodajnoj industriji doživio je bar kod. Maloprodaja je možda jednostavna, ali nije laka, a bar kod se pokazao kao kompaktna, elegantna i fleksibilna olakšica – kaže Jonathan Reynolds sa Oxforda.

Bar kod je toliko univerzalan da je teško povjerovati da ga je neko izumio. To je, na osnovu ideje Normana Josepha Woodlanda, napravio američki inženjer George Laurer, koji je predvodio tim zadužen za stvaranje “univerzalnog koda za proizvode” (skraćeno UPC) i za opremu koju je potrebno skenirati. Prvo je upotrijebljen na pakovanju žvakaćih guma u supermarketu u Ohiju 1974. godine.

Industrija prehrambenih proizvoda htjela je da olakša prodaju, učini je bržom i preciznom. Prema izvorima iz sedamdesetih, bar kodovi su ubrzali prodaju za 40 odsto i otkad su se počeli upotrebljavati, cijena se više nije morala pisati na svakom pakovanju ili se mijenjati kada je proizvod na popustu. To je spriječilo kupce i da skidaju i mijenjaju cijene proizvoda, a razvojem naprednog softvera prodaja se dodatno ubrzala.

Početne teškoće u prodaji

Bez obzira na sve obećane prednosti, usvajanje bar koda teklo je sporo. Trgovci su nerado odvajali sredstva za nužne skenere i nisu htjeli da daju novac na tehnologiju za koju su vjerovali da neće potrajati.

Osim toga, mnogi su kupci sumnjali da se proizvod, koji su kupili, može pratiti ili da će biti prevareni jer na njemu više nije bila otisnuta cijena. Ubrzo su uslijedile teorije zavjere.

Ipak, bar kod se osamdesetih godina polako počeo širiti planetom, a bez obzira na to što je njegov izum postao dio svakodnevice milijardi ljudi, Laurer nije dobio ni jedan jedini cent za njega. Kompanija za koju je radio dopustila je javno korištenje bar koda da bi prodala svoju opremu za skeniranje.

– IBM nije pokušao da patentira ili na neki drugi način zaštititi svoj simbol i kod jer nismo htjeli da bilo što uspori njegovu implementaciju kao UPC simbola. Dali smo ga industrijama na korištenje – napisao je Laurer u svojoj autobiografiji Engineering WAS Fun!.

Za IBM korporaciju bar kod je bio genijalan potez, a za Laurera, koji je preminuo u 94. godini u decembru 2019., najvažniji izum u karijeri dugoj 36 godina.

Od kružnog do opštepoznatog bar koda

Nastanak bar koda nije bio lak proces. IBM u početku kreiranja koda nije imao opremu koja bi očitavala bar kodove zbog čega je Laurer počeo izrađivati kod po sopstvenoj zamisli. Prvo je napravio kružni kod, ali on nije bio praktičan za štampu pa je morao smisliti nešto drugačije.

U svojoj najjednostavnijoj formi bar kod je jednodimenzionalni sklop 20 crnih vertikalnih linija različite debljine i 29 bijelih razmaka između njih, koji su različite širine. Ove linije predstavljaju brojeve koji se štampaju ispod bar koda. Svaki kod sadrži 95 dijelova binarnog koda i poklapa se sa informacijom u bazi podataka.

Originalni bar kod prihvatile su mnoge industrije, koje su u skladu sa svojim potrebama mogle mijenjati njegovu veličinu.

Od jednostavnosti do dvodimenzionalnosti

Iako se prva generacija jednodimenzionalnog bar koda promijenila tokom godina, osnova je ostala ista, on označava predmete, ali i životinje koje se prodaju.

– Od prve komercijalne upotrebe, bar kod je postao nužno sredstvo za upravljanje globalnim lancem zaliha, omogućavajući prethodno nezamislivu transparentnost o lokaciji i napretku dobara i materijala – kaže Alistair Milne, profesor finansijske ekonomije na Univerzitetu Loughborough u Engleskoj.

Njegov dalji razvoj, u pravcu dvodimenzionalnog koda, proširio je upotrebu bar koda. Ovi kodovi izgledaju drugačije i sastoje se od pravougaonika, tačaka, boja i geometrijskih oblika koji sadrže potrebne informacije.

Najnoviji oblik bar koda koristi se za poništavanje karata, internet bankarstvo i za dijeljenje informacija sa kupcima koji mogu skenirati ove kodove mobilnim telefonima.

Globalni uspjeh bar koda pokazuje veliku odgovornost koju ima današnja tehnologija.

– Ključ je u poboljšanju životnog standarda i potpunom korištenju prednosti digitalne tehnologije i standardizacije. UPC bar kod i njegovi nasljednici dobra su ilustracija uticaja koji ima današnja tehnologija – kaže Milne.

Index.hr

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

“Supermjesec” biće vidljiv u ranim jutarnjim časovima

GC

Svijet se bliži broju od 80 000 preminulih od posljedica korona virusa

GC

Saobraćajna nesreća kod TC “Delta” (FOTO)

GC

“Trgovska gora ne smije biti odlagalište”

GC

Hrvatska: Još 60 zaraženih, ukupno 1 282

GC

U Srbiji tri nove žrtve korona virusa, novozaraženih 247

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više