Izdvajamo

“Remonti” vozova i tajni ugovori: Nova afera u “Željeznicama Srpske”?


U Hrvatsku je, prije skoro dvije godine, na remont poslato 10 pružnih vozila “Željeznica RS”, na osnovu dva ugovora ukupne vrijednosti oko 1,7 miliona KM. Dva vozila su se nedavno vratila, kako tvrde željezničari, u istom stanju u kakvom su i otišla.

– Vozila MTW 10 i OBW 10 vraćena su u stanju u kakvom su i poslata na remont, tako da su ih morali popravljati naši majstori, materijalom i dijelovima iz naših radionica. Pitam se za šta je onda preduzeće dalo tolike pare – kaže izvor iz “Željeznica RS”.

Dodaje da su sa vozilima došli i hrvatski inženjeri, koji su nadgledali radove.

– Kad god bismo ih pitali zašto nešto nije urađeno, oni bi nam govorili da to „nije predviđeno ugovorom“. Mi ne znamo šta u ugovoru piše, ali znamo razlikovati popravljeno i pokvareno vozilo, to nam je posao – dodaje sagovornik, piše portal Srpskainfo.

Ko je izvođač radova?

Šta piše u dva ugovora o remontu pružnih vozila ostala je tajna i za novinare portala. Iako su po Zakonu o slobodi pristupa informacijama “Željeznice RS”, kao preduzeće u većinskom vlasništvu RS, koje troši milione maraka javnog novca, dužne da javnosti predoče pomenute ugovore, uprava ovog preduzeća je to odbila.

– Ugovori su poslovna tajna i ne mogu se bez saglasnosti drugog potpisnika dati na uvid trećim licima – odgovoreno je iz menadžmenta ŽRS.

Odbili su i da daju kontakte “drugog potpisnika”, poručujući da ih novinari potraže na internetu, pri tom ne navodeći ni naziv preduzeća sa kojim su sklopili milionski posao. Tek na insistiranje novinara otkrili su da se radi o “Radionici željezničkih vozila Čakovec”, dok izvor Srpskainfo tvrdi da su sporna vozila bila na remontu u Bjelovaru. Ispostavilo se, međutim, da danas ni u Bjelovaru ni u Čakovecu ne postoje preduzeća sa kojima su “Željeznice RS” ugovorile remont, jer su radionice u ovim gradovima u međuvremenu postale dio firme “OV – Održavanje vagona d.o.o. Zagreb”.

Kvar

Ko će na kraju položiti račune za (ne)obavljeni remont veliko je pitanje, ali željezničari u Banjaluci tvrde da tu nisu čista posla.

– Zašto je od nas traženo da sa drugog vozila “Željeznica RS” naši majstori skidaju dijelove i montiraju ih na navodno popravljeniti MTW – pita se sagovornik portala.

Tvrdi da je na članove nadležne komisije “Željeznica RS” vršen pritisak da potpišu dokument, u kojem se za neispravno vozilo, dovezeno sa remonta u Hrvatskoj, potvrđuje da je spremno za saobraćaj.

– Jedno takvo vozilo je pušteno na prugu, ali je nakon samo nekoliko dana povučeno, zbog kvara – tvrdi sagovornik.

Iz uprave “Željeznice RS” odgovaraju da ovi navodi nisu tačni, da nije bilo nikakvih pritisaka, te da vozila nisu iz Hrvatske vraćena u istom stanju, u kakvom su i otišla na popravku.

– Na svim vozilima izvršeni su neophodni radovi koji su predviđeni ugovorom, što je potvrđeno i verifikovano od strane Komisije “Željeznica RS” za praćenje i realizaciju ugovora PM 01/17 – navode iz ŽRS i dodaju da su u “tehničkoj specifikaciji ugovora precizno predviđeni radovi koje je bilo neophodno izvršiti”.

Avans

U ugovorima je, dodaju, predviđeno da vozila budu popravljena, kako bi bila spremna za saobraćaj. Dodaju, takođe, da je za oba ugovora unaprijed uplaćena četvrtina ugovorenog novca, kao avans.

Na pitanje zašto je traženo da s drugog vozila “Željeznica RS” radnici ŽRS u Banjaluci skidaju dijelove i montiraju ih na navodno popravljena vozila vraćena iz Hrvatske, odgovaraju da je to uobičajena procedura provjere.

– Primjenjen je najefikasniji način, a to je da se sa vozila istog tipa iskoriste identični moduli za koje se pouzdano zna da su ispravni. Po izvršenoj provjeri isti su vraćeni na vozilo kome i pripadaju – navedeno je u odgovoru uprave “Željeznica RS”.

Za sve je krivo loše gorivo

Izvori Srpskainfo tvrde da je jedno od dva vozila, koja su vraćena sa remonta u Bjelovaru, pušteno u saobraćaj iako nije bilo spremno za prugu, pa su se ubrzo pojavili kvarovi. Iz uprave ŽRS odgovaraju da to nije tačno i da je za sve kriva loša nafta.

– Po puštanju u saobraćaj na pomenutom vozilu konstatovan je kvar na vebasto grijanju. Detaljnom provjerom utvrđeno je da je kvar prouzrokovan nečistoćama u dizel gorivu – navodi se u odgovoru uprave ŽRS na pitanja novinara.

Srpskainfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Sateliti otkrili nove kolonije carskih pingvina na Antarktiku

GC

U Federaciji šest preminulih, zaraženo 326

SA

Indija: Pronađena crna kutija

SA

Filmovi koji nas najbolje uče o mentalnom zdravlju

DB

Ilarion Ruvarac – Rodonačelnik kritičke istoriografije

SA

Na virus pozitivne 72 osobe u Srpskoj

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više