Izdvajamo

Teslićki “Đavolji trougao”: Navigacija vozače navodi u minska polja!


Vjerovanje navigaciji više nego saobraćajnim znakovima kod Teslića vozače motornih vozila može da odvede u veoma opasne situacije, pa čak i one sa tragičnim ishodom. Tačnije mogli biste da upadnete u već poznati Đavolji trougao, gdje se mjesečno izgubi bar jedan vozač.

Mještani, koji žive u blizini, šale se da će njihovo mjesto postati popularnije od Bermudskog trougla, jer, kako kažu, na sreću svi vozači iz Đavoljeg trougla se vrate živi i zdravi, ali to se ne može reći i za njihove automobile.

Ovo mjesto se nalazi između Teslića, Žepča i sela Blatnica. Zbog ovih slučajeva do sada je više puta reagovala i policija, koja je zajedno s mještanima spasavala vozače.

Mještani Teslića pričaju da se na ovom putu gube vozači koji su u prolazu kroz njihov grad, a koji slijepo vjeruju navigaciji, piše Srpskainfo.

– Postoji neki problem s mapama na navigaciji; vozače, kada krenu za Žepče, navigacija usmjeri doslovno na šumski put. Neki vozači shvate da je to pogrešan put i vrate se, a neki od njih nastave i zatim znaju i do 10 kilomtara voziti kroz šumu- ispričao je sagovornik.

Foto: Darko Stojčinović

Kaže, vozači se obično tu zaglave, a onda nastaje još veći problem. Tu nema signala za mobilni telefon, a u blizini su i minska polja.

– U zadnjih par mjeseci u našem trouglu do sada su se izgubili Kanađanin, Slovenac, vozač iz Gradiške i mnogi drugi. Na sreću, svi su živi i zdravi vraćeni na glavni put – kaže jedan od mještana.

Ističe da to mjesto već sad svi zovu Đavolji trougao, a u šali kažu da će predložiti načelniku da to mjesto uvrste u turističku ponudu njihovog grada.

Posljednji koji je skupo platio vjerovanje navigaciji je Slovenac, kojeg će posjeta Đavoljem trouglu koštati nekoliko hiljada maraka. Slovenac je poslom bio u BiH, a problem je nastao kada je krenuo u Žepče preko Teslića. Navigacija ga je uputila na šumski put, a on je skrenuo ne sluteći gdje će završtiti.

Tako je vozio i vozio, skoro 10 kilometara ušao u šumu, gdje je upao u šumsko blato i uništio vozilo. Dalje nije mogao, a nije imao ni signala na telefonu.

Zatim je pješačio pet kilometara kako bi “uhvatio” signal za telefon i pozvao pomoć. Prvi koji mu je u pritekao u pomoć bio je Darko Stojčinović, koji ima svoju šlep službu.

On je za Srpskainfo ispričao da su ga 20. feburara oko 12 sati pozvali i rekli da je vozač zalutao na tom dijelu puta i dali mu njegov kontakt.

– Vozilom Audi A4 on je skrenuo na makadamski šumski put koji je u jako lošem stanju i vozio je tako dok se nije zaglavio. Probušila mu se guma i rezervoar, pa nije mogao dalje. On se zatim nekoliko kilometara vratio pješke da nađe signal za telefon. Tada me nazvao i navodio telefonom kako da dođem do njega, ali nije znao da objasni. Dugo smo ga tražili, ali sam sebi rekao da neću odustati dok ga ne nađemo – kaže Stojčinović.

Ističe da ga je poslije četiri sata našao, a da je Slovenac bio umoran i uplašen, jer je bio sam u šumi, a baterija na telefonu mu se već praznila. Zatim ga je odveo do njegovog vozila.

– Zakačio sam ga za džip i polako ga izvlačio, ali je bilo teško jer je bilo blato, a na vozilo probušena guma. Kakav je bio put najbolje govori da sam se i ja sa džipom zaglavio. Zatim mi je pukla sajla na vitlu, pa sam ga zakačio za kuku, ali se i ona otkinula. Vidio sam da ga neću moći izvući, pa sam zatim pozvao prijatelja Slavišu Cvijetića, koji takođe ima šlep službu, a on je poveo još jednog druga – pojašnjava Stojčinović.

Kaže da su zatim sačekali policiju i sa tri džipa se uputili opet u šumu prema Audiju, te su poslije nekoliko sati uspjeli izvući vozilo na put.

– Već je bila noć, bili smo jako umorni i prljavi, ali srećni i zadovoljni što smo spasli tog čovjeka koji nije prva žrtva navigacije – ističe Stojčinović.

Prije njega se izgubio kamiondžija iz Gradiške, kojeg su poslije nekoliko sati potrage policajci našli pored minskog polja.

Akcija spasavanja stranih turista koji su zalutali u Đavoljem trouglu bila je i u avgustu 2018. Tada je policiji prijavljeno da su nestali državljanin Kanade i tri Poljaka. Policija ih je satima tražila, da bi ih kasnije našla u toj šumi u potpuno uništenom vozilu. Oni su idući šumskim putem probušili sve četiri gume, karter, rezorvoar i “spržili” kvačilo.

Amerikanac je kasnije izjavio da su se prepali, jer su znali da u toj šumi ima vukova i medvjeda. Zahvalio se policiji koja ih je ubrzo našla.

Poplave

Na starim kartama bivše Jugoslavije ovaj regionalni put Teslić – Zenica bio je ucrtan kao da postoji, pa se pretpostavlja da je zbog toga stavljen na navigaciju.

Međutim, mještani kažu da taj put nikada nije bio asfaltiran, niti se koristio za putničke automobile.

– Kiše i poplave su ga do kraja uništile, pa se sada samo traktorom može ići tim putem – rekao je jedan od sagovornika.

Srpskainfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Sateliti otkrili nove kolonije carskih pingvina na Antarktiku

GC

U Federaciji šest preminulih, zaraženo 326

SA

Indija: Pronađena crna kutija

SA

Filmovi koji nas najbolje uče o mentalnom zdravlju

DB

Ilarion Ruvarac – Rodonačelnik kritičke istoriografije

SA

Na virus pozitivne 72 osobe u Srpskoj

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više