Infopunkt

Ucjena Srba u FBiH: Hoćeš u Vladu? Položi “test”!


Ukoliko pojedine bošnjačke političke partije istraju u svom stavu da Srbin koji eventualno želi da uđe u buduću Vladu Kantona Sarajevo prethodno mora da prizna genocid u Srebrenici, odrekne se Dana Republike Srpske ili, pak, protekli rat okarakteriše kao agresiju na BiH, to će onda definitivno značiti da srpskom narodu nije mesto u Federaciji.

Ocjena je ovo političkih analitičara, koji smatraju da pojedine bošnjačke partije svojim kategoričnim stavovima da postoji samo jedna istina i da svi koji drugačije razmišljaju nisu dobrodošli, šalju poruku da im nije bitan suživot već da žele BiH isključivo po svojim mjerama i pravilima.

Tome u prilog ide i posljednji istup predsednika Naroda i pravde, te poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića koji je ovih dana poručio da Banjalučanin Goran Mačkić, kojeg je Demokratska fronta (DF) kandidovala za ministra privrede KS, prije imenovanja na tu poziciju mora proći određeni test.

Tačnije, od njega će se tražiti da iznese svoje viđenje, kako je naveo, “agresije na BiH, ali i da kaže šta misli o genocidu u Srebrenici i 9. januaru”. I to nije sve, Mačkić će, sudeći po najavama iz Sarajeva, morati iznijeti i svoj stav o Danu nezavisnost BiH, Danu državnosti BiH i eventualnoj ratnoj prošlosti članova svoje porodice, odnosno odgovoriti da li su bili članovi Vojske RS.

Elmedin Konaković

Ukoliko ova Konakovićeva ideja prođe i Mačkića zaista natjeraju da odgovara na ova pitanja pred poslanicima u KS, to će onda otvoriti prostor svim skupštinama i vladama u Federaciji da na isti način tretiraju i ostale Srbe, koji eventualno budu predloženi na neku javnu funkciju u FBiH. Svi oni koji budu imali drugačiji stav, naravno, biće proglašeni “personama non grata”.

– Ovim se šalje opasna poruka srpskom narodu da ne možemo da živimo zajedno u istoj državi. Upravo ti koji šalju takve poruke su i najveći protivnici Bosne i Hercegovine, ma koliko oni mislili da time štite ovu državu – smatra politički analitičar, Velizar Antić.

On ističe da su Bošnjaci imaju jedno viđenje istine i uvjerili su sebe da je samo ona ispravna. Svaki drugačiji pogled ili tumačenje prošlosti koje je drugačije od njihove istine za njih je neprihvatljivo.

– Oni ne odustaju od te njihove istine i u tome su svih proteklih godina imali veliku podršku međunarodne zajednice. Ubijedili su sebe da ima samo jedna istina i da svi ostali moraju prihvatiti takvo viđenje. Onaj ko misli drugačije i eventualno kaže: “Pa čekajte, nije to baš bilo tako”, taj se odmah proglasi rušiteljem BiH, agresorom, okupatorom i slično – napominje Antić, piše Srpskainfo.

On ističe da Konakovićev potez da traži od srpskog kandidata za ministra da se izjasni o karakteru rata u BiH predstavlja opasan presedan i prijetnju po dalju izgradnju suživota, zajedničke države i tolerancije. Antić dodaje da se na taj način ne može praviti BiH.

Velizar Antić

Ukoliko neko očekuje od srpskog naroda da prihvati samo jednu istinu kako bi bili dobri Srbi i komšije onda, kako navodi Antić, ova država neće opstati.

– Šalje se poruka da mi jednostavno ne možemo da živimo zajedno u istoj državi. Upravo ti koji insistiraju na jednoj istini i žele da je nametnu drugima su ustvari najveći protivnici BiH – zaključuje Antić.

Dodaje da istina nije samo jedna. Svaka od tri strane u BiH ima neku svoju istinu, a obično je ona prava istina negdje u sredini. Ukoliko ne možemo da se nađemo na tom putu, negdje između, kako kaže Antić, jako ćemo teško graditi bilo kakav zajednički život i jako teško ima izgleda da ova država opstane i preživi u ovom obliku.

– Kako vrijeme bude prolazilo Bošnjaci će doživjeti bolno otrežnjenje, jer će na vidjelo isplivati stvari koje oni sada ne vide i ne žele da vide, a koje ne govore u prilog njihovoj tezi da su samo Srbi činili zločine u BiH. Bošnjaci i dalje odbijaju da prihvate da su i pripadnici njihovog naroda činili zločine u proteklom ratu, već sebe smatraju žrtvama, a druga dva naroda zločincima. Kad-tad će morati da shvate da ta njihova teza nije tačna – poručuje Antić.

Vuković: Loša poruka za budućnost

Predsjednik Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine Drago Vuković ističe da bošnjački političari već duže vrijeme šalju loše poruke za budućnost BiH. Najnoviji potez Konakovića je jedan od tih poteza koji, kako navodi Vuković, može biti opasan za suživot u ovoj zemlji.

– Bošnjačke elite, kako političke, tako i kulturne i medijske, veoma se plaše nekih novih trendova, koji bi mogli da dovedu do brisanja jednostrane istine. Plaše se da bi moglo odzvoniti stereotipima da su Srbi bili loši momci koji su činili zločine, a Bošnjaci dobri momci koji su se branili – navodi Vuković.

Ističe da je odbrana tog njihovog uvjerenja sve teža i teža, što je i vidljivo iz toga da ne žele usvajanje Revidirane strategije o precesuiranju ratnih zločina, pa do toga da po svaku cijenu odbrane strance u Ustavnom sudu.

Vuković kaže da insistiranje na tome da se neko izjasni o agresiji, genocidu, krivcima i žrtvama, predstavlja zarobljenost jedne politike koja nema budućnost.

Srpskainfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

U saobraćajnoj nesreći kod Šamca stradao maloljetnik

GC

Aktivna dva požara u Bosanskom Grahovu, šire se prema Drvaru i Hrvatskoj

GC

Korona virus pomjera izbore u BiH!?

GC

U Čapljini zaražene još četiri osobe, ukupno 850 u BiH

GC

Stigao prvi kontigent medicinske pomoći iz Rusije u RS (VIDEO)

GC

I u RS ograničene marže na gorivo

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više