Izdvajamo

Upis prvačića u aprilu i maju


Upis djece u prvi razred osnovne škole u školskoj 2020/2021. godini u Republici Srpskoj obaviće se u aprilu i maju.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske navode da roditelji/staratelji djece dorasle za upis treba da se od druge polovine marta jave osnovnim školama kojima pripadaju prema definisanim upisnim područjima radi evidencije i određivanja termina testiranja, odnosno sprovođenja procedure upisa.

-Sve javne škole imaju upisno područje koje utvrđuje ministar, na prijedlog jedinice lokalne samouprave. Upisno područje osnovne škole za djecu sa smetnjama u razvoju je područje Republike – rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina, a na zahtjev roditelja to mogu i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, ukoliko komisija za upis procijeni da je dijete spremno za polazak u školu.

-U izuzetnim slučajevima, u prvi razred se mogu upisati djeca mlađa od šest godina ili se može odgoditi upis za jednu školsku godinu, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je to u najboljem interesu djeteta – ističu u resornom ministarstvu.

U prvi razred upisuje se i dijete starije od šest godina koje to nije moglo zbog bolesti ili drugih razloga.

Iz ovog ministarstva navode da je za upis potreban izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o prebivalištu, ljekarsko uvjerenje izdato od nadležne zdravstvene ustanove kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu i knjiga za praćenje razvoja i učenja djeteta, ukoliko je pohađalo predškolsku ustanovu.

-Komisiju za upis djece u prvi razred imenuje direktor škole i čine je tri člana, i to: stručni saradnici škole i nastavnik razredne nastave – navode u ministarstvu.

Iz ministarstva navode da se prvo vrši evidentiranje djece dorasle za upis u prvi razred u školama, a zatim slijedi ljekarski pregled i testiranje.

-Roditelji su dužni da u propisanom roku upišu dijete u školu, brinu se da redovno pohađa nastavu i obavlja druge školske obaveze – naglasili su u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

Iz ovog ministartva napominju da roditelji/staratelji, ako imaju potrebu da dijete upišu u školu čijem upisnom području ne pripada, treba da se obrate zahtjevom nadležnoj službi jedinice lokalne samouprave, a, ukoliko dobiju saglasnost, potrebno ju je dostaviti školi prilikom evidentiranja djece.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Nestala Banjalučanka Vesna Sekalec

SA

Formiran predmet o propadanju vakcina u Prijedoru

SA

Nastavlja se vakcinacija starijih od 65 godina

SA

Žuti meteoalarm upaljen zbog vjetra

SA

Skupština grada Banjaluka zakazana za danas

SA

Bojan Kresojević: Treba nam budžet koji je moguće sprovesti! (VIDEO)

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više