Infopunkt

Veslanje od izvora do ušća za pomoć rijeci Savi


Ekipa “Balkan Rivers Tour 5” (BRT5) preveslaće rijeku Savu cijelom dužinom i usput će okupiti ljude koji podržavaju divlje rijeke. Oni će provesti 39 dana i preći 1 000 km u svojim kajacima – veslajući od izvora Save u Julijanskim Alpima Slovenije, kroz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, pa cijelim putem do ušća u Dunav u Beogradu.

Tokom 39 dana akcija (od 24. aprila do 1. juna), oni će okupiti lokalce, organizacije za zaštitu prirode, kajakaše, ribolovce, naučnike, škole, medije i uticajne pojedince, da pokažu koliko je nevjerovatan i važan Savski sliv za divlji svijet i mještane.

Zašto je rijeci potrebna pomoć?

Sava se suočava sa brojnim prijetnjama:

Pored postojećih devet (jako destruktivnih) brana za hidroelektrane (HE) na Savi u Sloveniji, postoje planovi za čak 14 dodatnih HE u Sloveniji i Hrvatskoj.

Probijanje kanala koji presjeca put od Save do Dunava u Hrvatskoj.

Mnoge druge industrijske aktivnosti kao prokopavanje zbog plovidbe i eksploatacija šljunka prijete da ozbiljno ugroze rijeku i na kraju mogu dovesti do ubijanja jednog od posljednjih slatkovodnih koridora za divlji svijet Evrope.

Više od 500 novih HE je planirano na cijelom slivu Save, na pritokama koje hrane ovu bogatu rijeku.

Koja je glavna poruka?

Ne novim branama na Savi. Zašto?

Sava je integralni dio većeg Evropskog slatkovodnog ekosistema, dom Natura 2 000 i vrstama sa IUCN Crvene liste kakva je mladica – dunavski losos (Hucho hucho).

Ova rijeka je izvanredan alat za mitigaciju klimatskih promjena sa aktivnim poplavnim šumama koje bolje od bilo čega obezbjeđuju opštine i gradove na njoj od sezonskih i poplava uzrokovanih promjenama klime.

Savi su potrebne bolje mjere zaštite biodiverziteta kao i podrška održivom ekoturizmu i lokalnoj ekonomiji koja može da proizvede više prihoda od destruktivnih industrija.

Umjesto masovnog uništenja hidroelektranama, koje su često subvencionirane novcem poreskih obaveznika, a za šta je dokazano da je polje nesagledive korupcije, zahtjevamo od donosioca odluka i investitora da napuste hidroenergiju i podrže jeftinije i istinski zelene alternative. Šta u suštini ovo znači? Postavljanje solarnih panela na postojeću infrastrukturu, izgradnja vjetrogeneratora kraj autoputeva i početak tranzicije na održivu ekonomiju sa sveukupno manjim konzumiranjem električne energije.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

U saobraćajnoj nesreći kod Šamca stradao maloljetnik

GC

Aktivna dva požara u Bosanskom Grahovu, šire se prema Drvaru i Hrvatskoj

GC

Korona virus pomjera izbore u BiH!?

GC

U Čapljini zaražene još četiri osobe, ukupno 850 u BiH

GC

Stigao prvi kontigent medicinske pomoći iz Rusije u RS (VIDEO)

GC

I u RS ograničene marže na gorivo

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više