EX YU

Grad na Jadranu bio je prvi poznati karantin na svijetu


Neposredno izvan veličanstvenih zidina srednjovekovnog Dubrovnika nalazi se niz malih kamenih kuća, dubrovačkih lazareta, najpoznatijih kao središte umjetnosti i turistička atrakcija.

Ali, dok se korona virus širi po cijelom svetu, “Njujork tajms” je prenio tekst koji je objavio AP, koji podsjeća na njihovu prvobitnu namjenu izolacione zone po dolasku u lučki grad. Prvi poznati karantin u svijetu zbog suzbijanja širenja zaraze bio je upravo u Dubrovniku 1377. godine, uveden zbog pandemije bubonske kuge.

Ana Bakija Konsuo rekla je da je Dubrovnik prvi grad u Evropi koji je 1377. godine uspostavio karantinski sistem, kao zaštitu od gube, bakterijske bolesti koja pogađa nerve, kožu i disajne organe. U početku su se pridošlice zadržavale na obližnjim ostrvima u drvenim kolibama, koje su kasnije spaljene.

– Ovo je bilo veoma moderno u poređenju sa Venecijom, na primjer, koja je zabranila apsolutno sve brodove iz svoje luke, ili milanskim zakonima, koji su naredili izgradnju zidova oko domova zaraženih – rekla je ona za AP.

– Kako se osjećaju zaraženi, teško je zamisliti u današnje vrijeme.

Istoričar Ivan Viđen rekao je da je kompleks lazareta izgrađen u 14. vijeku kada su vlasti odlučile da postave karantinski prostor bliže luci. Tada je taj kompleks bio “najveća državna investicija u javno zdravstvo”, objasnio je za AP.

Predmeti koji su se smatrali posebno osjetljivim, uključujući tekstil i pisma, takođe su bili podvrgnuti dezinfekciji. Nakon obrade predmeta, na njega se obično utiskivala karakteristična pločica s voskom, tako da je primalac paketa znao gdje i kada je izvršena dezinfekcija.

Takve oznake često predstavljaju jedini preostali dokaz o naletu i protoku bolesti. Spoznaje o epidemiji kuge ili tifusa u mnogim dijelovima srednjovjekovne Evrope ne bi postojale bez ovih poštanskih tragova, piše “Njujork tajms”.

Dubrovnik je bio prvi grad u svijetu koji je 1377. uveo karantin bez prekida trgovine. Niko ko je dolazio iz zaraženih područja nije smio da uđe u grad, a da ne provede 20 dana na ostrvu Mrkanu ili u Cavtatu. Poslije je izolacija produžena na 40 dana, i tada je uveden naziv karantin.

Viđen je rekao da je ideja bila ista – da će izolacija spriječiti bolest. Nažalost, rekao je, ponekad je efekat bio upravo suprotan, jer je mnogo ljudi bilo zatvoreno na malom prostoru.

Karantinski lazareti na dubrovačkom području su se usavršavali – u 15. vijeku izgrađen je lazaret na Dančama, a tokom 17. vijeka izgrađen je savremeni lazaret na Pločama.

Obično pune turista tokom cijele godine, dubrovačke ulice sada su napuštene, a inače krcat aerodrom Ćilipi je zatvoren. Širom Hrvatske uvedene su restriktivne mjere kojima se pokušava ograničiti uticaj novog korona virusa.

Index.hr

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Novalić, Solak i Hodžić na slobodi

SA

Trener za Ginisa: Preko pola vijeka na istoj klupi

GC

Suđenje Draganu Mektiću počinje 4. juna

SA

RS: Zaraženo još 13 osoba

SA

Ljubavna priča para sa Titanika

SA

Gdje je Hitler sakrio 28 tona zlata?

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više