Društvo

Sjećanje na NDH: Dan kada je stvorena najkrvavija država u istoriji Balkana


Fašistička Nezavisna Država Hrvatska (NDH), na čelu sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem, koja je bila ratni saveznik nacističkog vođe Adolfa Hitlera, formirana je na današnji dan 1941. godine.

Na radiju je pročitan poziv narodu dotadašnjeg potpredsjednika jugoslovenske vlade Vlatka Mačeka da se pokori njemačkoj vojsci i podrži ustaše, koje su odmah počele teror nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Do jeseni 1941. u Srbiju je protjerano oko 200 000 Srba. Pravoslavni Srbi su, sa blagoslovom Vatikana i Rimokatoličke crkve u NDH, prisilno prekrštavani, a najdrastičniji oblik terora nad Srbima, Jevrejima i Romima bili su masovni pokolji.

Samo u Jasenovcu usmrćeno je više stotina hiljada ljudi. Ta najveća “fabrika” smrti u Drugom svjetskom ratu na Balkanu bila je “otvorena” od ljeta 1941. do kraja aprila 1945.

U njoj su ljudi ubijani na najmonstruoznije načine, a užasi su bili takve prirode da su izazivali negodovanje i kod tadašnjih mentora NDH – njemačkih nacista.

Ova fašisticka država osnovana je na dijelu okupirane Kraljevine Jugoslavije i ostala je zabilježena u istoriji po zvjerstvima i genocidu nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i protivnicima ustaškog režima drugih nacionalnosti.

Cilj NDH bila je namjera da se “očisti” od Srba “ubijanjem jedne trećine, proterivanjem druge trećine i asimiliranjem preostale trećine”.

Na teritoriji NDH su osnovani koncentracioni logori, od kojih je najpoznatiji bio Logor u Jasenovcu.

Vlasti NDH otvarale su i logore za djecu, mahom srpske siročiće sa Kozare, kojima su ustaše i nacisti prethodno ubili roditelje ili ih poslali u koncentracione logore.

Po ugledu na njemačke naciste koji su za glavne protivnik proglasili Jevreje i krenuli da ih unište, vlasti NDH su okrivile Srbe za sve svoje istorijske probleme i počele da ih istrebljuju i protjeruju.

Iz istorijskih spisa je poznato da je Ante Pavelic pred Hitlerom 7. juna 1941. godine, kada ga je posjetio u Njemačkoj, izjavio da traži načina kako da NDH ostane “samo Hrvatska” i kako da je “očisti” od “nehrvatskog elementa”.

Njegov saradnik, doglavnik Mile Budak poručivao je će “dio Srba protjerati, drugi dio će pokatoličiti, a treći dio fizički istrijebiti”. Mila Budak i danas ima ulice u nekim hrvatskim gradovima.

Ustaše nisu uspjele u svom naumu i Srbi su nakon rata bili konstitutivni dio tadašnje Socijalisticke Republike Hrvatske.

Medutim, po dolasku na vlast HDZ-a i Franje Tudmana, devedesetih godina prošlog vijeka, Srbi su prvo izbačeni iz ustava kao konstitutivni element, a onda u velikom broju protjerani, tako da ih je danas u Hrvatskoj tek nekoliko procenata.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vidović: Sredstva dobijena od MMF-a idu u zdravstvo i privredu

DB

Tijani Ajfon prijeti robija i do 15 godina

DB

Tarzan: Građani Srbije mogu u Crnu Goru kad se smanji broj oboljelih

DB

Zemljotres u Mađarskoj, podrhtavalo i u Hrvatskoj

DB

Ko sve može da uđe u BiH?

DB

Spremna smjena Lejle Rešić!

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više