EX YU

Bukove šume u Srbiji nominovane za Uneskovu listu svjetske prirodne baštine


Bukove šume u okviru nacionalnih parkova Fruška gora, Tara i Kopaonik nominovane su za dobra svjetske prirodne baštine.

Ovo prestižno zvanje uvrstiće i Srbiju sa još 12 evropskih zemalja u sklop prekograničnog dobra “Drevne i netaknute bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope”.

Čiste i mješovite šume bukve rastu i dominiraju jedino na evoropskom kontinentu. Ujedno je i najznačajniji listopadni šumski ekosistem sjeverne hemisfere pa je njegova zaštita proritet kako bi se ekosistem bukovih šuma očuvao za buduće generacije.

– Ima preko 100 000 rednih bukovih zastoja na nivou Evrope koji su podijeljeni u nekih osamdesetak segmenata. Nalazi se oko 40 zaštićenih prirodnih dobara koja su smještena u 12 država. U ovom ciklusu nominacija, ušlo je deset novih država, kako bi se te površine pod rednim bukovim zastojima zbog njihovog geno fonda i bio fonda, zbog zaštite za buduće generacije, stavio pod još jedan vid zaštite, odnosno pod okrilje Uneska – navodi Predrag Šumarac, izvršni direktor Nacionalnog parka Kopaonik.

Status rezervata prirode u Srbiji prvo su dobile bukove šume, jer su u navedenim nacionalnim parkovima ekosistemi ostali očuveni i netaknuti u prašumskom obliku.

– Uradili smo pripremne radnje 2019. godine oko izbora zastojine, definisanja potrebnih uslova sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i sve one tehničke stvari koje smo trebali da odradimo po preporuci Uneska, odnosno njihove Kancelarije za zaštitu prirodne baštine – dodaje Šumarac.

– Radi se o lokalitetu Kozje stijene koji je pod prvim stepenom zaštite i kao takav je do sada podrazumijevao posebne tretmane i režime zaštite. U budućnosti, nadamo se, kada kandidatura uspije, to će podrazumijevati još neke nove mjere zaštite i upravljanja sve u skladu sa nekim međunarodnim i internacionalnim legislativama – napominje Mirko Dugalić, izvršni direktor za čuvanje zaštićenog područja.

Kako će lokacija biti pod posebnim režimom zaštite, u planu je naseljavanje još životinjskih vrsta koje su nekada obitavale na Kopaoniku.

– Radi se o divokozi na čijoj reprodukciji radimo prethodnih godina. Projekat je, nadam se, u nekoj završnoj fazi, tako da ćemo i sam taj prostor Kozijih stijena koji će ući na ovu listu, obogatiti još jednom plemenitom životinjskom vrstom – najavljuje Dugalić.

Prije manje od mjesec dana, na Kopaoniku je ponovo nastanjen evrospki jelen. Iako su čiste i mješovite bukove šume Kopaonika idealno stanište ove životinjske vrste, posljednji put se pominje u radovima Josifa Pančića krajem 19. vijeka.

nationalgeographic.rs

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Aleksić zadržan u policiji, MUP pozvao žrtve da prijave nasilje

SA

FBiH: Na koronu pozitivno 109 osoba

SA

Crna Gora: Ovogodišnje takmičenje u ležanju iz samoizolacije

GC

Prošla godina četvrta najtoplija unazad sedam decenija

SA

Članovi banjalučkog DNS-a prešli u SNSD

SA

U Srpskoj 70 novozaraženih i devet preminulih

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više