Muzika

Exit: SZO predlaže ponovno održavanje masovnih događaja


Svjetska zdravstvena organizacija je izdala ažurirano uputstvo u kojima državama predlaže ponovno održavanje masovnih događaja na otvorenom prostoru, saopštio je tim Exit festivala.

Dokument pod nazivom “Ključne preporuke za planiranje masovnih okupljanja u uslovima pandemije virusa korona” govori o bezbjednosti masovnih okupljanja, kao što su to muzički, vjerski i sportski događaji.

Ažurirane preporuke se oslanjaju na nova saznanja o pandemiji stečena u prethodnim nedjeljama i savjetuju organizatore da događaje organizuju na otvorenom prostoru ukoliko je to moguće, uz eventualna ograničenja u pogledu broja posjetilaca u skladu sa ukupnom zdravstvenom situacijom država ili regija.

Suprotno uputstvima iz marta, kada je SZO savjetovala odlaganje masovnih okupljanja, nova uputstva ukazuju na to da bi vlasti trebalo da prepoznaju pozitivnu ulogu ovakvih manifestacija u kulturnom životu svakog društva, te da razmotre dopuštanje masovnih okupljanja.

U dokumentu se navodi da masovna okupljanja nisu prosto rekreativni događaji, već značajno utiču na mentalno i fizičko zdravlje velikog broja pojedinaca.

Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje i na činjenicu da ovakve manifestacije obezbjeđuju zaposlenje velikog broja ljudi i predstavljaju značajan izvor prihoda, kako licima zaposlenim na njihovom sprovođenju u djelo, tako i mjestima u kojima se održavaju.

U novoj preporuci SZO se ističe da budući da masovna okupljanja imaju znatan politički, kulturni, društevni i ekonomski doprinos, na vlastima je da procijene značaj i neophodnost konkretnog događaja i razmotre opciju njegovog održavanja, pod uslovom da su uzeti u obzir svi rizici po javno zdravlje i da su preduzete adekvatne mjere u cilju njihovog ublažavanja.

Svjetska zdravstvena organizacija takođe savjetuje da bi naročito osjetljive društvene grupe poput starih lica i dalje trebalo da izbjegavaju ovakva okupljanja, ali i da bi na mjestima održavanja manifestacija trebalo obezbijediti posebne objekte za izolaciju u slučaju da u toku događaja neko od posjetilaca pokaže bilo kakve simptome bolesti.

Ostale preporuke obuhvataju ograničenje kapaciteta događaja, po uzoru na brojne zemlje koje su to već same propisale u Evropi, ali i u Sjedinjenim Državama i dijelovima Azije, ali i obezbjeđivanje masovne dostupnosti sredstava za dezinfekciju posjetiocima događaja.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Nevid teatar: Otvoren konkurs za originalne bajke i basne za djecu

DB

The Rolling Stones najavili reizdanje albuma “Goats Head Soup”

DB

Preminuo srpski muzičar Milutin Stojanović

SA

Exit će jubilej slaviti dogodine

GC

MSURS nosilac projekta: “Teritorija kulture” u fokus stavlja žene i mlade

DB

Počasno Srce Sarajeva i program “Tribute to” posvećen Michelu Francu

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više