NS RS
Izdvajamo

NS RS usvojila Deklaraciju o zaštiti prava SPC u CG

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori.

U Deklaraciji, usvojenoj po hitnom postupku na prijedlog klubova poslanika vladajuće većine, Narodna skupština poziva vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa pokušajima nasilnog otimanja hramova, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori i sa protjerivanjem sveštenstva i monaštva pod izgovorom da nemaju crnogorsko državljanstvo, kao i da kroz dijalog sa crkvenim velikodostojnicima SPC u Crnoj Gori traže rješenje ovog problema u skladu sa Ustavom i zakonima te zemlje.

Od ukupno 64 prisutna poslanika, za usvajanje Deklaracije glasalo je njih 59, dok protiv i suzdržanih nije bilo.

Skupština je usvojila Zakon o električnoj energiji koji će omogućiti liberalizaciju tržišta struje, te uklanjanje barijera za obavljanje elektroenergetskih djelatnosti.

Poslanici su usvojili Zakon o visokom obrazovanju čiji je cilj podizanje ukupnog nivoa kvaliteta u ovom sistemu u Republici Srpskoj i njegovo usklađivanje sa promjenama u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Usvojen je i Zakon o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske kojim se uspostavljaju kulture kvaliteta i dugoročno obezbjeđuje siguran put razvoja visokog obrazovanja.

Poslanici su usvojili Zakon o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj u kome se navodi da ostvarivanje prava na pravično suđenje i jednak pristup pravdi svim licima bez obzira na imovinsko stanje, predstavlja temeljno načelo i zagarantovano pravo najvišim aktima i međunarodnim konvencijama.

Skupština je usvojila Zakon o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje kojim su propisane vrste oplodnje i liječenje neplodnosti pomenutim postupcima.

Poslanici su usvojili Zakon o zaštiti mentalnog zdravlja čiji je opšti cilj kvalitetnija zaštita ove vrste zdravlja kod svih građana u Republici Srpskoj.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama.

Poslanici su u danu za glasanje usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj čiji je cilj otklanjanje administrativno‐tehničkih barijera i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u privlačenju stranih i domaćih investitora u realizaciji kapitalnih projekata.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad drugog dijela 10. redovne sjednice i nastavak zakazao za ponedjeljak, 29. juna, u 10 časova.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Dodik obišao objekat u izgradnji u srpskim toplicima (FOTO)

BS

Turković se sastala s ministrom Malezije: Razgovarali o jačanju saradnje (FOTO)

BS

Tužilaštvo BiH: U Doboju zabilježena jedna od najvećih zapljena kokaina

BS

U Laktašima nestao Simo Glišić: Ukoliko ga vidite pozovite policiju

BS

Na posao se “bacili” od 5 časova: Gradonačelnik Ćosić i saradnici u Istočnom Sarajevu čiste trg od žvaka (FOTO)

BS

Stoltenberg traži od Rusije: Povucite se iz Zaporožja

BS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više