Izdvajamo

Počinje realizacija projekta izgradnje centra za radioaktivni otpad


Hrvatska kreće u realizaciju projekta Centra za zbrinjavanje radiokativnog otpada na Trgovskoj gori, gdje će se skladištiti nisko i srednje radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i institucionalni radioaktivni otpad nastao na području te zemlje.

Prema Nacionalnom programu sprovođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji je Vlada Hrvatske donijela krajem 2018. godine, Trgovska gora i Čerkezovac predviđeni su kao lokacija dugoročnog skladišta tog otpada.

Ipak, tada je još postojala mogućnost da se Hrvatska i Slovenija dogovore o gradnji zajedničkog skladišta otpada iz Nuklerane elektrane “Krško”, ali do tog dogovora nije došlo.

Prema međudržavnom sporazumu, Hrvatska svoj dio otpada iz Krškog mora preuzeti od 2023. godine, pa u Fondu za finansiranje razgradnje kreću u izradu projektne dokumentacije, bezbjednosnih studija i studije uticaja na životnu sredinu.

Iz ovog fonda napominju da će biti sprovedeno više istražnih radova za utvrđivanje geoloških i ostalih karakteristika terena, te nulta radiološka mjerenja za utvrđivanje postojećeg nivoa radioaktivnosti okoline.

– Za gradnju Centra potrebno je dobiti lokacijsku i građevinsku dozvolu, te nakon toga upotrebnu dozvolu kojoj prethodi potvrda tijela nadležnog za radiološku i nuklearnu bezbjednost o mogućnosti početka rada skladišta – navode iz Fonda.

Početak gradnje Centra planiran za 2023. godinu, a završetak za 2024. godinu, a procijenjena vrijednost gradnje iznosi 10 miliona evra, a u Fondu pojašnjavaju da to uključuje i istražne radove, projektovanje i dobijanje dozvola za rad.

Skladišta Centra projektuju se za prihvat oko 3 000 kubnih metara radioaktivnog otpada, što je, kako navode u Fondu, polovina ukupne količine pogonskog i dekomisijskog otpada iz elektrane u Krškom, te institucionalni nuklearni otpad nastao na području Hrvatske, uključujući i radioaktivni otpad nastao razgradnjom skladišta u Institutu “Ruđer Bošković” i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

– Iz Nuklerane elektrane “Krško” će u centar biti dopremljeno nešto manje od 3 000 kubnih metara otpada koji će prije skladištenja biti otpremljen na obradu i kondicioniranje u neki od evropskih centara za obradu radioaktivnog otpada. U Centar će se zaprimati obrađen i kondicioniran u licencirane betonske spremnike”, pojašnjavaju u ovom Fondu.

Uprkos protivljenju građana sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, vlade Unsko-sanskog kantona, vlasti Republike Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” odlaže u kasarni Čerkezovac, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Najviša penzija u Srpskoj 2 076 KM

OT

Mandić: Đukanović pokušava da posvađa parlamentarnu većinu

OT

Kurtinović: Nije bilo razloga za moju smjenu, u pitanju politička odluka

OT

Počeo “Kustendorf”

OT

Upozorenje zbog olujnih udara vjetra

OT

Ministarstvo prodaje službeni “audi 6”, novac ide studentima?

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više