Politika

Prijedor: Tubin isključio tri odbornika SDS-a, oni zatražili reakciju vrha stranke

Predsjednik prijedorskog SDS-a Milan Tubin izjavio je da su odbornici u Skupštini grada Jovana Panić, Slavko Švraka i Sanja Rađenović isključeni iz SDS-a jer, kako je naveo, posljednje dvije godine nisu poštovali Statut stranke.

Dodao je da je pomenuta trojka glasala protiv 21. amandmana SDS-a, protiv imenovanja direktora iz ove stranke i protiv svih prijedloga SDS-a.

– Naše strpljenje je bilo ogromno. Međutim, to su ljudi koji ne žele nikakav razgovor. Za mene su oni grubo prekršili Statut SDS-a i ono što je Gradski odbor Prijedor tražio od njih – rekao je Tubin na konferenciji za novinare.

On je naveo da je njegova dužnost bila da sazove disciplinsku komisiju koja je potom donijela odluku o njihovom isključenju.

– Gradski odbor je sinoć isključio ova tri odbornika iz SDS-a i odluka je stupila na snagu odmah. Oni imaju pravo žalbe, ali to ne odgađa isključenje – dodao je Tubin.

On je rekao da ima podršku vrha stranke za odluku Gradskog odbora SDS-a Prijedor.

Govoreći o nastavku rada u Skupštini grada Prijedora, Tubin je rekao da odbornici SDS-a Radenko Stijepić i Ratko Stojić zastupaju interese SDS-a i da će im se na jednoj od narednih sjednica pridružiti još dva odbornika iz kluba samostalnih, odnosno nezavisnih odbornika, te će formirati klub na čijem će čelu biti Stijepić.

Odgovarajući na pitanje o odnosu SDS-a sa drugim strankama u Prijedoru i u lokalnoj skupštini, Tubin je rekao da sa SNSD-om sigurno neće na izbore.

– Sa DNS-om još nismo u koalicionim odnosima, s tim da imamo odličnu saradnju i izglednu budućnost da možemo stvoriti koalicione odnose – najavio je Tubin.

Odbornik SDS-a Radenko Stijepić izjavio je da SDS u posljednje tri godine vodi najbolju politiku od njenog postojanja u Prijedoru.

Sjednica Skupštine grada Prijedora juče nije održana zbog neusvajanja predloženog dnevnog reda. Za dnevni red je glasalo 14 odbornika od prisutnih 26, a bilo je potrebno 16 glasova.

Među pet odbornika koji su najavili odsustvo su i odbornici Jovana Panić, Sanja Rađenović i Slavko Švraka. Prije toga nisu prihvaćene ni predložene dopune po kojima bi se predstavnici SDS-a imenovali za zamjenika gradonačelnika i načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora.

Izbačeni odbornici najavili žalbu

Odbornici SDS-a u Skupštini grada Prijedor, za koje je predsjednik Gradskog odbora SDS-a Prijedor Milan Tubin saopštio da su isključeni iz stranke, najavili su danas da će se žaliti nadležnim organima stranke po dobijanju zvaničnih odluka o isključenju.

– Pitanja na koja mi nemamo odgovore jesu zašto vrh SDS-a ćuti, zašto SDS postaje nestatutarna partija, zašto ne poštujemo najviši akt sopstvene stranke – rekla je šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Prijedora Jovana Panić.

Ona je na konferenciji za novinare podsjetila da problemi u prijedorskom SDS-u nisu od juče nego je to situacija koja traje već dvije-tri godine i da je nastavljena jučerašnjim, kako je rekla, “Fejsbuk isključenjem”.

– Zabranio nam je korištenje imena i simbola stranke. Zabrana korištenja prostorija na snazi je od februara prošle godine. Donosio je sankcije i ranije i postavljam pitanje iz čega nas je sad isključio – navela je Panićeva.

Ona je ocijenila da Tubin “ponavlja praksu obmanjivanja i javnosti i vrha stranke”.

– On je vrhu stranke juče plasirao informaciju da smo mi bili na sjednici Skupštine grada Prijedora i da smo je napustili, a mi uopšte nismo bili pristuni – dodala je Panićeva.

Odbornica Sanja Rađenović rekla je da SDS ima Statut i Disciplinski pravilnik i da ovi dokumenti propisuju razloge i postupak isključenja, te predočila medijima i ove akte i razloge i proceduru isključenja.

– Ne vidim gdje smo mi prekršili ijedan od tih razloga da bismo bili isključeni. Milan Tubin, pošto je kasnije došao u stranku, on ne zna da postoje Statut SDS-a i Disciplinski pravilnik koji jasno to preciziraju – rekla je Rađenovićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Ona je pojasnila da za isključenje mora postojati procedura koja podrazumijeva da se zna ko je pokrenuo postupak isključenja, da se navede koji su razlozi za pokretanje postupka isključenja, da članovi za koje se pokreće postupak isključenja moraju biti upoznati i da se o tome moraju izjasniti.

– Mi nemamo odluku na osnovu koju bismo se mogli žaliti i na osnovu koje bi stranka mogla odlučivati dalje o našoj sudbini. Ako je to Srpska demokratska stranka u kojoj se ne poštuje ni Statut ni Disciplinski pravilnik, onda se mi ne možemo zvati demokratska, nego po Milanu Tubinu autokratska – rekla je Rađenovićeva.

Odbornik Slavko Švraka rekao je da je urušavanje SDS-a posebno zabrinjavajuće za osnivače SDS-a i da će se žaliti na Tubinove odluke Statutarnoj komisiji, Glavnom odboru, predsjedniku i Predsjedništvu SDS-a.

– Evo, sad, 30 godina je proteklo kako sam ja član SDS-a i treba da me isključi neko ko je došao juče. Od njegovog ulaska u SDS kao člana, a pogotovo kao rukovodioca, SDS je izgubila, da ne kažem prepolovila, broj glasova u Prijedoru – rekao je Švraka.

Prema njegovim riječima, Tubin je preuzeo prijedorski SDS nakon što je ta stranka na opštim izborima dobila 7 500 glasova, a on ostvario nepunih 4 000 glasova, dok je na Izbornoj jedinici jedan preuzeo 15 500 glasova, a ostvario 9 000.

– SDS je u novembru 2019. godine rekao da nema nikakvog sporazuma sa SNSD-om, a Tubin je upravo to uradio u Prijedoru – podsjetio je Švraka i medijima predočio dokument koji to dokazuje i na kojem su pečat SDS-a i potpis Milana Tubina.

On je podsjetio da su odbornici SDS-a koji su lojalni stranci, ali ne i Tubinu, prošle godine u junu dobili akt o suspenziji, iako tu kategoriju ne poznaje ni Statut stranke ni Disciplinski pravilnik.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Prevoznici počeli protest zbog cijena goriva (VIDEO)

JG

Đoković pobijedio Van Rajthovena za četvrtfinale Vimbldona (VIDEO)

JG

Kovačević reagovao na izjave Šarovića: Previše morališe i soli pamet

JS

Salkić: Snovi o dvije srpske države na Balkanu samo snovi, promijeniti ime Republike Srpske

JS

Čović: Pokazao sam da neću biti kandidat za Predsjedništvo BiH, ali ću uraditi mnogo više

JS

Najavljen protest prevoznika: Parkiraće kamione zbog cijena goriva

JS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više