Infopunkt

Ustaški zločin u Drakuliću – krvava lekcija za istoriju!


Ustaški zločin nad Srbima na Drakuliću iz 1942. tipičan je primjer zločina nad Srbima u bosanskoj Krajini u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), za koje je karakteristično – uništiti i opljačkati sve što je srpsko.

Ustaše su u ranim jutarnjim časovima 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad srpskim stanovništvom u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2 300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

U ovom zločinu ustaše iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelić”, uz pomoć banjalučkih ustaša, ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima krampovima i “srbomlatom”.

Dragoje Lukić, koji je decenijama istraživao sudbinu srpske djece u NDH-a, dokazao podacima da je u tom masakru ubijeno više od 500 djece mlađe od 14 godina, odnosno da je od oko 2 300 ubijenih ljudi svaka peta žrtva bila dijete.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje NDH-a, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Ko su bili dželati?

Ovaj užasan zločin je osmislio dr Viktor Gutić, advokat i hrvatski političar u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, a kasnije ustaški funkcioner i povjerenik NDH za Bosansku Krajinu. Pored njega, zločince su predvodili fra Miroslav Filipović i Josip Mišlov, nadporučnik Pavelićeve garde, kao i rimokatolički fratri iz Banja Luke.

Zločin

Pripadnici Pavelićeve garde “Poglavnikov tjelesni zdrug” i Osmog ustaškog bataljona ubili su hladnim oružjem preko 2 300 Srba (noževima, testerama, šilom…), većinom staraca, žena i djece, jer su vojno sposobni muškarci uglavnom bili u zarobljeništvu.

U pokolju je između ostalog korišten i “srbomlat”. Pobijeni su uglavnom svi Srbi koji su se tog jutra zatekli kod svojih kuća.

Ukupan broj žrtava ustaškog pokolja tog 7.2.1942. godine bio je 2.315 Srba. Prema spisku, Dragoja Lukića, u Drakuliću je ubijeno 294 djece, u Motikama 207, a u Šargovcu 50. Ukupno 551 dijete mlađe od 12 godina u ova tri naselja.

U selima: Drakulić, Demirovac i Međeđa ustaše su od mladih srpskih djevojaka zahtevali “da dignu suknje, potom ih bajonetima ubadali među noge”.

Svjedočenja

Svjedok Đorđe Rajić, kafedžija iz Banja Luke, poslije rata dao je Zemaljskoj komisiji za utvrđivanje ratnih zločina za Bosnu i Hercegovinu, iskaz.

– Na osmog februara 1942. jedna grupa zagrebačkih ustaša pod vodstvom fratra-isusovca imenom Filipovića, iz samostana Petrićevca kraj Banja Luke, otišla je u srpsko selo Rakovica – Rudnik kraj Banja Luke. Tada su ovdje ubijena 52 radnika Srbina. Poslije toga otišli su ustaše pod vodstvom fratra Filipovića u selo Drakulići kraj Banja Luke. U ovom selu ustaše su opet pod vodstvom fratra Filipovića ubili oko 1 500 Srba, ljudi, žena i djece – rekao je on.

Učiteljica, Dobrila Martinović, poslije rata je dala dragocijenu izjavu Lazaru Lukajiću, koji je napisao i knjigu.

– U učionicu je iznenada za vrijeme časa ušao fratar Miroslav Filipović sa 12 svojih ustaša, oponašajući Isusa Hrista i 12 njegovih apostola. Njega sam odranije dobro poznavala. Poznavala su ga i djeca, jer je fratar često prolazio kroz Drakulić, Šargovac i Motike. Bio je obučen u novu ustašku uniformu. Ustaše su stale pored katedre i školske table, okrenuti prema klupama i djeci – pričala je ona.

Zatim je fra Filipović zamolio učiteljicu da izvede iz klupe jedno srpsko djete. Učiteljica, ne sluteći šta će biti, izvela je ljepuškast i urednu devojčicu Radojku Glamočanin, kćerku uglednog domaćina Đure Glamočanina, koji je tada bio u zarobljeništvu u Njemačkoj i na taj način preživio rat.

Fratar je nježno prihvatio djete, podigao ga na katedru i onda počeo polako, natenane, da ga kolje pred ostalom djecom, učiteljicom i ustašama. U učionici je nastala vriska i panika. Užasnuta djeca su vrištala i skakala, a Filipović se smireno i jezuitski dostojanstveno obratio svojim ustašama.

– Ustaše, ovo ja u ime Boga pokrštavam ove izrode, a vi slijedite moj put. Ja prvi primam sav grijeh na moju dušu, a vas ću ispovjedim i razrješiti svih grijeha – vikao je Filipović.

Onda je naredio učiteljici da svu srpsku djecu izvede u dvorište. Potom je otišao u drugu učionicu, pa je i učiteljici Mari Tunjić naredio da izvede svu srpsku djecu. U dvorištu je, na utabanom snjegu, ukrug postavio ustaše, pa naredio djeci da trče pored njih. Kako koje djete naleti, ustaša ga prikolje i izmrcvari. I sve tako dok sva djeca nisu poklana. Za “koljačko krštenje” ustašama su za prvo klanje najčešće podmetana djeca…

– Izbezumile smo se od strave i užasa koje su ustaše radile taj dan – sjvedočila je učiteljica.

Vladimir Dedijer, istoričar i publicista je objavio dva dokumenta, za koje tvrdi da se nalaze u Vojno-istorijskom arhivu u Beogradu, u fondu Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina.

Navodi da su oba ta dokumenta poslata 26.10.1942. godine Ministarstvu spoljnih poslova Trećeg Rajha. U spomenutom izvještaju, donesenom u prevodu, piše da je 6.07.1942. u okolini Banja Luke “ustaški bataljon kapetana Zelića” izvršio veliki pokolj i da je u selu Drakulići pobijeno čitavo tamošnje srpsko stanovništvo, a da se isto dogodilo 7.02.1942. u selu Motika, te 9. februara u selu Šargovac“.

Žrtve ove “akcije” ubili su u Motikama blizu 100 porodica sa 700 članova, u Drakulićima (rudnik Rakovac) 60 radnika, u Šargovcu 120 lica“.

Suđenja

Miroslavu Filipoviću je suđeno 1946. pred sudom u Beogradu. Osuđen je na smrt i obješen. Viktor Gutić je poslije rata pobjegao u Italiju. Prepoznat je i izručen Jugoslaviji. Suđeno mu je pred sudom u Sarajevu. Osuđen je na smrt i pogubljen u Banja Luci 20. februara 1947. godine.

Veliki broj poznatih ustaških krvnika, koji su učestvovali u ovom svirepom zločinu poslije rata nisu kažnjavani, niti osuđivani.

Prvi spomenik žrtvama je podignut 1965. godine, a od 1991. godine se svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja u Drakuliću služi parastos.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Crna Gora: U blokadi više od 18 520 preduzeća

GC

Hrvatska iznad svjetskog prosjeka u proizvodnji energije iz vjetra i sunca

GC

Predrag Damjanović: Nadamo se da će učenici u septembru biti u klupama

GC

CIK: Sredstva za lokalne izbore još nisu obezbijeđena

GC

Račić: Privredni subjekati iz RS koji posluju u FBiH nisu dobili nikakvu pomoć

GC

Protest stanovnika Grahova, spremni su i na blokadu opštine (VIDEO)

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više