Izdvajamo

BiH uvezla više od 9 000 tona smeća


U BiH je tokom ove godine uvezeno više od 9 000 tona otpada u vrijednosti od oko tri miliona maraka.

Riječ je uglavnom o papiru za preradu, otpadnom željezu koje se pretapa te ostacima plastičnih masa.

U Sektoru za carine Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH navode da je u BiH dozvoljen uvoz otpada samo za preradu ili energetsku iskoristivost.

– Nije dozvoljen uvoz otpada radi deponovanja. Najčešće se uvozi otpadni papir za preradu u pogonima “Natron-Hajata” Maglaj i otpadno željezo za pretapanje u pogonima “Arselor Mitala” Zenica – naveo je pomoćnik direktora UIO Vladimir Dragičević.

Prema podacima Sektora za carine UIO, u prvoj polovini godine u BiH je uvezeno 826 168 kilograma otpadnog papira za reciklažu, 6,44 miliona kilograma otpadnog željeza za pretapanje, kao i 1,47 miliona kilograma otpadaka, strugotina i ostataka plastičnih masa, te otpada koji je klasifikovan pod ostalo. Podaci pokazuju da je lani u BiH stiglo 1,72 miliona kilograma papira za reciklažu, 15,71 milion kilograma željeza za preradu i 4,02 miliona kilograma ostataka plastičnih masa.

Dragičević pojašnjava da je uvoz otpada u BiH dozvoljen svakom privrednom subjektu koji ispuni uslove za to, propisane entitetskim zakonima o upravljanju otpadom. Nakon što ispuni potrebne uslove, dodaje, privredni subjekat dobija dozvolu od nadležnih ministarstava u skladu sa Bazelskom konvencijom, čiji je potpisnik i BiH.

Dragičević je rekao da, na osnovu podataka Sektora za carine u prošloj i ovoj godini, nije bilo zaplijenjenih niti vraćenih pošiljki otpada.

– UIO nema nadležnosti za osporavanje ili poništenje dozvola za uvoz koje su izdala entitetska ministarstva – naglasio je Dragičević.

Posljednji slučaj koji je digao na noge javnost u BiH jeste uvoz otpada iz Italije koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Bihaću. Prema podacima UIO, firma “Krom reciklaža” uvezla je u Drvar 294 547 kilograma otpada u vrijednosti od 16 126 maraka.

Skupština opštine Drvar je na vanrednoj sjednici 6. jula donijela odluku da otpad bude hitno izmješten sa tog područja, a u istragu su se uključile sve institucije, pa čak i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Mirnim protestima uklanjanje uvezenog smeća zatražili su i građani.

Ministarka ekologije i turizma FBiH Edita Đapo rekla je da će otpad koji je deponovalo preduzeće “Krom reciklaža” biti vraćen u Italiju, odakle je i stigao.

– Obratili smo se resornom ministarstvu u Italiji i dok dobijemo dozvolu od njih da se vrati otpad, biće naloženo preduzeću “Krom reciklaža” da vrati sve u Italiju. Ukoliko ono ne bude htjelo, onda će to morati uraditi italijanska kompanija – pojasnila je Đapo.

Vladimir Dragičević objašnjava da, ako uvoznik ima važeću dozvolu, UIO provjerava usklađenost predmetne robe sa priloženom dokumentacijom.

– Takozvani “zeleni, žuti i crveni put” su modaliteti određeni analizom rizika i predviđaju: slobodan prolaz (zeleno), pregled dokumentacije (žuto) i detaljan fizički pregled robe i dokumentacije (crveno) – pojasnio je Dragičević.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Danas oblačno sa sunčanim intervalima

DB

Mark Tven – Jedan od najvećih humorista svjetske literature

SA

Miloš Crnjanski – Najpoetičniji srpski pisac

SA

Mesi ponovo osvojio Zlatnu loptu

DB

Levandovski je najbolji napadač na svijetu

DB

Špirić o sjednici Doma naroda PS BiH: Delegati srpskog kluba podržali zaključke NS RS

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više