Infopunkt

Dali saglasnost za zaduženje za nastavak gradnje Koridora “Pet ce”

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH održao je danas redovnu sjednicu na kojoj je, između ostalih, usvojio odluku o kreditnom zaduženju za nastavak projekata na izgradnji Koridora “Pet ce”.

Јednoglasno je usvojen prijedlog Vlade FBiH o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekata na Koridoru “Pet ce” – treći dio, poddionica Paprikuša-Nemila od 70 miliona evra, a inicijative su vezane za kreditno zaduženje od ukupno 180 miliona evra.

Odboreno je i finansiranje izgradnje dionice auto-puta na Koridoru “Pet ce” Putnikovo brdo-Medakovo, dužine 8,5 kilometara od 60 miliona evra, te izgradnja regionalnog vodovoda “Plava voda” od 22 miliona evra, kojim će se dugoročno riješiti pitanje kvalitetnog vodosnabdijevanja nekoliko opština Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Ovim je omogućen kontinuitet nastavka radova na izgradnji novih dionica na Koridoru “Pet ce”, na jugu i sjeveru, te u centralnom dijelu FBiH.

Između ostalog, i za izgradnju dionice Mostar Јug i tunela Kvanj kojom se dionica auto-puta od Počitelja spaja sa Mostarom, potom dionica Poprikuša-Nemila kojom auto-put dolazi do Žepča, te Putnikovo Brdo-Medakovo kojom se gradnja auto-put na Koridoru “Pet ce” nastavlja sve do do Usore na međuentitetskoj liniji razgraničenja sa Republikom Srpskom, prenose federalni mediji.

Dom naroda je prihvatio i nekoliko inFormacija o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetroelektrane “Baljci” i “Gradina” u Tomislavgradu, te “Pakline”, “Orlovača” i “Ivovik” u Livnu.

Dom naroda po hitnoj je proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, kojim je rok za povrat stare devizne štednje produžen do 2022. godine.

Prihvaćen je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o drumskom saobraćaju kojim će se osigurati specijalizovana taksi vozila za lica sa invaliditetom.

Prihvaćen je i Nacrt zakon o infrastrukturi prostornih podataka FBiH kojim se dodatno uređuje ova oblast u čijem je uređenju FBiH napravila značajne iskorake.

Prihvaćena je i odluka o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti FBiH, kao i Specijalni izvještaj o zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta u BiH koji je pripremila Kancelarija ombudsmana za ljudska prava, a dio je obaveza BiH koje se odnose na Međunarodnu konvenciju o pravima djeteta.

Uz poštovanje epidemioloških mjera, delegati su tokom zasjedanja bili raspoređeni u dvije različite dvorane, a prije početka sjednice minutom ćutanja odata je počast preminulom federalnom ministru za boračka pitanja Salki Bukvareviću.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Da li su referendumi na lokalu pucanj u prazno?

JG

Radović: SDS ima jasnu strategiju i kvalitetne ljude

M D

Novaković – Bursać reagovala na odluku: Ustavni sud BiH radi protivustavno

M D

Elvis Kondžić imenovan je za direktora Agencije za prevenciju korupcije

M D

Doboj: Na svečanoj akademiji Dodiku uručeno najviše priznanje grada

M D

Dodik komentarisao odluku Ustavnog suda BiH: Republika Srpska ide svojim putem

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više