Izdvajamo

Dosije “Slatina”: Žestoka polemika ruskih generala oko Kosova 1999.


U moskovskim medijima, posljednjih desetak dana, rasplamsala se nezapamćeno žestoka polemika između penzionisanih generala oko toga ko je imao kakvu ulogu u organizovanju “skoka” ruskog bataljona mirotvoraca iz BiH na prištinski aerodrom “Slatina”, na kraju NATO bombardovanja SRJ.

Pljušte optužbe generala, ne samo ko je imao odlučujuću ulogu, već i ko je kočio ulazak ruskih mirotvoraca na Kosovo i Metohiju te 1999.

Isprovociran izjavama bivšeg načelnika Generalštaba Anatolija Kvašnjina, koji je u TV emisiji rekao kako je on pripremao akciju i da o tome nije znao ministar odbrane, oštro je reagovao general pukovnik Leonid Ivašov, i to u dva broja visokotiražnog nedeljnika “Argumenti nedjelje”, ispričavši detalje koje do sada ruska javnost nije znala. Optužio je Kvašnjina “da ne govori istinu o ovoj operaciji”.

Sve je počelo nedavnim Putinovim intervjuom na TV Rusija, kada je ispričao kako je kod njega, u vrijeme dok je bio sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije, došao tadašnji načelnik Generalštaba general armije Anatolij Kvašnjin, koga je on pitao: “Zašto se ide na usiljeni marš do prištinskog aerodroma?” Tada mu je, kako je istakao, Kvašnjin kazao: “Jasno nam je da ćemo kad-tad odatle otići, ali ćemo imati čime da trgujemo.”

U broju od 17. juna u pomenutom nedjeljniku general u penziji Leonid Ivašov, koji je 1999. bio načelnik Glavne uprave međunarodne vojne saradnje ruske armije, napao je Kvašnjina u vrlo oštrom tekstu pod naslovom “Sva istina o skoku u Prištinu – Odgovor mistifikatorima”, napisavši da je kao učesnik te operacije kategorički protiv njegove interpretacije cilja ruskog bataljona, kao i da motiv “nije bila nikakva trgovina”.

– Mi smo uveli naš kontingent zato da bismo podržali Srbe, da zaustavimo genocid nad srpskim narodom na Kosovu i da se realizuje rezolucija SB UN 1244 – napisao je general Ivašov, kategorički ustvrdivši da Kvašnjin nije odlučivao o akciji ruskih specijalaca, već da su to učinili tadašnji ministar odbrane maršal Igor Sergejev, i predsjednik Rusije i vrhovni komandant Boris Jeljcin.

Maršal Igor Sergejev

Ivašov piše i da Kvašnjinu nije vjerovao ministar Sergejev.

– Upravo je Kvašnjin pozivao komandante jedinica da se ne potčinjavaju ministru odbrane (Sergejevu) i ne ispunjavaju njegove naredbe – napisao je Ivašov.

“Skok” u Prištinu, kako ponovo objašnjava, organizovao je general-pukovnik Jurij Balujevski, rukovodilac Glavne operativne uprave generalštaba RF zajedno sa GRU (vojnom obavještajnom službom) i Glavnom upravom za međunarodnu vojnu saradnju.

– Lično sam usaglašavao akciju ulaska našeg kontingenta sa predsjednikom Miloševićem i načelnikom Generalštaba VJ Dragoljubom Ojdanićem. Dogovorili smo se da u slučaju ako jedinice NATO napadnu naš kontingent, oružane snage Jugoslavije po njima moćno udare. Osim toga, razmatralo se da prebacimo naše desantne jedinice iz Rusije u Niš. Pripremali smo dolazak naših brodova u Solun – piše Ivašov.

General Leonid Ivašov

On objašnjava i kako je donesena konačna odluka: ministar odbrane maršal Sergejev je u službenoj bilješci predsjedniku Jeljcinu napisao “ako prihvatimo američki prijedlog da Rusija nema sektor i da se potčinjava američkom generalu, ne samo da ćemo biti poniženi, nego će i on (Jeljcin) biti potčinjen Klintonu”.

Poslije toga je, tvrdi, Jeljcin pristao da istovremeno ruska vojska, kada i NATO, uđe na Kosovo.

Poslije teksta Ivašova na TV Rusija, ubrzo je emitovan razgovor sa generalom Kvašnjinom koji je sebe predstavio “kao glavnog organizatora akcije u Prištini”. On je kategorički tvrdio da o akciji ništa nije znao ministar spoljnih poslova Igor Ivanov, “u koga u armiji nisu imali povjerenja smatrajući da može o planovima da ispriča Amerikancima”. Osim toga, Kvašnjin tvrdi da je on napravio pismenu bilješku za predsjednika Jeljcina i da u tome nikakvu ulogu nije imao ministar odbrane maršal Igor Mojsejev.

U toj TV emisiji pojavio se i bivši šef GRU (vojne obavještajne službe) Valentin Korabeljnikov koji je vješto izbjegao da ulazi u polemiku. Nije ni riječju kazao ko je u pravu, a ko mistifikuje cijelu akciju, već je rekao “da obavještajci ne govore o detaljima akcije bez obzira na to što se zna da je GRU učestvovao u pripremi operacije”.

Valentin Korabeljnikov
Valentin Korabeljnikov

Ozlojeđen izjavama generala Kvašnjina, general Ivašov je dao još jedan, ovoga puta opširan intervju, na čak tri strane, u najnovijem broju “Argumenta nedjelje” 1. jula 2020. I ovog puta je ponovio da je Kvašnin znao samo opšte informacije o operaciji “skoka” na aerodrom u Prištinu. Za vreme puta ka Prištini Kvašnjin je, kaže general Ivašov, dva puta pokušao da zaustavi bataljon “dajući im komandu da se vrate jer je zamjenik državnog sekretara SAD Stroub Talbot tražio da Rusi ne ulaze na Kosovo”.

– Ministar odbrane maršal Sergejev je tražio da razjasnim situaciju i ja sam sa specijalnog telefona razgovarao sa generalom Viktorom Zavarzinom. Upozorio sam ga da mora da nastavi marš ka Kosovu jer je to komanda ministra Sergejeva. Prisutnima na pregovorima sam kazao da ne možemo da uspostavimo vezu sa generalom Zavarzinom. Na to je skočio Kvašnjin i kazao: “Sada ću ja zaustaviti bataljon.” Čim se vratio u sobu za pregovore sa Amerikancima, kazao je da je bataljon zaustavljen i da će se okrenuti nazad – ispričao je Ivašov, rekavši da je zatim ponovo izašao i uspostavio vezu sa Zavarzinom, koji mu je rekao da mu je stigla komanda iz štaba brigade da je Kvašnjin naredio da se zaustavi bataljon.

Milošević i general Ojdanić vjerovali Ivašovu

Ivašov svjedoči i da mu je ponovio komandu ministra odbrane Sergejeva da nastavi put ka Prištini, dok je Talbot “umiren” da se bataljon vraća.

– Tako je ruski bataljon dobio na vremenu, CNN je mogao samo da javi da su Rusi već na Kosovu – ispričao je Ivašov..

Atomske snage

Najnovija žestoka polemika ruskih generala pokazuje da je postojala netrpeljivost ambicioznog generala armije Kvašnjina prema maršalu Sergejevu, posljednjem ruskom maršalu i ministru odbrane. Njihov sukob je tinjao zbog različitih stavova oko reforme armije. Kvašnjin je bio za radikalno smanjenje atomskih snaga Rusije, čemu se kategorički suprotstavljao maršal Sergejev.

Jaljcin “dao po nosu” Klintonu

General Ivašov kaže da je posebno ljut na generala armije Kvašnjina zato “što je lažima htio da ponizi mrtvog maršala Sergejeva”. Ivašov se sjeća kad je maršal Sergejev otišao u Kremlj i raportovao Jeljcinu kako je prošla akcija, on ga je zagrilo i kazao: “I ja sam napokon udario po nosu Klintona.”

– Tada je naredio da se nagrade učesnici marša u Prištinu – ispričao je Ivašov.

General Zavarzin svojevremeno je kategorički tvrdio da je ideju za ruski “skok” u Prištinu dala Glavna uprava međunarodne vojne saradnje kojom je rukovodio general Ivašov.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Lavrov: Eliminisati mogućnost nuklearnog rata

OT

RS: U bolnicama 272 pacijenta oboljela od korone, 18 na respiratorima

DB

CIK BiH: U petak ističe rok za prijavu stranaka za izbore u Mostaru

DB

Naučnici otkrili zašto mladi umiru od korone

DB

Kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana?

SA

Uskoro kreće “sedmica”: Banjaluka dobija novu gradsku liniju

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više