Art

MSURS nosilac projekta: “Teritorija kulture” u fokus stavlja žene i mlade

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske nosilac je projekta “Teritorija kulture: Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?”.

Ovaj projekat MSURS zajednički će realizovati sa partnerima Umetničkom galerijom “Nadežda Petrović” iz Čačka i Narodnim muzejom Crne Gore na Cetinju. Projekat će u narednim mjesecima kroz zajedničke aktivnosti povezati vodeće institucije kulture Čačka, Cetinja i Banjaluke. Cilj im je stvaranje istraživačke platforme koja je usmjerena na razvoj kreativnog i otvorenog dijaloga namijenjenog mladima.

Istraživanje je usmjereno na traženje kreativnih odgovora na pitanje, kako manji gradovi poput Čačka, Cetinja i Banjaluke, sprovodeći ovakve programe, mogu postati mjesta razmjene i dijaloga, te uzorna i relevantna mjesta na kulturnim mapama regiona.

Projekat “Teritorija kulture” biće realizovan kroz dvije programske linije od kojih prva podrazumijeva organizaciju interdisciplinarne ljetne škole za umjetnost i kritiku u Banjaluci i na Cetinju, koju će voditi eminentni stručnjaci i predavači iz regiona.

Ovaj program namijenjen je mladim studentima i umjetnicima, kao i specijalizovanim medijima u oblasti kulture.

– Odlučili smo da u ovom ludom vremenu pandemije i izolovanosti, na neki način angažujemo mlade umjetnike, kritičare i one koji se bave kulturom. Želimo da ponudimo sadržaj i u toku ljeta, ali da i mi sami sprovedemo istraživanje i prenesemo svoja znanja zajedno sa našim partnerima – rekao je Mladen Banjac, kustos za programske aktivnosti i koordinator projekta.

Polaznici škole će kritičkim i interdisciplinarnim pristupom mapirati tačke kulturne povezanosti i savremenih umjetničkih kretanja kroz zajedničku mapu regiona, na primjeru Memorijala Nadežde Petrović, kao najstarije i najprestižnije bijenalne manifestacije u regionu.

– Osnaživanje žena povezujemo sa 30. Memorijalom Nadežde Petrović koji u svom nazivu ima jednu od najvećih slikarki u našoj istoriji – dodao je Banjac.

Druga programska linija ovog projekta biće usmjerena na podršku ženama umjetnicama i njihovoj afirmaciji u kontekstu relevantnih umjetničkih događaja kao što je ovaj Memorijal.

Memorijal će u ovom slučaju poslužiti kao razvojna platforma za promociju ravnopravnosti polova isticanjem sloboda u prezentaciji ženskih mišljenja. Postiču se mišljena zasnovana na analizi društvenih odnosa, međugeneracijskom dijalogu i marginalizovanim društvenim grupama u cilju stvaranja demokratičnog društva.

– Mi smo govorili o problemima žena u umjetnosti i njihovoj zastupljenosti kroz neke od naših prethodnih izložbi. Želim posebno da pomenem “Percepcije” koje su se bavile ovim pitanjem. Shvatili smo da su muškarci i žene nejednako zastupljeni kroz istoriju u umjetničkim krugovima. Na primjeru ovog Memorijala smo hteli da ispravimo tu nepravdu tako što ćemo da podržimo umjetnice koje će izlagati tom prilikom – objasnio je on.

Cilj ovog regionalnog projekta je da se kroz navedene aktivnosti u fokusu javnosti nastavi kontinuitet saradnje i kulturne razmjene na postjugoslovenskim prostorima.

– Mi smo nedavno u Muzeju imali otvaranje izložbe “Rekonstrukcija” i uz mjere kojih se zaista pridržavamo, publika je pokazala da ima dosta poverenja, te je izložba veoma posećena. To nam govori da polako taj strah kod građana opada i da se oni vraćaju svojim potrebama za kultrunim dešavanjima. U ovakvim okolnostima mislim da su kultura i umjetnost izuzetno važni jer su to stvari koje nas obogaćuju duhovno – rekao je Banjac.

Uspješno partnerstvo

– Ostvariti saradnju danas nije teško, ono što je jako teško su neizvjesni uslovi implementacije projekta, pa i svih ostalih aktivnosti. Situacija je takva da se mijenja iz dana u dan. Riječ je o tri države u kojima broj zaraženih raste ili opada na dnevnom nivou. Zahvaljujući dobroj komunikaciji sa partnerima mi još uvijek nismo osjetili te otežavajuće okolnosti, što ne znači da nećemo. Ipak, sa ovako sjajnim partnerskim timom problemi će biti minimalni – objasnio je Banjac.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Preminula glumica Olivija Njutn-Džon

JG

Godišnjica smrti slikarskog genija Van Goga: Slikar rudara i suncokreta

BS

Bernard Šo – Nobelovac, dramski pisac i novinar

JG

Trebinje u znaku 65. Festivala festivala

BS

Autoportet Van Goga otkriven ispod jedne od njegovih slika (VIDEO)

DB

“Sirotanovići” krenuli sa podkastom: Opleli po diplomama, ali i ženidbi

JS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više