Anton Kasipović
Politika

NSRS: Od sada na doživotnu robiju za najteža djela?


Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, umjesto dugotrajnog zatvora, predviđena kazna doživotnog zatvora, rekao je ministar pravde Anton Kasipović.

– Kazna doživotnog zatvora propisuje se za krivična djela teško ubistvo, obljuba djeteta mlađeg od 15 godina ako je usljed djela nastupila smrt djeteta, ubistvo predstavnika najviših organa Republike Srpske i najteži oblici krivičnih djela protiv ustavnog uređenja Republike Srpske ako je pri izvršenju djela učinilac umišljajno lišio života jedno ili više lica – rekao je Kasipović obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

On je naveo da se kazna doživotnog zatvora propisuje i za terorizam, uzimanje talaca, ako je pri izvršenju krivičnog djela učinilac oteto lice s umišljajem ubio, te izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja.

Kasipović je naveo da je propisano uvođenje instituta izuzetnosti kratkotrajne kazne zatvora, koja mijenja institut pravosnažno izrečene kazne zatvora do šest mjeseci.

On kaže da je zakonskim odredbama propisano i da će terorista, čiji čin ima velika razaranja ili smrt jednog ili više lica, biti kažnjen zatvorom od najmanje 10 godina ili doživotnom robijom.

– Terorizmom se smatra ako neko, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana ili prisiljavanja organa vlasti Republike Srpske da nešto izvrše ili ne izvrše, ili s ciljem ozbiljnog narušavanja ili uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih ili društvenih struktura Srpske, izvrši jedno od nekoliko djela koja mogu nanijeti ozbiljnu štetu Republici – dodao je Kasipović.

On je napomenuo da se pod terorizmom podrazumijeva i ispuštanje opasnih materija ili izazivanje požara, eksplozija ili poplava s ciljem ugrožavanja ljudskih života, ali i ometanje ili zaustavljanje snabdijevanja vodom, električnom energijom ili drugim prirodnim resursom.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

U Crnoj Gori 64 novozaraženih

SA

Odbijena Karadžićeva žalba

SA

EU skinula Srbiju sa liste bezbjednih zemalja

SA

Vrijeme sutra: Popodne pljuskovi i grmljavina

SA

Italija u strahu od novog talasa virusa

SA

Bosansko Grahovo: Otpadu što prije vidjeti leđa! (VIDEO)

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više