Anton Kasipović
Politika

NSRS: Od sada na doživotnu robiju za najteža djela?


Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, umjesto dugotrajnog zatvora, predviđena kazna doživotnog zatvora, rekao je ministar pravde Anton Kasipović.

– Kazna doživotnog zatvora propisuje se za krivična djela teško ubistvo, obljuba djeteta mlađeg od 15 godina ako je usljed djela nastupila smrt djeteta, ubistvo predstavnika najviših organa Republike Srpske i najteži oblici krivičnih djela protiv ustavnog uređenja Republike Srpske ako je pri izvršenju djela učinilac umišljajno lišio života jedno ili više lica – rekao je Kasipović obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

On je naveo da se kazna doživotnog zatvora propisuje i za terorizam, uzimanje talaca, ako je pri izvršenju krivičnog djela učinilac oteto lice s umišljajem ubio, te izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja.

Kasipović je naveo da je propisano uvođenje instituta izuzetnosti kratkotrajne kazne zatvora, koja mijenja institut pravosnažno izrečene kazne zatvora do šest mjeseci.

On kaže da je zakonskim odredbama propisano i da će terorista, čiji čin ima velika razaranja ili smrt jednog ili više lica, biti kažnjen zatvorom od najmanje 10 godina ili doživotnom robijom.

– Terorizmom se smatra ako neko, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana ili prisiljavanja organa vlasti Republike Srpske da nešto izvrše ili ne izvrše, ili s ciljem ozbiljnog narušavanja ili uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih ili društvenih struktura Srpske, izvrši jedno od nekoliko djela koja mogu nanijeti ozbiljnu štetu Republici – dodao je Kasipović.

On je napomenuo da se pod terorizmom podrazumijeva i ispuštanje opasnih materija ili izazivanje požara, eksplozija ili poplava s ciljem ugrožavanja ljudskih života, ali i ometanje ili zaustavljanje snabdijevanja vodom, električnom energijom ili drugim prirodnim resursom.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Stupio na snagu izmijenjeni Zakon o dječjoj zaštiti RS

SA

Dragičević: Kostrešević je istražio ubistvo Davida, imena očekujem u proljeće! (VIDEO)

OT

Lajović poražen, Đere ispao i u dublu

SA

Žuto upozorenje zbog niske temperature i vjetra

SA

Kecmanović prošao u treće kolo AO

SA

SZO: Pandemija bi mogla da bude gotova ove godine

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više