Društvo

Predrag Damjanović: Nadamo se da će učenici u septembru biti u klupama


U ovom trenutku ne pripremamo se za izvođenje nastave na daljinu, već kao da će nastava od septembra u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj biti u učionici. Međutim, ako bude drugačije, mi smo spremni da reagujemo i na to, kao što smo to uspjeli i u martu.

Potvrđuje to za Srpskainfo direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović. Na pitanje da li su tačne informacije koje se mogu čuti u javnosti, da se časovi na daljinu za novu školsku godinu zapravo već snimaju, te da su za neke razrede već i kompletirani, on odgovara da su, ipak, u pitanju glasine.

– Što se tiče naredne školske godine, mi se pripremamo kao da će nastava početi u učionici, što je svakako naš cilj. Nadamo se da će naši učenici početi narednu školsku godinu u učionici, jer to je najbolji način organizacije nastave. Nije nastava samo razmjena informacija između učenika i nastavnika. Nastava je nešto više i ima i svoj vaspitni karakter, a to se može ostvariti samo direktnim kontaktom između učenika i nastavnika. Ipak, ako potraje situacija sa pandemijom kakvu imamo sada, ako bude drugačija odluka i ako se ne budu stvorili uslovi za organizaciju nastave u učionicama, obrazovni sistem Srpske je spreman da odgovori na drugačiji način – ističe Damjanović.

U tome će, dodaje, pomoći i ogromno iskustvo koje su svi u obrazovnom sistemu stekli od marta do polovine juna.

– Kako smo u martu mogli da spremimo nastavu na daljinu za nekoliko dana, nema nikakvog razloga, ako se tako nešto desi, da ne budemo spremni ni početkom septembra. Sve naše aktivnosti, a u avgustu ćemo imati i neka naša savjetovanja, odvijaju se sa pričom i nadom da će nastava početi u školskim klupama. U saradnji s institucijama RS donijećemo sigurno odluku u pravo vrijeme i biti spremni za bilo koji od scenarija – kaže Damjanović.

Foto: D. Božić

Sudeći po najavama iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, ipak, i za scenario koji niko ne želi, neke stvari se već razmatraju.

– Pripremamo se da nastava počne 1. septembra u školskim klupama, a u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom razradićemo nekoliko modela nastave kojima ćemo pribjeći ako epidemiološka situacija bude nalagala drugačije – rekla je u petak ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Jasne smjernice za nastavni proces u novoj školskoj godini, najavljuje ona, trebalo bi da budu definisane do kraja jula, kao i mjere zaštite od virusa korona u obrazovnim ustanovama. Koliko bi i nastava u učionicama mogla biti drugačija u odnosu na vrijeme prije pandemije, za sada niko ne otkriva.

Po riječima ministarke, tražiće se najbolje rješenje, u skladu sa onim što bude diktirala epidemiološka situacija, ali i ona smatra da isključivost onlajn nastave nije najbolji model za sticanje znanja učenika, posebno nižih razreda osnovnih škola, već samo nužan u uslovima u kojima smo se našli, pa i uspješno snašli. Ono što jeste njena dobra strana je to što su stečena nova i korisna iskustva u korištenju digitalnih alata, te što je unaprijeđena komunikacija i odnos između učenika i nastavnika. Održavanje takvog odnosa će se podsticati i u narednoj školskoj godini.

Slična su osjećanja i među nastavnicima s kojima smo ovih dana razgovarali o njihovim očekivanjima od nove školske godine. Svi se, naime, nadaju da će situacija dozvoliti da se radi u učionicama, jer koliko god da je nastava na daljinu bila pravo rješenje kada je ono bilo preko potrebno, ona ima i mnogo ograničenja, kako za njih, tako i za roditelje i đake.

Novine

Obavezno 15-minutno vježbanje prije nastave za najmlađe osnovce, fakultativna nastava domaćinstva ili za one koji vole lijepo pisanje, dodatna nastava za učenike koji žele više da postignu, više prakse u preduzećima za srednjoškolce – samo su neke su od brojnih novina koje učenike u RS očekuju na početku nove školske godine.

Direktor RPZ Predrag Damjanović kaže i da će se sve ove novosti uvoditi bez obzira na to da li će nastava biti u učionicama ili na daljinu.

– Ove promjene idu od naredne školske godine i način izvođenja nastave ne uslovljava to, a pripremamo se da nastavu izvodimo u učionici, kako je najprirodnije. Međutim, nećemo odustati od nastave na daljinu ni kad se učenici vrate u učionice. Nastojaćemo da je i dalje zadržavamo za mnoge učenike. Na primjer, za učenike koji su dugo na liječenju, da ne gube kontakt sa školom, kao i za učenike koji se bave sportom, pa propuštaju nastavu. Isto tako, da našim učenicima kada kod kuće pišu zadaću i nešto im nije jasno, ne mora samo roditelj da pomaže kod kuće ili da plaća instrukcije, već da uvijek može da se obrati svom nastavniku i da traži pomoć. Na taj način će i dalje da živi izvođenje nastave na daljinu – kaže Damjanović.

SrpskaInfo.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ovo je najzeleniji grad na svijetu

SA

U Federaciji zaražene 184 osobe

SA

Oglasi iz prošlosti za tehnologiju koja danas izgleda više nego precijenjeno

GC

Plava grobnica postala kupalište

SA

Poslovi koji su idealni za rad od kuće

GC

RS: Zaraženo 49 osoba, preminula dva muškarca

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više