Politika

Razmotren Nacrt zakona o upravnoj inspekciji


Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o upravnoj inspekciji kojim se uređuje organizacija i nadležnost Upravne inspekcije u Republici Srpskoj.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj nacrt zakona, navela da su razlozi za njegovo donošenje sadržani u potrebi da se preciziraju i otklone nejasnoće pojedinih zakonskih rješenja uočene tokom primjene važećeg Zakona o upravnoj inspekciji.

Ona je dodala da se Nacrtom zakona o upravnoj inspekciji predlažu nova rješenja, kojim bi se obezbijedila cjelovitost u obavljanju poslova uprave, nadzor nad radom republičkih organa uprave i nosioca javnih ovlašćenja, zaštita i garantovanje položaja tih organa u vršenju poslova uprave i obezbjeđenja zakonitosti, blagovremenosti i efikasnosti obavljanja poslova uprave.

U obrazloženju ovog nacrta zakona se navodi da se njegovim izmjenama vrši usklađivanje sa zakonima nad kojim Upravna inspekcija vrši upravni nadzor, kao i sa određenim odredbama Zakona o inspekcijama Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić je tokom skupštinske rasprave o ovoj tački dnevnog reda ocijenio kao loš rad inspekcija u Republici Srpskoj i dodao da bi Poreska uprava trebalo da efikasnije naplaćuje poreze.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je rekla da se poreski dugovi smanjuju u odnosu na neki raniji period, navodeći da je dospjeli dug poreskih obveznika prema Poreskoj upravi 194,7 miliona KM i da se to odnosi na potraživanja kada je riječ o stečajnim postupcima i likvidaciji.

– Drugi dio dospjelog duga, koji se nalazi u prinudnoj naplati, jeste 538,6 miliona KM, od čega se na zdravstvo odnosi 344 miliona KM. Ipak, zdravstvene ustanove nisu blokirane jer su od velike i strateške važnosti za Srpsku. Pokušavamo pronaći rješenje za stare dugove u zdravstvu i na tom planu smo ove godine zaustavili rast tog duga – rekla je Vidovićeva.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

U Hrvatskoj 116 novozaraženih, uvode se nove mjere

GC

Rekordan broj oporavljenih u BiH u jednom danu

GC

Vivia Virtual Run&More Weekend – spoj trčanja i humanosti

OT

Vučić: Priština iznijela ultimatum od više tačaka!

OT

Zabrinjavajuće: U Srpskoj 114 novooboljelih, jedna osoba preminula

OT

Zašto još uvijek nije postavljen video nadzor na granicama?

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više