Banjaluka

Slaviša Sandić: Nova kružna raskrsnica gradiće se na Paprikovcu!


Nova kružna raskrsnica kod Lesnine biće zvanično puštena u funkciju narednog utorka, 21. jula. Biće to formalnost, jer ni u jednom momentu na ovoj lokacij saobraćaj nije bio u potpunosti obustavljen, a tek povremeno obavljao se otežano, rekao je ovo Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Gradu Banjaluci, gostujući u emisiji Banjalučka hronika na Elta televiziji, najavljujući gradnju novih kružnih raskrsnica u gradu na Vrbasu.

– Radiće se uskoro kružna raskrsnica na izlazu paralele Jovana Raškovića dalje prema Zelengorskoj ulici. To se nametnulo kao potreba, htjeli ili ne, tu kružnu raskrsnicu moramo da završimo prije završetka same paralele. Sa druge strane, kružna raskrsnica kod Ekvatora je isto potreba. To je jedno od najznačajnijih čvorišta kada je riječ o samom užem centru grada. Trenutno je regulacioni plan tog dijela grada na javnom uvidu. On predviđa izgradnju kružnog toka upravo na tom dijelu, ali moramo da budemo obazrivi – prije svega kada je riječ o budžetu, a onda i o načinu na koji ćemo izvoditi te radove. Bilo bi dobro da, s obzirom da ćemo početi izgradnju prve faze mosta u naselju Dolac, da najprije po završetku, pustimo saobraćaj u funkciju preko mosta u tom naselju, kako bi se stvorile mogućnosti da gradimo kružnu raskrnicu kod Ekvatora. Bojim se, da ako bi na prečac počeli da izvodimo radove na tom dijelu, vrlo vjerovatno došlo do većih problema u odvijanju saobraćaja – navodi Sandić.

Gostujući u Banjalučkoj hronici, Sandić se osvrnuo i na dinamiku izvođenja radovi na izgradnji mosta u Toplicama, izrazivši nadu da će radovi na mostu u naselju Dolac ipak početi ove godine.

– Mi trenutno u Srpskim Toplicama, izvodimo radove koji se tiču betonskih stubova lijeve i desne obale. Kada se završe ti radovi, krenuće betoniranje samog mosta, te radovi koji se tiču obaloutvrde, tako da mi očekujemo da taj posao bude završen u roku. Kada govorimo o mostu u naselju Dolac, vjerujemo da dinamika koju smo postavili pred sebe jeste ambiciozna i zahtjevna, ali da je realna, pogotovo jer smo taj projekat podijelili u nekoliko faza. Nama je cilj da ove godine uvedemo izvođača u prvu fazu, a to je izgradnja kolskog mosta preko rijeke Vrbas – dodaje Sandić.

Uprkos epidemiji virusa korona, na području grada grade se putevi i saobraćajnice. U ovom trenutku intenzivno se radi put kroz naselje Šargovac. Mještani mogu da očekuju da će gradnja puta biti završena u predviđenom roku.

– Neki dan smo obišli tu trasu, zajedno sa gradonačelnikom. U avgustu mjesecu očekujemo da druga faza izgradnje Šargovačke ulice bude završena. Projekat nije nimalo jednostavan, radi se i komunalna infrastruktura, trotoari, rasvjeta, dakle, sve ono što smo radili i u prvoj fazi. Zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji sa mještanima, mi uporedo zaključujemo ugovore oko rješavanja imovinsko – pravnih odnosa. Izvođač radi svoj dio posla, sve se plaća predviđenom dinamikom, tako da zaista nema problema i očekujemo da u avgustu mjesecu na zadovoljstvo svih mještana okončamo drugu fazu izgradnje Šargovačke ulice.

Sandić je rekao da se gradnja paralele koja povezuje banjalučka naselja Lauš i Paprikovac odvija prema predviđenoj dinamici. On je naglasio da se već sada razmišlja o narednim projektima, te da je, u skladu sa tim, realno očekivati da bude nastavljena gradnja puta u Priječanima ka centru ovog naselja.

– Mi radimo urbanističko – tehničke uslove i dio projektne dokumentacije za nastavak puta ka centru Priječana, pa čak i dijelom izlaz prema Šušnjarima. Ono što je dobro jeste da se godinama unazad ovdje rješavaju imovinsko – pravni odnosi i već imamo zanačajan broj imovinskih odnosa riješen. Nastojimo da promjenimo jedan dio starih urbanističko – tehničkih uslova, da se odmaknemo od nekih objekata, gdje po našem mišljenju i po opravdanim primjedbama građana, gdje je saobraćajnica bila previše blizu objekata, tako da ćemo stvoriti pretpostavke da, što se tiče projektne dokumentacije i svega ostalog, taj projekat, nastavimo, a sve će dalje zavisiti od budžetskih mogućnosti – rekao je Sandić.

Govoreći o nastojanjima da se obezbijede što bolji uslovi svima koji koriste bicikl, Sandić je naglasio da se radi na tome da se, svagdje, gdje je to moguće grade biciklističke staze ili pak biciklističke trake u profilu saobraćajnica.

– Svugdje gdje radimo novu saobraćajnicu, gdje radimo na osnovu projektne dokumentacije, a gdje tu dozvoljavaju prostorne mogućnosti, mi radimo nove biciklističke trake. Primjetili ste da tamo gdje postoje prostorne mogućnosti, da u okviru postojećih saobraćajnica izdvajamo posebnu traku za bicikliste, što smo sada uradili u Ulici Majke Jugovića, tačnije od kafića Škorpion do kružnog toka na Istočnom tranzitu. Sigurno da su nove biciklističke staze imperativ u radu ovog odjeljenja i da ćemo nastojati gdje god je to moguće, gdje radimo nešto na osnovu projektne dokumentacije da stavimo kroz uslove da se planira izgradnja biciklističkih traka i prije svega da povežemo ove koje postoje, a koje nisu povezane – rekao je on.

Ove godine ističu ugovori sa autoprevoznicima na području grada Banjaluka. Novi poziv za ugovore sa prevoznicima na gradskim linijama biće veoma brzo raspisan kaže Sandić.

– Novo vrijeme zahtijeva da javni prevoz bude puno kvalitetniji. Ulaganje u infrastrukturu jeste dobro, rasterećuje saobraćaj, poboljšava uslove života, ali sigurno da nije trajni i sistemski način da riješimo gužve u gradu. Samo kvalitetnim javnim prevozom i preorjentisanjem putnika sa individualnih vozila na alternativne prevoze, prije svega na javni prevoz, mi možemo imati manje gužve u gradu. Da bi što više ljudi koristilo javni prevoz, on mora biti kvalitetniji, sa više polazaka, jeftiniji i sve ostalo. Mi ćemo u sklopu javnog poziva tražiti da to budu prevoznici koji budu imali mlađa vozila, dobiće više bodova, ko bude imao Euro 5 motore, dobiće više bodova. Klima u autobusu će biti eliminatorna. Biće sigurno kvalitetniji javni prevoz – zaključuje Sandić gostovanje u Banjalučkoj hronici ELTA televizije.

ELTA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Patrijarh Irinej: Srbi i Hrvati da učine sve da zavlada međusobni mir

OT

U sarajevskom Kliničkom centru preminula dva pacijenta, pozitivna 43

OT

NBA: Šampion lako savladao Memfis, Hjuston “pregazio” Sakramento

OT

Počinje otkup 20 hiljada tona povrća u Srpskoj

OT

Virus korona u Atletiko Madridu, neizvjesno igranje u LŠ!

OT

Demonstracije u Bjelorusiji: Poginula jedna osoba, desetine povrijeđene

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više