Zanimljivosti

Šta uzrokuje elektricitet u kosi?


Suva kosa se diže za češljem. U mračnoj sobi mačka se tare o ćebe, a varnice lete na sve strane. Za vrijeme ljetnje oluje, izlomljena svjetlosna linija pruža se od oblaka do tla. Sve to su primjeri statičkog elektriciteta, kad se obični predmeti, kao što su kosa, krzno, ćebad, oblaci i tlo, nakratko, naelektrišu. Da bi se razumjelo kako do toga dolazi, mora se znati kako se ponašaju atomi.

Svaki atom ima jezgro sastavljeno od pozitivnih čestica koje se zovu protoni i od neutralnih neutrona. Oko jezgra je oblak negativno naelektrisanih elektrona. Elektrone privlače pozitivni protoni u jezgru, zbog čega se atom održava kao cjelina. Ta elektromagnetna sila je kao veoma jak lijepak.

Bez nje bi se sve u svemiru smrvilo, ostala bi samo gomila čestica. Ako običan atom u jezgru ima tri protona, onda će imati i tri elektrona, da bi se pozitivna i negativna naelektrisanja uravnotežila. Zato je cio atom neutralan, tj. uopšte nije naelektrisan. Pošto je čovjek i sve što ga okružuje sačinjeno od atoma, ni obični svakodnevni predmeti nisu naelektrisani.

Statički elektricitet nastaje kad se predmeti privremeno naelektrišu. To znači da su njihovi atomi postali neuravnoteženi, ili sa previše, ili sa premalo elektrona. Kosa se može lako naelektrisati ako se češlja u suvoj sobi. Češalj sakuplja elektrone sa kose, pa se naelektrišu i kosa i češalj.

Uzrok je trenje pri prolasku češlja kroz kosu. Trenje se javlja kad se dvije površine hvataju i povlače pri međusobnom trljanju. Dlake i plastični zupci izgledaju glatki, ali su u stvari veoma neravni, to su džombasti predjeli, tj. razbacana brdašca nagomilanih atoma. Dok se češalj kreće kroz kosu, gomilice atoma na svakoj dlaci upadaju u udubljenja na zupcima i obrnuto.

Trenje se smanjuje kad je soba vlažna, pošto tada kosa sadrži više vode, zbog čega je glađa. Trenje je takođe manje kad je kosa nauljena jer uljna prevlaka omogućava češlju da glatko klizi. Ali kad su i kosa i soba suve, trenja ima mnogo.

Elektroni se otkinu sa kose i zakače za atome češlja. Pošto je naelektrisanje elektrona negativno, i češalj se naelektriše negativno. Istovremeno, izgubivši određeni broj elektrona, jedan dio kose naelektriše se pozitivno. Pošto se suprotna naelektrisanja privlače, pozitivno naeletrisana kosa prianja uz negativno naelektrisan češalj.

Ako se češalj podigne iznad glave, kosa će poletjeti za njim. Poslije svega, atomi se vraćaju u normalno stanje, sa elektronima i protonima u savršenoj ravnoteži.

Opšteobrazovanje.rs

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Na prodaju Džordanov Mercedes-Benz S600 Lorinser (FOTO)

DB

Zbog reakcije na muževu podvalu, postala hit na internetu (VIDEO)

DB

Predivan prizor: Više od 300 delfina u “stampedu” (VIDEO)

GC

Nebo će večeras i sutra biti puno zvijezda padalica

GC

Japanci su podigli zaštitne maske na nivo naučne fantastike

DB

Poslovi koji su idealni za rad od kuće

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više