Izdvajamo

Zbog pranja novca najviše kontrolisali banke i mikrokreditne organizacije


Banke i mikrokreditne organizacije u Republici Srpskoj prošle godine su najviše kontrolisane zbog kršenja prava građana koji su uzeli kredite, ali i zbog nadzora sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, pokazuje izvještaj Agencije za bankarstvo RS.

Izvještaj o poslovanju i rezultatima rada Agencije za bankarsvo RS, sa finansijskim izvještajem, biće razmatran na idućoj sjednici Narodne skupštine RS.

Iz izveštaja je vidljivo da je Agencija lani izvršila niz kontrola banaka i mikrokreditnih društava i fondacija, piše Capital.ba.

Neposredni nadzor

Odjeljenje za neposredni nadzor imalo je 12 kontrola u osam banaka tokom 2019. godine, od čega je u najviše njih obavljena kontrola izvršenja naloga i kontrola likvidnosti. Izdati su brojni nalozi za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

U izvršenim obimnim kontrolama, utvrđene su, između ostalog, nepravilnosti i neusklađenosti u poslovanju koje su se odnosile na: nedostatke u upravljanju kreditnim rizikom, neadekvatnu identifikaciju grupa povezanih lica-korisnika, nenamjensko trošenje kreditnih sredstava, nedozvoljene koncentracije kreditnog rizika, neadekvatno postupanje sa stečenom materijalnom aktivom…

Nadzor sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma

Odjeljenje za nadzor sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i nadzor obavljanja platnog prometa izvršilo je 15 neposrednih kontrola banaka i MKO i izdalo 13 naloga za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i to kod MF banke, Komercijalne banke, te kod mikrokreditnih organizacija “Taurus”, “Auris”, “FinCredit” i “Moneda”.

– Jedna kontrola banke je izvršena u saradnji sa supervizorima Banke Slovenije – navedeno je iz Agencije.

U kontrolama izvršenim u bankama utvrđeno je da kontrolisane banke u velikoj mjeri primjenjuju minimalne standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i obavljanja platnog prometa, ali i da pojedine kontrolisane banke još uvijek na adekvatan način ne primjenjuju navedene standarde.

To znači da im uspostavljeni Registar profila klijenta za fizička lica nije ažuriran, da nije u potpunosti obezbijeđena dokumentovanost dosijea za fizička i pravna lica i da na propisan način ne obavještavaju Finansijsko obavještajno odjeljenje SIPA-e.

– U kontrolama izvršenja naloga kod dvije banke i četiri MKO nisu utvrđeni nedostaci i nepravilnosti u poslovanju iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (iste su u potpunosti izvršile naloge Agencije), a u zajedničkoj kontroli jedne banke izvršenoj u saradnji sa predstavnicima Banke Slovenije nisu utvrđeni nedostaci i nepravilnosti u poslovanju iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti – navela je Agencija.

Nadzor obezbjeđenja zaštite prava korisnika finansijskih usluga

Odjeljenje za nadzor obezbjeđenja zaštite prava korisnika finansijskih usluga izvršilo je 14 kontrola banaka i MKO, uglavnom po pitanju zaštite prava korisnika finansijskih usluga i kredita. Nepravilnosti su uočene kod dvije banke i kod sedam MKO.

Utvrđeno je da kod pojedinih banaka ugovori o kreditu ne sadrže sve propisane elemente, kao i da sadrže odredbe suprotne načelu savjesnosti i poštenja te da je u pojedinim slučajevima neopravdano naplaćivana naknada za prijevremenu otplatu kredita…

Banke i MKO koje su konrolisane i kojima su izdati nalozi za otklanjanje nepravilnosti možete pogledati u tabeli u nastavku.

Kontrole su vršila i druga odjeljenja Agencije za bankarstvo o čemu više možete čitati u Izvjestaj-o-poslovanju-i-rezultatima-rada-sa-fin-izvjestajem.

Capital.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Zbog mita od 50 evra, granični policajac dobio otkaz

DB

Sezona na Aquani: Skoro četiri puta manje posjetilaca

GC

Dodik: BiH nema spoljnu politiku, postoji samo politika koju provodi SDA

DB

Krivična prijava protiv zamjenika direktora SIPA-e

DB

Austrijski mediji: Frizira li Hrvatska broj oboljelih od korone?

DB

Pompeo i Janša: Slovenija “upisana” za 5G mrežu; stop Kini i komunizmu

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više