Društvo

BiH, Srbiji i Crnoj Gori 123 miliona evra za zaštitu od poplava

Izvršni odbor Svjetske banke odobrio je Srbiji, BiH i Crnoj Gori 123 miliona evra za realizaciju prve faze novog programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP), koji ima za cilj da unaprijedi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplava duž koridora ovih rijeka.

Cijeli program, čiji je cilj da ubrza regionalnu ekonomsku saradnju na zapadnom Balkanu i ojača institucije i procedure za saradnju između priobalnih zemalja sliva Save i Drine, vrijedan gotovo 332 miliona dolara, biće sprovođen u narednih 10 godina kroz dvije uzastopne faze koje će se djelimično preklapati.

Prva faza, koja je juče odobrena, uključuje Srbiju (78,2 miliona evra), BiH (30 miliona evra) i Crnu Goru (15 miliona evra za sliv Lima i Grnčara).

Programske mjere za ublažavanje rizika od poplava povećaće zaštićenu površinu za 300 000 hektara i obezbijediti zaštitu od poplava na nivou stogodišnjih velikih voda za približno 400 000 stanovnika, saopšteno je iz Svjetske banke.

Projekat će doprinijeti povezanosti i plovnosti vodnog puta Save za više od 200 kilometara i poboljšati prekograničnu saradnju u oblasti upravljanja vodama kroz razmjenu znanja između sektora i priobalnih zemalja.

U okviru programa biće podržan dugoročni “klimatski pametan” privredni rast i regionalna saradnja.

U prvoj fazi programa, biće uključena i Slovenija i Hrvatska kroz učešće u regionalnim studijama, regionalnom dijalogu, instrumenatima za izgradnju kapaciteta i drugim srodnim aktivnostima.

Novi program integrisanog razvoja koridora Save i Drine koji se realizuje uz podršku Svjetske banke ima za cilj da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima, kao i da unaprijedi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplave duž koridora Save i Drine.

– Ovim programom, koji obuhvata tri priobalne zemlje sliva Save i Drine, uključujući BiH, Srbiju i Crnu Goru, kroz integrisani pristup finansiraće se aktivnosti usmjerene na zaštitu od poplava, upravljanje životnom sredinom i modernizaciju luka duž koridora Save i Drine radi povećanja njihove povezanosti – navodi se u saopštenju.

Projekat će doprinijeti i jačanju prekogranične saradnje i privrednog rasta zemalja regiona koje su dodatno ugrožene usljed pandemije virusa korona, prenijeli su beogradski mediji.

– Sliv Save i Drine ima značajan neiskorišteni potencijal koji je pokretač privrednog rasta, regionalne konektivnosti, otpornosti na rizike usljed klimatskih promjena, socijalne kohezije i novih radnih mjesta – izjavila je Linda Van Gelder, regionalni direktor Svjetske banke za zapadni Balkan.

Ova prekogranična saradnja, kaže Gelderova, ima potencijal da obezbijedi korist lokalnim zajednicama i privrednim subjektima koji se nalaze u području riječnih slivova i stvori prilike koje će imati dalekosežan uticaj na privredu priobalnih zemalja.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Potrebna ozbiljna rekonstrukcija niskonaponske mreže, ali struja neće poskupiti ove godine

JG

Vlada RS: Iskoristiti sve pravne mehanizme za odgovor na presudu u predmetu “Vijadukt”

JG

UKC RS: Životi pacijenata nikada nisu bili u opasnosti zbog kvaliteta kiseonika

JG

Predstavljena prva škola izvrsnosti u Srpskoj

JG

Javor: Povećanje plata radnicima koji se finansiraju iz budžeta grada

JG

Aprilska prosječna neto iznosila 1.094 KM

JS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više