Društvo

Italijanski otpad je i dalje u Drvaru!


Iako je Opština Drvar prije 10 dana donijela zaključak da se otpad koji je uvezen iz Italije i koji je lociran u Drvaru hitno izmjesti do najbliže termoelektrane, on i dalje nije uklonjen!

– Pošto na adresi Pasjak b.b. ne postoji pogon za reciklažu otpada, uputiti dopis Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da u saradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma hitno organizuje prevoz otpada deponovanog na području pštine Drvar do najbliže termoelektrane, s obzirom da se radi o neopasnom otpadu, jer je članom 40. Zakona o upravljanju otpadom zabranjen uvoz otpada u BiH radi odlaganja – stoji u pomenutoj naredbi.

Dodaje se da je potrebno da se angažuje kantonalni građevinsko-urbanistički i ekološki inspektor da izađu na teren i izvrše inspekcijski nadzor na području opštine Drvar, na adresi ul. Jove Kecmana b.b. (prostor bivšeg preduzeća Jugoturbina) i u ul. Marka Oreškovića b.b. (prostor bivšeg preduzeća Grmeč – Finvest) i to pogone stolarija i energana.

Živana Sabljić, aktivistkinja iz Drvara kaže da je otpad i dalje u Drvaru.

– Resorni ministar još nije povukao svoje nezakonito rješenje. Pitanje je ispravnosti svih papira koji su predati ministarstvu i u najmanju ruku je čudno da resorni ministar nije ponudio ostavku. U BIH izgleda možeš i na toalet papiru napisati šta ti padne na pamet i dobiti rješenje za nepostojeću fabriku sa nepostojećim mašinama i sa nepostojećim kancelarijom. I da za takav javašluk niko ne snosi odgovornost, čak naprotiv, očekujem unapređenje ministra – kaže Živana.

Podsjetimo da je mještane Drvara i Grahova, početkom jula, šokirala velika količina otpada nepoznatog porijekla, koja se pojavila u njihovim naseljima. Nakon protesta i nezadovoljstva građana, Federalno Ministarstvo ekologije i turizma, 7. jula, poništilo je dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi “Krom reciklaža” iz Drvara i naredilo njegovo vraćanje u Italiju.

Otpad se više od mjesec dana nalazi u Drvaru.

– Firma “Krom reciklaža” Drvar ima rok od mjesec dana da tekstilni otpad koji je deponovan u Bihaću, Busovači, Kiseljaku i Grahovu deponuje na lokaciju Pasijaci i obezbijedi njegovo spaljivanje. Federalna inspekcija je prije sedam dana izdala rješenje firmi “Krom reciklaža” da u roku od mjesec dana mora da ukloni otpad i premjesti ga na lokaciju Pasijaci, koja je i navedena u dozvoli za upravljanje otpadom. Od vlasnika firme “Krom reciklaža” Drvar dobili smo informaciju da su u toku pregovori sa cementarama i termoelektranama gdje bi tekstil mogao biti spaljen, jer je već recikliran – rekla je ministarka ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo 3. avgusta.

Dodaje da je potrebno sačekati mjesec dana da se vidi da li će oni to ispoštovati.

– Ukoliko to ne učine, mi ćemo to uraditi za njih i ispostaviti im račun – rekla je tada Đapo.

Dodala je da Ministarstvo čeka i dozvolu od resornog ministarastva iz Italije za povrat tekstilnog otpada u tu zemlju.

– U rješenju Federalne inspekcije, koje je za nas mjerodavno, piše ili da se vrati otpad u Italiju ili da se ukloni na ekološki prihvatljiv način. Vlasnik firme “Krom reciklaža” Drvar je ocijenio da je isplativije da se otpad spali ovdje u BiH, ali vidjećemo šta će biti – poručila je Đapo.

Preduzeće “Krom reciklaža” iz Drvara, uvezlo je, početkom jula, u BiH ukupno 294 574 kilograma tekstilnog otpada u vrijednosti od 16 125 KM.

Strani mediji

Švajcarski list “Tages Anzeiger” je, prema pisanju Al Jazeere Balkans, 29. jula objavio tekst s podnaslovom “Mali grad u Bosni postaje deponija korona otpada iz bolnica na sjeveru Italije – Da li iza toga stoji kalabrijska mafija?”

– Kako se moglo dogoditi da firma “Krom reciklaža”, koju su nedavno osnovala tri državljanina Srbije, dobije odobrenje za uvoz 8 000 tona otpada? Zašto je firma registrovana u Drvaru? – pita se novinar Tobias Zick u tom članku.

Na kraju članka piše: “U Italiji se već mjesecima povećava strah da bi kriminalne mreže mogle iskoristiti krizu sa korona virusom za otvaranje novih poslova.

Izgleda da ćemo morati čekati 4. septembar da vidimo kako će se situacija sa ovim otpadom u Drvaru odvijati.

buka.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Putin ponudio službenicima UN besplatnu vakcinu protiv korone

DB

Delegacija BiH pozvala institucije EU u rješavanje problema na Trgovskoj gori

DB

Koja rješenja u oblasti saobraćaja nudi novi Urbanistički plan Banjaluke?

DB

Bregu: Zajedničkim graničnim prelazima možete uštediti 800 miliona evra

DB

Crna Gora: 296 novozaraženih i osam smrtnih slučajeva

DB

Vučić: Nema brzog političkog rješenja za Kosovo

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više