Izdvajamo

Odlazak 775 radnika “Elektroprivreda RS” platila 31 milion KM


“Elektroprivreda Republike Srpske” potrošila je 31 milion maraka na odlazak 775 radnika iz distributivnih preduzeća, uz isplatu otpremnina, ali to nije konačan iznos jer slijedi reorganizacija proizvodnih preduzeća i smanjenje broja radnika.

U prvom valu odlaska radnika do 1. jula ove godine, uz isplatu stimulativnih otpremnina, koje su dosezale i do 50 000 KM, u distribucijama su odobrena 672 sporazumna prestanka radnog odnosa, potvrđeno je za portal Capital.ba.

Zatim je uslijedio drugi poziv, te je isplata otpremnina odobrena za 103 radnika, od kojih je za 10 prestao rad 1. avgusta, a za preostala 93 radnika zaključenje sporazuma je u toku i radni odnos će im prestati zaključno sa ovim mjesecom.

– Isplata otpremnina i naknade za ekonomsko socijalno zbrinjavanje se finansira iz vlastitih sredstava u saradnji Matičnog preduzeća ERS i četiri elektrodistributivna preduzeća. Ukupan trošak “Elektroprivrede” po ovom osnovu iznosi oko 31 milion KM – rekli su u ERS-u.

Prije početka reorganizacije u distribucijama je radilo 3 937 radnika i sa završetkom taj broj će biti sveden na 3 162 zaposlena.

Dodali su da je restrukturiranje proizvodnih preduzeća naredna aktivnost u procesu reorganizacije kompanije u cjelini.

– To je proces koji će biti pokrenut po okončanju restrukturiranja distributivnih preduzeća. Prvi korak je sagledavanje zatečenog stanja na bazi kojeg će biti projektovani ključni ciljevi reorganizacije, uključujući smanjenje broja zaposlenih. Prije toga je nezahvalno govoriti o kom broju zaposlenih je riječ – istakli su u ERS.

“Elektrokrajina”: Smanjićemo troškove za plate za 22 odsto

Najveće distributivno preduzeće “Elektrokrajina” u prvom krugu raskinula je radni odnos sa 398 zaposlenih i do sada je po osnovu otpremina i naknada za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika isplatila 6,86 miliona KM.

– Sredstva za stimulativne otpremine (1,81 milion KM) obezbjeđena su bankarskim kreditom, dok su sredstva za ekonomsko-socijalne naknade (5,05 miliona KM) doznačena od strane Matičnog preduzeća ERS – istakli su u “Elektrokrajini” za Capital.ba.

Na drugi poziv za odlazak radnika u tom preduzeću prijavilo se 40 radnika i u toku je evaluacija prijava i žalbi nakon čega će biti poznat konačan broj odobrenih prijava, od čega će zavisiti i visina sredstva potrebnih za isplatu.

– “Elektrokrajina” će od 1. septembra ove godine smanjiti ukupne rashode za lična primanja za čak 22 odsto, s tim da će optimizacija strukture i broja zaposlenih biti nastavljena i u predstojećem periodu – istakli su u tom preduzeću ERS.

Analiza je pokazala da je gubitak velikih potrošača u korist matičnog preduzeća, isplata stimulativnih otpremnina za odlazak radnika ERS, te pandemija virusa korona skupo koštala distributivna preduzeća.

U prvoj polovini 2020. godine prihodi su im pali čak 57,3 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine.

Tri od pet elektrodistribucija je poslovalo negativno, dok su preostala dva preduzeća ostvarila skromnu dobit.

Prema Zakonu o električnoj energiji svih pet elektrodistributivnih preduzeća ERS-a od 1. januara 2021. godine trebaju prestati sa poslovima snabdijevanja kupaca i postati operatori distributivnog sistema.

Capital.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Nelegalan uvoz ribe ugrožava legalnu proizvodnju u Srpskoj

DB

Širom Evrope se ponovo uvode restriktivne mjere

DB

Lijek deksametazon odobren za liječenje koronavirusa

DB

FIFA odlučila: Mogući transferi i u reprezentacijama!

DB

Crna Gora: 208 novozaraženih, četiri osobe umrle

DB

FBiH: Ministarstvo turizma traži duže radno vrijeme za ugostitelje

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više