Društvo

Održan prvi sastanak regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima Banjaluka


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske bilo je domaćin uvodnog sastanka regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima Banjaluka, koji je održan danas u Banjaluci. Organizovanje timova predstavlja još jedan vid opredjeljenja Republike Srpske, kao i Ministarstva, za unapređenje borbe protiv trgovine ljudima i položaja žrtava trgovine ljudima.

Članovi monitoring tima su na sastanku razmatrali donošenje uputstava i procedura za rad tima, te informacije u vezi sa stanjem trgovine ljudima u Republici Srpskoj.

Na sastanku su usvojeni sljedeći zaključci:

 – u potpunosti staviti u funkciju (opracionalizovati) regionalne monitoring timove za borbu protiv trgovine ljudima i mrežu tužilaca i policijskih službenika u Republici Srpskoj,

– unaprijediti krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela trgovine ljudima, te

– unaprijediti zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Regionalni monitoring timovi su formirani u skladu sa Odlukom Vlade objavljenom u martu ove godine kako bi se unaprijedila borba protiv trgovine ljudima. Oni su organizovani u skladu sa teritorijalnom organizacijom okružnih javnih tužilaštava u Republici Srpskoj, te su tako, pored banjalučkog, formirani timovi u Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Stalni članovi regionalnih timova su policijski službenik nadležne policijske uprave, ujedno i koordinator regionalnog monitoring tima, okružni tužilac mjesno nadležnog okružnog javnog tužilaštva, inspektor rada nadležne organizacione jedinice Republičke uprave za inspekcijske poslove i predstavnik centra za socijalni rad, dok u sastav banjalučkog tima ulaze i predstavnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i tužilac Republičkog javnog tužilaštva. U rad tima se po potrebi uključuju i predstavnici drugih institucija i nevladinih organizacija.

Monitoring timovi su formirani sa zadacima da prikupljaju i analiziraju informacije o Trendovima trgovine ljudima na svojim područjima, vrše procjenu i predlaganje pravnog, institucionalnog i strateškog okvira, potrebe za ljudskim i drugim kapacitetima za adekvatan odgovor na trgovinu ljudima, te djeluju na obezbjeđenju održivih programa i procedura za proaktivnu zaštitu žrtava i svjedoka i pružanje pomoći žrtvama svih oblika trgovine ljudima, a naročito ranjivih grupa. Takođe, cilj njihovog formiranja je da se unaprijedi saradnja tužilaca i policijskih službenika u otkrivanju krivičnih djela trgovine ljudima i razmjena informacija sa drugim institucijama, preventivno djelovanje, te realizacija drugih aktivnosti predviđenih strateškim dokumentima u ovoj oblasti u Republici Srpskoj.

Planirano je da regionalni timovi održavaju mjesečne sastanke, a do sada su prvi sastanci održani u Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Podsjećamo da s ciljem borbe protiv trgovine ljudima, odnosno smanjenja broja krivičnih djela iz ove oblasti, djeluje i Koordinaciono tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Imenovano još šest sudija u Specijalnom sudu za zločine terorističke tzv. OVK

DB

Putin ponudio službenicima UN besplatnu vakcinu protiv korone

DB

Delegacija BiH pozvala institucije EU u rješavanje problema na Trgovskoj gori

DB

Koja rješenja u oblasti saobraćaja nudi novi Urbanistički plan Banjaluke?

DB

Bregu: Zajedničkim graničnim prelazima možete uštediti 800 miliona evra

DB

Crna Gora: 296 novozaraženih i osam smrtnih slučajeva

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više