Infopunkt

Šarčević: Mlađi učenici u klupama ili onlajn nastava, stariji kombinovano


Nastava u osnovnim školama u Srbiji odvijaće se u učionicama, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.

Niži razredi osnovnih škola pohađaće nastavu u prijepodnevnoj smjeni, dok će učenici viših razreda u školu ići popodne.

Uporedo sa časovima u školi planirano je da počne i nastava na daljinu za osnovce, jer je roditeljima biti ostavljena mogućnost da biraju da li će djecu da šalju u školu ili da ostave kod kuće i da prate TV nastavu.

Mogućnost da biraju imaće svi, roditelji učenika nižih razreda i stariji razredi osnovne škole. Provjera znanja-ocjenjivanje, obavljaće se isključivo u školi.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević kaže da se roditeljima ostavlja mogućnost da biraju, ali da je preporuka da niži razredi osnovne škole krenu od 1. septembra u školu, naročiti prvi razred zbog socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu.

Šarčević navodi da će časovi trajati 30 minuta, da će đaci od prvog do četvrtog razreda imati po četiri časa, od petog do sedmog pet, a osmi razred šest časova dnevno.

Između časova planirarani petominutni odmori, a poslije drugog časa odmor od 15 minuta. Nakon svakog bloka nastave učionice moraju da se dezinfikuju, po preporukama koje su pripremili epidemiolozi.

Sva odjeljenja u kojima ima više od 15 učenika dijeliće se na dva dijela. Jednoj učiteljici pola odjeljenja dolaziće od osam do 11 sati, a druga polovina od 11 sati.

Preporuke epidemiologa i jasna uputstva Ministarstva prosvete škole će dobiti već sutra.

Obavezne maske u školama

Ministar kaže da od 1 192 osnovne škole, 546 su male seoske škole ili škole manjina u kojima u odjeljenju ima manje od 15 učenika te ne moraju da se dijele u dvije grupe.

Šarčević ističe da će đaci školsku godinu početi uz obavezno nošenje maski.

– Postoji preporuka da djeca dok sjede udaljeni jedni od drugih ne nose masku, ali kada odgovaraju i kada žele da učestvuju na času moraju da stave masku – naveo je on.

Pojašnjava da će za zaposlene u školama maska biti obavezna, da će nedjelju ili dvije i za đake biti obavezna, a da će tek kada nauče da je maska sastavni dio boravka u školi to moći da se modifikuje.

Za zaposlene poštovaće se norma od četrdesetočasovne radne nedelje koja podrazumeva neposredan rad u školi i pripremu časa.

Roditelji neće moći da ulaze u školu, a sva komunikacija sa školom i nastavnicima obavljaće se onlajn.

Đacima se neće mjeriti temperatura prilikom ulaska u učionice, već će to biti obaveza roditelja prije polaska od kuće.

Ukoliko se desi da se kod učenika razviju simptomi tokom nastave ministar kaže da je stav epidemiologa da ukoliko se poštuje distanca i nose maske druga djeca nisu ugrožena.

Svaka škola mora izdvojiti prostoriju u kojoj će takvo dijete biti izolovano, a zatim se upućuje na pregled u dom zdravlja.

Preporuka svim školama je da se u ponedjeljak 31. avgusta organizuju upoznavanje đaka i roditelja sa nastavnicima.

– To je prilika da se upoznaju djeca i roditelji sa učiteljima i razrednim starješinama, razmjene mejlove, kontakt telefone. Prijedlog je da dolaze u grupama – naveo je Šarčević.

Bez cjelodnevne nastave

Prvi dan školske godine biće posvećen kovidu, razgovaraće se o virusu, kako se prenosi, mjerama prevencije.

Cjelodnevne nastave u narednoj školskoj godini neće biti moguća. Produženi boravak će svaka škola morati da organizuje jer po zakonu djeca mlađa od 12 godina ne mogu kod kuće da ostaju sami.

Boravak će biti organizovan u prostorijama kao i do sada, što se tiče ishrane mora biti ketering, upakovan svaki obrok.

Šarčević kaže da je za srednje škole planirano da nedjelju dana prate nastavu u školi, a zatim nedjelju dana od kuće. U srednjim stručnim školama moguće je da se nastava za teoretki dio organizuje u kontinuitetu.

TANJUG

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Austrija sagledava mogućnost dvojnog državljanstva za građane BiH

GC

Detalji ubistva kod Zvornika: Napadač pucao u glavu i grudi starije žene

GC

Fond PIO RS: Mjere vlade u pandemiji povećale naplatu doprinosa

GC

Mladen Šumar za SC: Trgovska gora se štiti samo deklarativno

AP

Javni poziv mladim parovima za dodjelu stanova u oktobru

GC

U Federaciji BiH zaraženih još 154, šest osoba preminulo

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više